Basescu amana revizuirea Constitutiei: Nu pot risca pe mana intelepciunii partidelor

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 14:33
5833 citiri
Basescu amana revizuirea Constitutiei: Nu pot risca pe mana intelepciunii partidelor
Foto: Radio Romania Actualitati

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca a transmis cancelariilor occidentale sa ia in considerare amanarea revizuirii Constitutiilor pentru statele din zona non-euro, cum este Romania, dupa 2012. In plus, el ii vede in fruntea echipei de negociatori ai acordului UE pe Leonard Orban sau Bogdan Aurescu.

Invitat miercuri la Radio Romania Actualitati, presedintele a explicat ca in acest moment exista doar un proiect al acordului de uniune fiscala anuntat la Consiliul European de Iarna la care Romania si-a comunicat adezunea. Forma finala a acestui document va fi parafata la Consiliul European din luna martie, iar el va purta numele de "acord interguvernamental privind o uniune economica consolidata".

"'Uniune fiscala' insemna mult mai mult decat ne-am propus noi, insemna sa ne armonizam taxele, TVA, (...) UE nu e pregatita pentru acest lucru, va fi angajat politic mai tarziu", a declarat presedintele, precizand ca acordul va crea mecanisme de impunere a conditionalitatilor prevazute in tratatul de la Maastricht.

Seful statului a precizat foarte clar care sunt cele trei conditii ce vor fi introduse in acord: "deficit structural maxim de 0,5% si mentionarea faptului ca avem obligatia sa avem excedente, deficit bugetar de maximum 3% si gradul de indatorare maxim de 60% datorie publica".

Presedintele a mai declarat ca Romania nu are de ce sa se considere "inferioara" statelor puternice din UE din acest punct de vedere, pentru ca "exact cei care ne dau lectii nu respecta conditiile tratatului de la Maastricht".

Intrebat cine va face parte din echipa de negociatori a Romaniei, Traian Basescu a spus ca va fi o echipa de trei, dar componenta va fi decisa de Guvern. "Presedintele angajeaza Romania, dar negocierile le poarta Guvernul. Sigur, daca voi fi intrebat, cu certitudine imi voi exprima opinia ca seful sa fie ori domnul Leonard Orban, ori domnul Bogdan Aurescu. Va trebui sa fie o echipa foarte puternica", a declarat seful statului.

Totodata, Traian Basescu a precizat ca Romania isi doreste ca acest acord sa genereze mai multa integrare si i-a acuzat pe politicienii romani care au avut "abordarea piticului".

"Noi nu cumva sa contribuim! Le reamintesc ca noi am luat de la UE in 2010 si 2011 nu mai putin de 6 miliarde de euro, bani de la statele UE. Nu putem spune 'mie doar sa mi se dea!'. Ce e natiunea asta, o natiune de neputinciosi? Si noi putem contribui la evitarea unor derapaje. Romania are posibilitatea sa participe nu cu bani de la bugetul de stat, dar sa faca un plasament din rezerva valutara, sau sa tina la dispozitie o suma din rezerva BNR(...) Nu suntem o tara care sa nu poata sa intervina in situatie de criza a Europei".

Amanarea revizuirii Constitutiei

Traian Basescu a precizat ca toate deciziile privind acordul interguvernamental privind o uniune economica consolidata vor fi stabilite la Consiliul European din luna martie.

"La consiliul din martie, vom vedea daca va fi cazul sa contribuim, sa tinem la dispozitie niste fonduri pentru o perioada limitata, e o chestiune de negociere. Vreau sa intelegeti ca Romania nu da bani pe care sa nu ii ia inapoi. Intr-un moment de criza ii pui la dispozitia celui aflat in criza. La fel cum am primit noi, va trebui sa se stabileasca un calendar de rambursare", a dat asigurari presedintele.

Traian Basescu a dezvaluit faptul ca a facut demersurile necesare pentru ca partenerii europeni sa ia in considerare o posibila amanare a revizuirii Constitutiei in Romania.

"Am facut niste demersuri in urma discutiei cu partidele(...) Au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere: sa nu fie referendum cuplat cu alegerile, sa fie cuplat cu alegerile (...) Mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la colegii mei, liderii europeni, care au capacitatea sa priveasca realist lucrurile.

Am discutat saptamana trecuta cu ambasadorii sa analizam posibilitatea si a altor conditionari, astfel ca revizuirile Constitutiilor sa fie valabile pentru statele non-euro pana la momentul intrarii in zona euro sau sa gasim o alta formula. Eu cred ca aceasta este o formula rezonabila, ca Romania sa isi inscrie in Constitutie inainte de intrarea in zona euro. Poate fi acceptat, am explicat ca avem probleme politice in an electoral, in care partidele pun in lista prioritatilor prioritatile lor politice si nu interesul national. Nu pot risca pe mana intelepciunii partidelor din Romania", a declarat presedintele.

Seful statului a anuntat ca a transmis acest mesaj tuturor cancelariilor europene: "sa judecam daca este posibil ca aceasta conditionare sa fie indeplinita de statele non-euro inainte de intrarea in zona euro si nu pana la 31 decembrie 2012".

"Am obligatia sa incerc si aceasta negociere, avand in vedere ca am putea avea parte de ambitii ale partidelor politice romanesti. Am transmis in calitate de membru al Consiliului European sa incercam si alte alternative decat sa stam la intelepciunea partidelor parlamentare din Romania", a subliniat inca o data seful statului.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Basescu acord uniune fiscala, #Basescu Aurescu, #Basescu revizuire Constitutie, #Basescu acord UE , #presedinte