Basescu, anunt important pentru Republica Moldova: Cand se va semna acordul cu UE

Vineri, 21 Martie 2014, ora 14:34
7611 citiri
Basescu, anunt important pentru Republica Moldova: Cand se va semna acordul cu UE

Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri, de la sediul Consiliului European, de la Bruxelles, despre data la care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, dar si despre sanctiunile aplicate Rusiei si deciziile privitoare la Ucraina.

Seful statului a precizat ca, in luna mai sau cel tarziu in luna iunie, Chisinaul va semna Acordul de Asociere cu UE si acordul de liber-schimb.

De asemenea, presedintele a explicat si care au fost masurile luate de Consiliul European, fata de Rusia si Ucraina. Astfel, 1,6 miliarde de euro vor fi puse la dispozitia Ucrainei, prin incheierea unui acord cu FMI.

Totodata, a fost anulat un summit UE - Federatia Rusa, iar Rusia a fost exclusa temporar din G8, Traian Basescu spunand ca aceasta masura este una foarte grava pentru Moscova.

Nu in ultimul rand, presedintele a subliniat ca Romania nu va avea de suferit din cauza unei eventuale etape a treia de sanctiuni impuse Rusiei, ceea ce include si masuri economice, precum sistarea importurilor de gaze.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- O sa ma limitez la subiectul de cel mai mare interes pentru Romania, si anume Ucraina.

- S-au mai discutat subiecte legate de semestrul european, acum sunt in discutie paragrafele din concluzii referitoare la clima si energie si se va discuta un paragraf pentru Cipru si altul legat de viitorul summit UE - Africa.

- In concluziile care vizeaza Ucraina, Consiliul sustine aspiratiile Ucrainei pentru a-si decide singura viitorul, si nu influentata de tari vecine, puteri vecine si globale.

- In baza acestei optiuni de a sustine Ucraina sa se indrepte catre UE, azi dimineata s-a semnat Acordul de Asociere si acordul de liber-schimb, dar numai in partea politica.

- Este un gest de incurajarare a Ucrainei. Semnarea acordurilor va avea loc dupa alegerile din 25 mai.

- Prioritatea pe care Consiliul considera ca o are este legata de sprijinirea echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei.

- UE poate pune la dispozitia Ucrainei 1,6 miliarde de euro, bani lichizi, urmand ca ulterior sa puna la dispozitie 11,5 miliarde de euro. Conditia ca aceasta suma de 1,6 miliarde de euro sa fie pusa la dispozitie este incheierea unui acord cu FMI. UE va fi partenera FMI pentru salvarea Ucrainei.

- Guvernul Ucrainei este chemat sa asigure in structura lui reprezentarea tuturor regiunilor si optiunilor.

- Guvernului i se cere sa lupte impotriva extremismului.

- Alegerile pentru functia de presedinte al Ucrainei sa se desfasoare la standarde democratice.

- UE ramane angajata in continuare, prin Consiliul European, sa sustina independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei.

- UE nu recunoaste rezultatele referendumului ilegal si neconstitutional desfasurat pe 16 martie in Crimeea si considera ilegala anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa.

- S-a luat decizia sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse.

- S-a convenit ca lista sa nu fie facuta publica, pana nu se comunica oficial de catre CE, in aceasta dupa-amiaza.

- La cele 21 de persoane s-au mai adaugat inca 12 azi-noapte, deci vor fi in total 33.

- De asemenea, averile si conturile si actiunile acestor 33 de persoane vor fi blocate peste tot in UE.

- A fost anulat summit-ul UE - Federatia Rusa. S-a cerut tuturor sefilor de stat sau guvern sa nu desfasoare niciun fel de intalniri bilaterale la acest nivel cu Federatia Rusa.

- La Haga se va desfasura G7 si nu G8, Rusia nemaifiind acceptata in G8 - sunt masuri temporare.

- Ce a facut Federatia Rusa contravine acordului de la Helsinki, care a garantat in Europa stabilitatea frontierelor si neizbucnirea conflictelor militare timp de mai bine de 40 de ani.

- Consiliul European atentioneaza Federatia Rusa ca orice escaladare a acestei situatii duce intrarea in etapa a treia de sanctiuni, care vizeaza masuri largi de ordin economic si in zona tranzactiilor cu armament.

- Masuri largi: inghetari de active ale oamenilor de afaceri rusi pe teritoriul UE, restrictionarea importurilor de energie si interzicerea importurilor de armament.

- In pregatirea etapei a treia, care ar insemna o izolare a Federatiei Ruse fata de UE, CE si statele membre vor lucra in zilele imediat urmatoare pentru a definitiva tipul de actiuni pe toate palierele, care ar putea fi luate in cazul escaladarii situatiei din Ucraina.

- In acest context si in urma discutiilor avute cu dl presedinte Timofti, la Iasi, am solicitat devansarea termenului de semnare a Acordului de Asociere si acordului aprofundat de liber-schimb dintre UE si R. Moldova. A fost introdusa si Gerogia in aceasta decalare.

- S-a stabilit ca cel mai tarziu in luna iunie R. Moldova sa poata semna Acordul de Asociere si acordul de liber-schimb.

