Basescu: Avem nevoie de un acord cu FMI

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 18:36
987 citiri
Basescu: Avem nevoie de un acord cu FMI
Foto: B1 Tv

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, de la Palatul Cotroceni, ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, in urma intalnirii avute in aceeasi zi cu reprezentantii Fondului, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene.

"Foarte multi au apreciat ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI. Sunt foarte multe motive pentru care eu cred ca Romania mai are nevoie de un acord cu FMI", a spus Traian Basescu.

Basescu, despre cazul Hayssam: Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat

Seful statului a vorbit si despre cele doua prioritati, in opinia sa, pentru Romania.

"Romania este stabilizata, dar este o stabilitate fragila. Prima prioritate este sa iesim din zona asta de puternica dependenta de micile imbunatatiri ale veniturilor in sectorul bugetar pe care le face Guvernul, ori sa fim tot mai putin dependenti de situatia economica din zona euro.

Romanii au facut sacrificii enorme - taieri de salarii, cresteri de TVA, disponibilizari masive - au fost si sacrificii politice facute de Guvernul de la acel moment si ar fi pacat sa alunecam din nou intr-o zona de dezechilibre fiscale. Consolidarea fiscala ar trebui sa fie primul obiectiv.

Al doilea ar trebui sa fie legat de reformele structurale, in ce priveste in primul rand sanatatea, aplicarea legii salarizarii, absorbtia fondurilor, reducerea arieratelor, al caror nivel mare genereaza blocaje in economie", a explicat presedintele.

Acordare de garantii de stat pentru IMM-uri care doresc sa ia garantii de la banci

Acesta a vorbit si despre situatia IMM-urilor, afirmand ca a sustinut ca trebuie gasita o formula de acordare de garantii de stat acelor IMM-uri care doresc sa ia garantii de la banci.

"Toti ne plangem ca bancile nu finanteaza. Nu finanteaza pentru ca au un nivel mare de credite neperformante si nu mai risca. Pentru a sprijini economia, am cerut delegatiie FMI sa mareasca fondul de garantii al Guvernului pentru relansarea unor IMM-uri sau crearea unora noi, cum este la industria agricola", a mai explicat Traian Basescu.

Basescu, laudat de FMI pentru implicarea in acorduri: M-a costat foarte mult politic

Presedintele a primit, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

Traian Basescu a declarat, in cadrul intalnirii, ca Romania trebuie sa continue reformele, sa creeze locuri de munca cu fonduri europene si sa crestem competitivitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Traian Basescu acord FMI, #Basescu intalnire delegatie FMI, #Basescu garantii stat IMM , #presedinte