Basescu: Am suspiciuni asupra responsabilitatii cu care Geoana face declaratii

Marti, 09 Iunie 2009, ora 16:00
1594 citiri
Basescu: Am suspiciuni asupra responsabilitatii cu care Geoana face declaratii

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, ca retragerea trupelor romanesti din Irak a parcurs toate etapele legale, fiind parafata prin adoptarea pe 12 mai a Legii 179, care reda integral continutul memorandumului semnat de Guvernul roman si irakian si care prevedea ca termen maxim al retragerii trupelor romanesti data de 31 iulie 2009.

"Doresc sa incep prin a saluta anuntul domnului Mircea Geoana ca doreste sa se retraga din CSAT. Eu salut declaratia, legalitatea din punct de vedere constitutional si al respectarii legilor in vigoare nu o apreciez eu, ci cei in drept.

Salut insa declaratia de intentie a domnului Mircea Geoana si as aminti ca aceasta declaratie de intentie este total contradictorie cu insistenta de a impune in protocolul coalitiei prezenta presedintelui Senatului in aceasta structura de securitate nationala pe care a reusit sa o impuna in negocierea cu partenerii", a declarat Traian Basescu.

"Daca am fi luat in seama toate declaratiile facute in timp de domnul Geoana, ar fi trebui sa retragem trupele cand nu isi terminasera misiunea, in 2006", a mai spus seful statului, subliniind ca are "anumite suspiciuni asupra responsabilitatii cu care domnul Mircea Geoana face declaratii publice".

Seful statului a prezentat parcursul legislativ care a stat la baza retragerii trupelor romanesti din Irak, precizand ca doreste sa ofere explicatiile necesare romanilor, nu liderului PSD.

"Ii aduc aminte ca pe 22 decembrie 2008 Parlamentul Romaniei a aprobat hotararea nr. 32 prin care se aproba prelungirea misiunii trupelor romanesti in Irak. Pe 22 decembrie Mircea Geoana era presedintele Senatului iar hotararea e a Parlamentului", a explicat seful statului.

"Pe 20 ianuarie 2009, in prezenta domnului vicepresedinte Mircea Geoana, s-a discutat si s-a aprobat in CSAT ramanerea trupelor romanesti in Irak in baza solicitarii guvernului Irakian.

Pe 5 februarie 2009, guvernul a adoptat OUG nr. 2, la care a contribuit prin contrasemnare ministrul de Externe, care face parte din partidul dansului, si prin care s-a aprobat memorandumul negociat cu Ministerul de Externe irakian, iar pe de alta parte Memorandumul stabilea printre altele misiunile trupelor romanesti in Irak dupa 31.12.2008 si mentiona extrem de precis ca trupele romanesti se vor retrage cel mai tarziu la 31.07.2009 din Irak", a mai explicat presedintele, precizand inca o data ca "termenul de 'cel mai tarziu' implica orice alta data inainte de 31 iulie 2009, ca termen maxim de retragere".

Seful statului a mai precizat ca OUG a fost adoptata de Parlament pe 12 mai 2009 prin legea 179, iar OUG reda integral continutul memorandumului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Irakian.

"Conform prevederilor constitutionale adoptarea ordonantei a fost posibila cu votul Senatului si Camerei Deputatilor, Senatul fiind camera decizionala", a mai explicat seful statului.

Explicatia prezentei presedintelui in Irak pe 4 iunie

"Data de 4 iunie nu a fost data retragerii din Irak. Aceasta este stabilita prin lege, adica cel mai tarziu 31 iulie 2009.

4 iunie a fost data in care Comandamentul Fortelor multinationale din Irak a stabilit inceperea predarii catre militarii irakieni si incetarea mandatului de operatiuni militare pentru trupele romanesti.

Aceasta a fost si semnificatia coborarii drapelului Romaniei in Irak", a explicat presedintele.

Acesta a precizat ca 4 iunie nu a fost stabilita de Guvernul Romaniei, pentru ca "politicienii iau deciziile politice, de stationare si de misiuni ale treupelor. Modul de retragere a trupelor il stabilesc generalii".

Seful statului a explicat ca intreaga operatiune de retragere a militarilor romani si americani Irak este multe mai complexa, tinand cont ca "intreaga divizie americana sub comanda careia au activat trupele romanesti a predat teritoriul respectiv catre armata din Irak in data de 4 iunie".

"Prezenta mea era importanta pentru ca am fost unul dintre aceia care au sustinut ca Romania trebuie sa isi mentina trupele pana cand isi termina misiunile si era obligatia mea de sef al statului ca dupa ceremonie sa il intalnesc pe presedintele irakian si sa il informez ca trupele romanesti nu mai sunt trupe combatante", a mai explicat seful statului.

Totodata acesta a precizat ca incetarea operatiunilor inseamna si posibilitatea de a pleca de pe teritoriul irakian. "Militarii romani trebuie sa predea catre militarii americani tehnica de lupta imprumutata, iar tehnica de lupta a militarilor romani trebuie dusa in alta tara, pentru a fi imbarcata si adusa acasa", a mai explicat Traian Basescu.

Trebuie sa distrugem 45 de tone de munitie expirata

Seful statului a mai oferit o explicatie legata de demararea din timp a operatiunilor de retragere a trupelor romanesti. "In cei 6 ani de operatiuni ale armatei romane s-a creat un mare stoc de munitie cu termentul de valabilitate expirat. Militarii romanii trebuie sa distruga cele 45 de tone care nu mai pot fi urcate pe nave si aduse in tara", a mai spus presedintele.

De asemenea, seful statului a anuntat ca toata retragerea este planificata sa se termine pe 25 iulie. "Exista o rezerva de 5 zile pentru situatiile in care ar aparea ceva exceptional. Sa nu depasim 31 iulie 2009, asta ar insemna ca trupele romanesti se afla in statiune ilegala si ostila statului irakian".

Seful statului a mai explicat si de ce a facut vizita ulterioara in Afganistan. "Niciodata nu m-am dus in Irak fara sa vizitez si trupele din Afganistan, ar fi un gest de impolitete", a mai spus seful statului precizand si ca "niciodata deplasarile in Irak si Afganistan nu au fost facute publice dinainte din motive de siguranta".

Traian Basescu si-a incheiat explicatiile oferite "romanilor, nu domnului Mircea Geoana", felicitand cele 12 batalioane romanesti care s-au succedat in teatrele de operatii si multumindu-le pentru "aportul extraordinar de credibilitate adus Romaniei, ca furnizor de securitate".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Basescu Geoana Irak, #retragere trupe Irak, #retragere Geoana CSAT , #presedinte