Basescu ataca dur Guvernul si Senatul, la intalnirea diplomatilor

Marti, 02 Septembrie 2008, ora 12:44
2652 citiri
Basescu ataca dur Guvernul si Senatul, la intalnirea diplomatilor

Presedintele Traian Basescu a abordat un ton dur in discursul pe care l-a sustinut la intalnirea anuala a Diplomatiei Romane. Acesta s-a aratat nemultumit de faptul ca Romania nu a reusit sa "traga" niciun leu, din cele 5,5 de miliarde de euro de la UE, pentru a construi o autostrada.

"Am intrat in Uniunea Europeana de la 1 ian 2007 si nu am reusit sa tragem niciun euro destinat constructiei de autostrazi. Se termina anul 2008 si nu am demarat niciun proiect pentru construirea unei autostrazi.

Din cele 5.5 miliarde de euro nu am reusit sa tragem niciun leu. Nu avem niciun studiu de fezabilitate si niciun caiet de sarcini care sa fie vandut. Si nu este vina Bruxelles-ului ci este vina noastra", a fost dojana pe care a adresat-o Basescu, celor care vor sa auda.

Seful Statului si-a continuat discursul reamintind faptul ca clasa politica romaneasca a incalcat, in mod deliberat, prin actiune, si nu vorbe, obiectivul de a inceta monitorizarea justitiei din Romania, de catre UE, in iunie 2009.

"Tot la capitolul UE ramanem cu capitolul justitiei si aici as vrea ca toti diplomatii sa consacre, in capitalele unde isi desfasoara activitatea, ideea ca tara nostra vrea incetarea monitorizarii in vara anului viitor. Pentru acest lucru sunt necesare doua etape: un raport intermediar in decembrie care sa fie un postament pentru raportul din iunie 2009.

Acesta va trebui sa propuna incetarea monitorizarii din Romania. Aceasta trebuie sa fie pozitia ori de cate ori discutam si sa ii informati ca monitorizarea justitiei nu este un lucru impus de UE ci noi ni l-am impus ca sa ne integram. Daca nu acceptam procesul de monitorizare termenul integrarii era modificat.

Desi raportul ne indica foarte precis problemele pe care trebuie sa le rezolvam avem inca problema in intelegerea pe plan intern a prioritatilor in realizarea obiectivelor. Eu am avut discutii cu toate institutiile pentru imbuntatirea lucrurile.

Toate au acceptat obiectivul de monitorizare, insa Guvernul si Parlamentul au atacat prin actiune acest obiectiv. Sa speram ca clasa politica va fi solidara cu acest obiectiv".

Traian Basescu a anuntat ca prioritatile fundamentale ale politicii externe ale Romaniei, raman in continuare, NATO si UE. "Prin prezenta nostra in NATO ne asiguram securitatea si prin prezenta in UE vorbim de integrarea nostra intr-un sistem economic performant care incepe sa dea rezultate in viata de zi cu zi a romanilor. Consolidarea relatiilor bilaterale cu SUA reprezinta o alta axa majora in diplomatia romaneasca".

In ceea ce priveste relatiile bilaterale presedintele a mentionat ca obictivele, pe termen scurt, sunt consolidarea acestora cu China, Coreea de Sud si India. "Relatia cu Rusia ramane un efort al nostru. Sa incercam ca relatia bilaterala dintre Rusia si Romania sa o depolitizam si sa ramanem in zonele de interes ale tarilor noastre. Rusia este un jucator extrem de important de aceea dam o egala atentie si Turciei, care este un alt jucator important. Sa sustinem progresul Turciei de integrare in UE, un sprijin constant", a mai spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Poliţiştii vor aduce pe 23 aprilie, din Germania, un bărbat de 53 de ani din Sri Lanka, pe nume Kumarasamy Navaneethan, ce avea emis pe numele lui un mandat european de arestare, de către...
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
#Traian Basescu, #discurs, #vinovat, #fonduri, #autostrada, #monitorizare, #Justitie , #presedinte