Basescu avertizeaza: Sunt "pacienti" mai grav bolnavi ca Grecia

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 23:52
4109 citiri
Basescu avertizeaza: Sunt "pacienti" mai grav bolnavi ca Grecia
Foto: 10TV

Presedintele Traian Basescu a atentionat, miercuri, dupa ce parlamentul de la Atena a aprobat planul de austeritate, semn ca Grecia nu intra inca in faliment, ca exista state europene "mai bolnave" decat aceasta.

"Toata povestea pleaca de la traitul pe banii din viitor, nu numai Grecia, ci si Irlanda, Portugalia, Spania, dar si tari despre care inca nu s-a vorbit", a declarat seful statului, la emisiunea Nasul, de la 10TV.

Presedintele a spus ca este vorba despre "state care au avut aceleasi politici ca si noi, ale minciunii", spre deosebire de alte tari, cum este Germania, care "are un cult al muncii si un cult al performantei", ceea ce face ca ea sa nu stea vreodata rau din punct de vedere economic.

"Si populatiei i-a placut sa traiasca din imprumuturi, sa aibe salariile si pensiile platite din imprumuturi, sa ia credite foarte multe (...) Toate se razbuna acum. Bancile nu mai pot finanta acest mod de cheltuire a banilor lor", a explicat Traian Basescu cum de au ajuns anumite state intr-o criza atat de profunda.

Seful statului a mai declarat ca mesajul crizei este: "nu putem trai pe banii pe care o sa ii castigam in viitor, pentru ca de fapt traim pe banii generatiilor viitoare. Trebuie usor, usor, sa incepem sa traim din banii pe care ii producem".

"O criza economica pentru mine este o a doua situatie de dificultate, dupa cea de razboi", a mai spus Traian Basescu.

Totodata el a atras atentia ca gresim in cazul in care cadem in capcana de a privi Grecia ca pe "pacientul numarul 1".

"Sunt alti pacienti mai grav bolnavi decat Grecia sau cu urmari mai mari", a adaugat seful statului, dand exemplu Spania, care este nevoita acum sa aplice masuri similare cu cele pe care Romania le-a aplicat anul trecut.

Despre lasitatea politicienilor din coalitie si rezervistii care au fluierat imnul

"Noi am facut-o mai brutal, dar am avut un mare rateu anul trecut", a mai spus presedintele reamintind momentul in care, dupa decizia Curtii Constitutionale, in loc sa se impoziteze pensiile s-a decis marirea TVA, masura care afecteaza acum mult mai tare in special pensionarii..

"Orice pensionar constata acum ca inflatia si TVA i-a luat mai mult decat daca introduceam un impozit pe pensii. Dar s-a intalnit PDL cu UDMR si UNPR si au spus nu. Eu am insistat", a reamintit seful statului.

Pentru ca moderatorul emisiunii a reamintit la randul sau ca masura nu avea nicio sustinere publica, Traian Basescu a replicat dur: "Oamenii sunt usor de manipulat de televiziuni. Nu o sa uit nicio data pensionarii militari care, la Iasi, fluierau imnul de stat, desi, in realitate, noua lege le-a marit pensiile. A fost exact manipularea de la Revolutie cu teroristii. Si atunci tot militarii s-au ocupat de marea inscenare 'impuscati-va intre voi!'. Aveau acelasi tip de pregatire..."

Revenind, seful statului a spus inca o data ca trebuia ca anul trecut coalitia sa aleaga varianta cu reducerea temporara a pensiilor.

Intrebat cine a fost de vina, presedintele a raspuns: "Lasitatea politicienilor din coalitie(...) Ar trebui sa iasa in fata acum sa spuna, 'noi am fost cei care au generat inflatie, noi am fost lasi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Basescu Grecia, #Basescu rezervisti fluierat imn, #Basescu Revolutie, #Basescu majorare TVA , #presedinte