Basescu: Ar fi inadmisibil ca activitatile STS sa fie puse sub controlul Huawei

Luni, 31 Martie 2014, ora 21:09
3215 citiri
Basescu: Ar fi inadmisibil ca activitatile STS sa fie puse sub controlul Huawei
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a spus, luni, ca ar fi inadmisibil ca activitatile Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa fie puse sub controlul companiei chineze Huawei.

Seful statului a fost intrebat, dupa o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria, in legatura cu memorandumul semnat si sustinut de Guvern cu chinezii de la Huawei, in conditiile in care SUA suspecteaza compania de spionaj.

"In masura in care o astfel de actiune este legata de trecerea STS la Guvern, va fi un lucru inadmisibil, daca activitatile STS, ceea ce eu intuiam, ar putea fi puse sub controlul unei astfel de firme", a raspuns Traian Basescu.

Basescu, despre acciza: E un act de sadism, Ponta incearca sa-si arate puterea

Acesta a precizat ca este un adept al consolidarii relatiilor comerciale atat cu China, cat si cu Rusia, insa nu poate accepta "o reorientare politica", facand referire la parteneriatul cu Statele Unite.

"Nicio alta tara decat SUA nu si-a marit efectivele in bazele militare romanesti, n-a fost altcineva. Aici este grija mea, o corecta abordare a relatiei dintre Romania si China, o abordare pe baze de interes economic, fara sa afectam directia politica fundamentala", a spus presedintele.

Basescu: Vrem cu China, vrem cu SUA, cream confuzie

Basescu: China ne-a cerut 500.000 de porci. Victor-Viorel, la vapoare cu ei, daca ii ai!

Seful statului a facut o comparatie si cu Germania si Franta, afirmand ca cele doua tari pot oferi Chinei produse ale marcilor BMW, Mercedes sau Airbus, in timp ce Romania poate exporta porci.

"Sa priviti la Germania si Franta: Presedintele chinez a vizitat ambele tari, s-au semnat contracte de miliarde si cu Franta, si cu Germania, si nimeni nu a fluierat la ei 'Ce faceti, ca aveti relatii cu chinezi?'. Cheia este in alta parte - ce poti oferi.

N-am gasit raspuns: Ce putem vinde Chinei din ceea ce China nu poate sa faca de cea mai mare calitate? Francezii vand Airbus, nemtii vand BMW si Mercedes. Ne-au cerut 500.000 de porci. Victor-Viorel, la vapoare cu ei, daca ii ai!", a afirmat Traian Basescu.

Acesta a confirmat ca ar fi periculos ca Huawei sa aiba acces la sistemul de informatii si comunicatii al Romaniei.

"Eu as merge pe un sistem care sa ne fie foarte bine cunoscut. Sa nu credeti ca Orange, Vodafone nu folosesc componente chinezesti, dar controlul comunicatiilor este foarte bine fixat, cine le controleaza. Cred ca trebuie sa avem grija de zonele strategice, de comunicatii, pe care nu le putem da nici americanilor, nici francezilor, nici englezilor", a explicat presedintele.

Ponta: Proiectul cu Huawei continua, bau-baul prezentat de Basescu era pentru presa

Premierul Victor Ponta a afirmat, pe 24 martie, ca memorandumul incheiat de Guvern cu firma chinezeasca de telecomunicatii Huawei nu prezinta niciun pericol pentru siguranta nationala, temerile exprimate de presedintele Traian Basescu fiind doar un "bau-bau pentru presa".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Basescu STS Huawei, #Ponta memorandum Huawei, #Romania memorandum Huawei, #Huawei investitie Romania , #presedinte