- Cel mai tarziu in luna iunie, daca nu, in mai.

- Dar problemele ei sunt si tehnice.

- Toti sefii de guvern au fost de acord cu aceasta decalare a termenului pentru R. Moldova.

- Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

- Informatii am foarte multe, azi-noapte le-am dat pe toate colegilor, dar parca as discuta despre ele acasa.

Intrebari:

- Nu e treaba Consiliului European sa dea idei pe unde sa se mai umble. Nici pentru moldoveni nu era bine sa inceapa speculatiile ce stie Consiliul European.

- Rusia sa redevina rationala. Cu Ucraina este imperativul zero, nu poti sa rezolvi problemele cu Ucraina, refuzand sa discuti cu Guvernul Ucrainei. Povestea ca Ucraina ar avea un guvern ilegitim, este nejustificata. N-a venit Maidanul sa spuna "Asta e Guvernul!", ci Parlamentul ucrainean care a fost legitim ales.

- Dupa Federatia Rusa, cine desemneaza guvernele?

- Cand presedintele isi pune coada pe spinare si pleaca din tara, in momente de criza, cine putea sa dea legitimitate daca nu Parlamentul?

- In momentul aplicarii etapei a treia (a sanctiunilor - n.red.), daca va fi cazul, pierderile pentru statele membre ale UE sa fie cat mai mici. Toti suntem constienti ca aplicarea etapei a treia ne afecteaza si pe noi, si Federatia Rusa, dar nu noi vom pierde.

Cand se poate aplica etapa a treia a sanctiunilor?

- Etapa a treia se va declansa in orice moment in care se escaladeaza conflictul, ocuparea Ucrainei in est.

- Eu cred ca nu-i foarte usor pentru Federatia Rusa sa nu fie un partener la G8. Eu zic ca e foarte grav, pentru un stat care a fost in primele opt economii ale lumii sa fie exmatriculat ca un copil care a dat cu bolduri in educatoare.

- Si politic, si ca prestigiu pierderea este uriasa. G8 ne spune care este directia, pentru ca sunt cele mai mari economii ale lumii acolo.

- Nu sunt sanctiuni oarecare, chiar daca Moscova incearca pe moment sa le diminueze importanta. Pe masura ce se implementeaza masurile, nu sunt convenabile Federatiei Ruse.

- Cei 33 sunt personalitati importante ale Federatiei Ruse.

Cum ar fi afectata Romania?

- Nu avem o dependenta economica insurmontabila fata de Federatia Rusa. Avem in acest moment un miliard de metri cubi de gaze in rezerve. In conditiile in care avem o productie zilnica de circa 31 de milioane de metri cubi. Nu noi am fi in situatia cea mai dificila.

- Marea problema este ce capacitate avem sa furnizam energie de completare Bulgariei, Ungariei, care sunt in dificultate foarte mare.

- Romania ar trece usor peste acest tip de sanctiuni sau este suficienta inchiderea unui combinat de ingrasaminte si suntem pe balanta echilibrata zilnic - cat extragem, atat consumam.

- Nimeni nu vrea sanctiunile, pentru ca UE nu are niciun interes sa dezechilibreze Federatia Rusa, dar oricine poate constata ca si daca sunt costuri care pot parea foarte mari, sunt situatii care nu pot fi tolerate, pentru ca pot duce la costuri si mai mari, daca sunt tolerate.

- Nu as vrea sa fie titlu, dar cam asa a inceput si al Doilea Razboi Mondial.

- Exista riscul ca neaplicarea unor masuri in timp util sa duca la costuri infinit mai mari.

- Era un coleg care spunea "Uite, a venit primavara, ne ajuta si incalzirea globala"... Un coleg din sud...

- In concluzii rezulta clar ca deja incepe sa lucreze Comisia pentru a fi gata in orice clipa, dar sa stim care sunt costurile pentru noi, ce suntem convinsi toti ca vor fi costurile mult mai mari pentru Federatia Rusa decat pentru noi.

- Daca se ajunge la etapa a treia, ganditi-va cate companii rusesti sunt pe teritoriul Romaniei, care se ingheata.

Basescu pleaca la Consiliul European: Noi sanctiuni pentru Rusia (Video)

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi dimineata, pe Aeroportul Otopeni, la plecarea spre Bruxelles, ca etapa a doua a sanctiunilor in cazul Rusiei se refera in principal la "listarea demnitarilor rusi, ucraineni si crimeeni care sunt considerati principali actori ai anexarii Crimeii de catre Federatia Rusa si a incalarii suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale Ucrainei".

Europa a impus noi sanctiuni Rusiei. Cine este vizat

Basescu: Va exista si un pas urmator al Rusiei. Voi ridica problema la Consiliul European

Marti, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat legea prin care este anexat "statul independent Crimeea", dupa ce Rusia a recunoscut independenta Crimeii. Crimeea si-a declarat oficial independenta fata de Ucraina, in urma inregistrarii unui rezultat zdrobitor in favoarea acestei solutii la referendumul organizat duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Basescu Moldova Acord Asociere UE, #Basescu sanctiuni Rusia, #Basescu decizii Ucraina, #Basescu declaratii Consiliul European, #Basescu FMI Ucraina , #presedinte