Basescu: Aviatia romana opereaza deasupra Ucrainei - R. Moldova, cea mai mare grija (Video)

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 19:12
14138 citiri
Basescu: Aviatia romana opereaza deasupra Ucrainei - R. Moldova, cea mai mare grija (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca nu exista riscul unui conflict al Romaniei cu Rusia si ca tara noastra nu este in garda, gata de un razboi. In schimb, a subliniat ca cea mai mare grija o reprezinta situatia din Republica Moldova.

Seful statului a precizat, referitor la situatia din Ucraina, ca referendumul din Crimeea este neconstitutional, dar si ca declaratia de independenta a regiunii este una ilegitima.

Presedintele a tras un semnal de alarma cu privire la existenta precedentului Kosovo, afirmand ca in jurul Marii Negre exista un "cerc de conflicte inghetate", inclusiv Crimeea si Transnistria. De asemenea, a spus ca Romania efectueaza, in luna martie, zboruri deasupra Ucrainei.

Traian Basescu a abordat si subiectul ordonantei de urgenta privind reducerea numarului de certificate verzi, afirmand ca aceasta produce efecte si ca prim-ministrul Victor Ponta "este ori mincinos, ori incompetent, ori ambele".

Ziare.com a transmis declaratiile presedintelui in format LIVE text:

- Victor Ponta a mai lansat o trasnaie astazi: aflam ca presedintele blocheaza o ordonanta de urgenta, ceea ce nu e posibil.

- A spus lucruri care nu au nimic in comun cu realitatea.

Razboi pe certificatele verzi - Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

- As vrea sa v-o arat (OUG - n.red.), ca asa avem sansa ca prin intermediul dvs sa o vada si premierul - OUG 57/2013. Legea 220/2008 dadea un numar de certificate pentru a stimula investitiile in energie regenerabila.

- Pe buna dreptate, Guvernul a considerat ca numarul de certificate este mare si a emis aceasta OUG care este in vigoare. Ceea ce spune dl prim-ministru este ori minciuna, ori proba incompetentei, ori amandoua la un loc.

- OUG a produs efecte.

- In aceasta OUG, la art. 3, modifica art. 6 din lege, in care spune: "In perioada 1 iulie 2013 - martie 2017, se amana temporar acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din surse regenerabile".

Razboi pe certificatele verzi - Basescu ii raspunde lui Ponta: Minte. El va scumpi totul in Romania!

- Se face o impingere a platii pentru 2017-2018. A fost optiunea Guvernului, este problema lor.

- Acest om minte sau este profund incompetent. OUG este in vigoare, asa cum a fost semnata de premierul Victor Viorel Ponta.

- Parlamentul nu a plagiat-o pe urma, ci a introdus niste modificari.

- Am retrimis-o pentru ca s-a incalcat art. 148 din Constitutie.

- Procesul a fost finalizat pe 24 februarie.

- Nimeni nu a atins OUG, faptul ca s-a terminat procesul de negociere cu Comisia Europeana asupra schemei de reducere a numarului de certificate nu mai pune o piedica nici macar legii.

- La CCR vreau sa se constate ca Guvernul trebuia sa notifice Comisia Europeana.

- Acum, spre marea satisfactie a premierului, OUG este in vigoare asa cum a adoptat-o dansul, nu cu modificarile din Parlament.

- N-am obiectat si n-am atacat niciun articol al ordonantei. Ordonanta, de la emitere, este in vigoare. Reducerea pretului la energie electrica s-a facut prin doua modalitati: reducerea numarului de certificate verzi si prin scaderea nevoii de energie pe piata.

- Poate i-a scazut pretul la energie lui Ponta si el nu s-a prins. Il ajutam.

- Pe 12.02.2013, pretul era de 232 de lei/Mwh. Pretul mediu de ieri a fost de 116 lei/ Mwh. Scade pretul la energie electrica si prim-ministrul nu se prinde. Va rog sa intrati pe site-ul opcom.ro. Si acolo veti vedea pretul la energie electrica de la ora la ora. Si veti vedea cati Mw se tranzactioneaza si la ce pret.

- Pun declaratia premierului pe seama propagandei mincinoase sau a incompetentei.

- Ce ma intriga este ca nu s-a gasit niciun consilier care sa il traga de maneca: "Alo, Victoras! OUG noastra este in vigoare si produce efecte!".

- Pe aceasta tema au fost pacaliti si bietii manifestanti de la ALRO. Oameni buni, v-a mintit Ponta. Problema nu este nici la CCR, nici la Presedintie. Ceea ce cer conducatorii vostri este un ajutor de stat.

