Basescu, atac la USL: Continua lovitura de stat esuata in vara, Parlamentul nu e un butic din Gara de Nord

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 19:00
2160 citiri
Basescu, atac la USL: Continua lovitura de stat esuata in vara, Parlamentul nu e un butic din Gara de Nord
Foto: Digi 24

Presedintele Basescu a catalogat, marti, drept un regres cu 10 ani a deciziei parlamentarilor din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor de a scoate din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale.

In acest sens, Traian Basescu a acuzat, de la Cotroceni, ca USL continua "lovitura de stat esuata in vara", atragand atentia ca "Parlamentul nu e un butic din Gara de Nord" si ca politicienii romani au "gresit fundamental" si "au compromis Romania".

"Ziua de azi e o alta proba ca actuala putere are ca obiectiv sa fie ferita de justitie si sa acapareze toata puterea sau sa faca inutila puterea judecatoreasca. Modificarile in Codul Penal nu se aflau pe ordinea de zi. Atat Legea aministiei si gratierii, care slava Domnului nu a trecut, cat si modificarile de la Codul Penal nu au avut niciun aviz de la CSM, inacceptabil.

(...) Oricum era dedicata clientelei politice aflata deja dupa gratii sau in stare avansata, modificarile la Codul Penal sunt dramatice si darama zece ani de munca a institutiilor anticoruptie, fie ca vorbim de ANI sau DNA", a declarat Basescu, acuzand ca "politicienii se ridica deasupra legii".

In continuare, Traian Basescu a insinuat ca ar fi vorba de "prevederi cu dedicatie".

"Se mai intampla o trasnaie, un nou aliniat prin care se prevede ca suspendarea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul priveste doar un faptuitor. Daca un membru al Parlamentului nu primeste aprobare de ridicare a imunitatii, nimeni din grupul infractional nu mai poate fi anchetat. Parca seamana prea mult cu niste anchete mai mari cu un domn de la secretariatul general al guvernului, cu un alt domn parlamentar. Pare o prevedere cu dedicatie

Vine si in inalta sa inteleciune si Camera modifica art 147 in care constata ca presedintele, senatorii, deputatii si persoanele care isi desfasoara activitatea in profesii liberale nu pot fi asimilati functionarilor publici", a mai spus Basescu.

Modificarea Codului Penal, respinsa de presedinte

Seful statului a subliniat ca va trimite legea la Parlament.

"Eu le multumesc ca s-au gandit si la mine, dar nu am nevoie si cred ca nu au nevoie nici domnii parlamentari. Ca atare voi trimite legea inapoi la parlament pentru ca scotand presedintele, parlamentarii si pe cei care lucreaza fara contracte de munca din categoria functionarilor publici nu mai pot fi loviti nici de situatiile de incompatibilitate, nici anchetati de DNA si se protejeaza si de emiterea unor hotarari care se vor atribui familiilor lor.

Aceasta modificare inseamna 10 ani de regres. A fost greu pentru a se pune in picioare aceste institutii, ANI si DNA, pentru a lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Puterea legislativa nu este un butic, este o institutie fundamentala a statului roman, formata din senatori si deputati, particica din institutiile publice. Nu putem confunda presedintia cu un butic din Gara de Nord, nu am nicio alta solutie decat sa resping aceasta lege, sa o atac la Curtea Constitutionala. Nu poti sa spui ca esti parlamentar, consilier, primar si nu esti in serviciul public", a spus Basescu.

"Cred ca astazi Parlamentul a gresit fundamental si a compromis Romania", a adaugat presedintele tarii.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus, marti, cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale. Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate.

In ce priveste Legea amnistiei, aceasta a fost scoasa de pe ordinea de zi, deoarece PNL nu a vrut sa voteze alaturi de PSD.

Presedintele Traian Basescu a transmis, marti, o scrisoare presedintelui Senatului Crin Antonescu si presedintelui Camerei Deputatilor,Valeriu Zgonea, cerandu-le sa "vegheze la buna functionare a autoritatilor publice". Totodata, le-a cerut deputatilor sa respinga legea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Basescu ataca USL, #Basescu ANI DNA Parlament , #presedinte