Basescu, atac la Ponta, Blaga si Iohannis: Sunt iresponsabili si mincinosi. Reducerea CAS baga tara in criza

Joi, 14 August 2014, ora 19:58
4658 citiri
Basescu, atac la Ponta, Blaga si Iohannis: Sunt iresponsabili si mincinosi. Reducerea CAS baga tara in criza
Foto: Digi24

Presedintele Traian Basescu i-a acuzat, joi, pe liderii PSD, PNL si PDL, ca sunt "iresponsabili si mincinosi" pentru ca sustin reducerea CAS in conditiile in care nu exista resursele financiare necesare, costurile urmand sa fie suportate de romani.

Intr-o declaratie de presa tinuta la Palatul Cotroceni, presedintele a subliniat faptul ca Romania a intrat din nou in recesiune, inregistrand cea mai mare scadere din economia europeana.

Romania, in recesiune Basescu: PSD, PNL si PDL ii mint pe romani pentru a le lua voturile. INS capoteaza sub presiune politica

Seful statului a prezentat cauzele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie si a afirmat ca "inca nu e prea tarziu, se pot lua masuri pentru evitarea intrarii in criza".

"Pe acest fond s-a lansat corul mincinosilor, incompetentilor, cand primul ministru si, incepand de astazi, cu toata forta, si noii lor aliati in dezechilibrarea economica a tarii, ACL, formata din PNL si PDL, cer convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS", a declarat presedintele.

Traian Basescu a afirmat ca si el doreste reducerea CAS, dar a adaugat ca "rectificarea ne arata ca nu sunt resurse nici macar pentru 2014", pentru ca ultima rectificare bugetara a fost una negativa, chiar daca premierul a mintit, ascunzand cifrele reale.

Presedintele a enumerat cateva capitole la care nu s-au realizat incasarile prognozate si a concluzionat ca reducerea CAS ar fi o mare greseala.

"Eu le-as spune la toti la un loc USL, pentru ca asta sunt, Ponta cu liberalii si PDL sunt USL, pentru ca liberalii, fiind majoritari, au si candidatul la prezidentiale, practic fac politica pe care au facut-o alaturi de PSD, demagogie si minciuna - vor sa obtina avantaje in campania electorala pe tema CAS, in conditiile in care Romania nu poate sa faca acest lucru. Nu avem resurse. (...)

Reducerea CAS nu face decat sa accelereze intrarea in criza, prin accentuarea masiva a deficitului la fondul de pensii. Am trait acest film pe pielea mea si ii avertizez pe romani sa nu se lase pacaliti. Daca se lasa, la anul ei vor plati costul naivitatii. Iesirea din criza se va face pe spinarea romanilor, daca intram in criza", a declarat presedintele, facand trimitere in repetate randuri la situatia similara inregistrata in timpul guvernului Tariceanu.

Traian Basescu i-a acuzat "in mod egal" pe liderii marilor formatiuni politice de la putere si opozitie, spunand ca acestia "sunt la fel de iresponsabili si mincinosi - fie ca vorbim de Ponta, de Iohannis sau Blaga".

"Clameaza reducerea CAS si vor baga tara in criza. Daca mizeaza ca dand un vot in Parlament pentru a doua oara o sa tergiversez legea, e foarte putin probabil pentru ca eu nu am intors-o pe motive constitutionale. Nu exista formulari care sa vizeze atacuri la Constitutie. Intoarcerea am facut-o pe oportunitate si pe realitatea resurselor financiare.

Ii avertizez sa nu se joace cu tara de dragul minciunilor electorale. (...) Cele prin care prabusesti tara, o bagi in criza, sunt inacceptabile", a mai declarat presedintele.

Mai mult, acesta a intarit ideea ca "PSD, PNL si PDL in mod egal ii mint pe romani pentru a le lua voturile" si totodata "ii mint pe cei din economie pentru a obtine bani de campanie" atunci cand sustin reducerea CAS.

"Vor baga tara in criza. Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare. Daca se introduce reducerea CAS, Romania pierde acordul cu FMI si CE, cu toate efectele", a mai adaugat presedintele.

PNL si PDL au strans numarul necesar de semnaturi pentru convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru reexaminarea legii reducerii CAS cu 5 procente la nagajator, reexaminare ceruta de presedinte. PSD a fost de acord, urmand ca Senatul sa se reuneasca pe data de 18 august, la ora 16:00, iar Camera Deputatilor pe 25 august.

Sesiune extraordinara pentru reducerea CAS - cand s-ar putea reuni Parlamentul (Video)

Guvernul Ponta a promovat intens aceasta masura, sustinand ca exista fondurile necesare pentru sustinerea ei incepand de la 1 octombrie, dar presedintele Traian Basescu s-a opus in permanenta, explicand ca masura nu este sustenabila pe termen lung si va produce gauri in buget.

Cea mai dura disputa intre presedinte si premier pe aceasta tema a avut loc chiar la Palatul Cotroceni, cand seful statului a cerut sa i se spuna de unde vor fi luati banii pentru suplinirea efectelor produse de reducrea CAS, iar ministrul de Finante, Ioana Petrescu, si premierul Victor Ponta nu au raspuns acestei intrebari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu reducere CAS, #Basescu recesiune, #Basescu reducere CAS criza , #presedinte