Basescu avertizeaza SRI ca riscul terorist va creste, din cauza Libiei

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:03
3188 citiri
Basescu avertizeaza SRI ca riscul terorist va creste, din cauza Libiei

Riscul terorist, urmare a interventiei din Libia, va creste, a atras atentia presedintele Traian Basescu, miercuri, la prezentarea bilantului Serviciului Roman de Informatii (SRI) pe 2010, la implinirea a 21 de ani de la infiintarea institutiei.

"Riscul terorist, urmare a interventiei din Libia, va creste. Va urma o perioada de instabilitate in Nordul Africii, sa fie atrase organizatii teroriste islamiste ca urmare a interventiei din Libia. Cresterea amenintarii teroriste nu trebuie ne prinda nepregatiti", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa felicite SRI pentru performantele obtinute in 2010, precizand ca au fost cele mai bune de pana acum.

"Desi SRI s-a aflat intr-un proces de reorganizare, in paralel s-a desfasurat si activitatea operativa care a crescut in calitate. Anul 2010 a fost anul in care SRI a realizat cele mai bune performante, cel putin de cand stiu eu acest serviciu", a declarat Traian Basescu.

Potrivit acestuia, modernizarea rapida a SRI a fost posibila pentru ca nu a putut fi influentata prin numiri de politicieni.

"Modernizarea rapida si temeinica a SRI a fost posibila pentru ca nu a putut fi influentata prin numiri de oameni politici, de partide. Din 2004, de cand am preluat mandatul de presedinte, eu nu am acceptat niciun fel de interventie in numirile la nivel judetean sau central. Nu i-am cerut domnului Maior nici macar numirea unui ofiter dintr-un judet sau altul.

Cred ca oamenii politici ar putea sa priveasca la evolutia pozitiva a unui serviciu mare in conditiile in care nu si-au exercitat influenta asupra numirilor in acest serviciu. Ii multumesc domnului Maior ca a rezistat la orice incercare de a se lasa influentat", a precizat Traian Basescu.

Seful statului a mai afirmat ca a solicitat SRI sa se implice in destructurarea gruparilor de crima organizata la nivel local.

"Am solicitat SRI sa se implice in destructurarea gruparilor de crima organizata la nivel local. Alte prioritati ale SRI trebuie sa fie securitatea alimentara si cea nucleara. Ramane o prioritate securitatea sistemului de sanatate, unde inca nu avem un raspuns de ce daca a crescut bugetul de la 1 miliard la 4 miliarde de euro asistenta medicala este mai slaba", a subliniat Traian Basescu.

Ziare.com v-a prezentat declaratiile lui Traian Basescu:

- Este de remarcat ca desi SRI s-a aflat intr-un proces de reformare si reorganizare, in paralel s-a desfasurat si activitatea operativa care a crescut i mod constant.

- Anul 2010 a fost anul in care SRI a realizat cele mai bune performante. Activitatea operativa a crescut foarte mult.

- SRI trebuie sa dobandeasca in primul rand calitatea necesara de adaptare continua la nevoile tarii.

- Prioritatile informative ale anului 2011, asa cum au fost ele adoptate in sedinta CSAT, nu au suferit schimbari consistente in raport cu anul 2010.

- O prioritate ramane in continuare pentru SRI, siguranta energetica. Am solicitat SRI sa se implice in destructurarea grupurilor de crima organizata la nivel local.

- Securitatea alimentara si nucleara trebuie sa intre in atentia SRI pentru a preveni orice risc din acest punct de vedere.

- Am atras atentia in cadrul bilantului SRI sa fim atenti la actele de terorism.

- Riscul terorist, urmare a interventiei din Libia, va creste. Va urma o perioada de instabilitate in Nordul Africii, sa fie atrase organizatii teroriste islamiste ca urmare a interventiei din Libia. Cresterea amenintarii teroriste nu trebuie ne prinda nepregatiti.

- Modernizarea rapida a SRI a fost posibila pentru ca nu a putut fi influentata de numiri de oameni politici. Din 2004 de cand am preluat mandatul eu nu am acceptat niciun fel de interventii in numirile de la nivel central sau local. Nu i-am cerut domnului Maior nici macar numirea unui ofiter dintr-un judet sau altul.

- Ii multumesc domnului Maior ca a rezistat la orice fel de incercare de a se implica la numiri din afara serviciului.

Concluziile ultimului bilant: SRI nu seamana cu fosta Securitate

La bilantul pe anul 2009, cand SRI implinea 20 de ani, presedintele Traian Basescu a laudat institutia, aratand ca, desi ca si mod de lucru s-ar putea spune ca seamana cu fosta Securitate, diferenta este ca acum informatiile culese sunt folosite pentru apararea legilor statului.

"Utilizarea informatiilor este fundamental diferita de ceea ce se facea inainte de Revolutie si chiar in cursul anilor '90. (...) Am observat ca foarte multi au ori o tenta de ironie ori de repros atunci cand vorbesc de mijloacele utilizate de SRI in culegerea de informatii.

Basescu sustine ca SRI nu se compara cu fosta Securitate

Vreau sa va asigur ca sunt aceleasi mijloace pe care le utilizeaza toate serviciile din lume, de la satelit pana la banala ascultare a telefonului, atunci cand sunt probleme de securitate nationala si cand sunt avizate de judecatori. Problema este in slujba cui sunt puse aceste informatii.

Fosta Securitate utiliza mijloace asemanatoare pentru a sustine un regim dictatorial si un partid unic, pe cand noul SRI utilizeza informatiile pentru apararea legii si pentru apararea Constitutiei", a spus atunci Traian Basescu.

Totodata, cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea institutiei, seful statului l-a decorat pe directorul SRI, George Cristian Maior, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu SRI bilant, #SRI bilant 2010 , #presedinte