- As putea sa promulg legea maine, sa vada (cei de la ALRO - n.red.) ca nu va scadea cu niciun leu pretul la energie.

- Problema ALRO este aceeasi ca atunci cand scazuse pretul la aluminiu si nu mai faceau fata la pretul de la energie.

- Pot face aceasta demonstratie, avand in vedere ca interventia la CCR este strict pe procedura de notificare a Comisiei Europene, ca sa inteleaga ca nu aici e problema.

Basescu acuza Guvernul si Parlamentul: Sunt corupte, nu lasa justitia libera! (Video)

- Nu pot sa fac fata propagandei mincinoase pe care o genereaza Guvernul prin mijloacele mass-media si prin declaratii.

- OUG nu a fost atacata de presedinte, continutul ei si procedura nu pot fi amanate, procedura a produs efecte si le produce in continuare.

- Pretul energiei creste pentru ca dl Ponta mai baga inca o data amandoua mainile in buzunarul romanilor, la 1 aprilie. Are nevoie de bani pentru a-si satisface clientela politica, in vederea alegerilor.

- Asta este realitatea, asta a vrut sa ascunda dl Ponta - plagiator, si mincinos, si incompetent, nu stiu cum poate sa le adune pe toate omul asta.

Despre Ucraina, situatia din Crimeea si R. Moldova: Romania nu risca un conflict cu Rusia

- Pentru astazi imi propusesem sa citesc o declaratie cu privire la Ucraina.

- Romania sustine fara rezerve independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei. Romania considera ca orice prezenta a trupelor Rusiei pe teritoriul Ucrainei este o agresiune la adresa Ucrainei.

- Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au raspuns provocarilor. Consideram ilegitima declararea independentei pentru Crimeea, in perspectiva referendumului din 16 martie.

- Romania considera referendumul din 16 martie neconstitutional. Romania atentioneaza ca aparitia unui nou conflict inghetat in Crimeea este de natura sa accentueze instabilitatea regionala.

- Constat ca situatia de risc s-a agravat, cu impact direct asupra securitatii europene.

- Romania constata ca evenimentele din Ucraina il pun pe presedinte in situatia de a-si pierde legitimitatea, astfel incat acesta trebuie sa demisioneze.

- In acelasi spirit, partea romana asteapta crearea unui sistem de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

- Romania se va alatura demersurilor euro-atlantice in vederea restabilirii ordinii de drept.

- Trebuie evitata repetarea scenariului Transnistria.

- Etapa cea mai severa de sanctiuni presupune masuri cu implicatii vaste in relatiile dintre UE si Federatia Rusa.

- Romania va continua sa sprijine toate actiunile autoritatilor de la Chisinau, in procesul de aderare la UE.

- Aceasta este declaratia oficiala a statului roman si as vrea sa va dau cateva explicatii.

- Ne aflam in fata unui precedent. Autoritatile locale din Crimeea se cramponeaza de el prin votul dat cu privire la independenta Crimeii - precedentul Kosovo.

- Poate si premierul intelege ca nu mai trebuie dat semnalul "Lasati sa plece presedintele, ca recunosc eu Kosovo imediat". E o proba de slugarnicie.

- Al doilea lucru e legat de summit-ul de la Bucuresti. Se realizeaza un program pe care tarile trebuie sa il realizeze inainte de intrare in NATO.

- Din pacate, au fost doua state care s-au opus, doua state puternice. M-as bucura daca ar intelege macar astazi cat de important ar fi fost sa li se acorde MAP-ul (Membership Action Plan - n.red.) Ucrainei si Georgiei, la Bucuresti.

- Va fac o invitatie sa va imaginati harta Marii Negre si vecinii. In jurul Marii Negre este un cerc de conflicte inghetate - Nagorno, Osetia, Abhazia, Transnistria si acum urmeaza Crimeea.

- Este parca un cerc de foc, de instabilitate in jurul Marii Negre. Formulele care au fost adoptate pentru solutionarea conflictelor inghetate au fost fara capacitatea de a rezolva problema, in favoarea suveranitatii si independentei statului pe care se desfasoara conflictul inghetat.

- Ma refer la Transnistria, cu celebrul format "5 plus 2". Aceasta a fost marea capcana, Transnistria. Era o provincie a R. Moldova si a fost acceptat ca partener cu drepturi egale in formatul principal.

- Am atentionat: Autoritatile locale din Crimeea nu pot fi parte a negocierii stingerilor conflictului, este o treaba a statelor suverane.

- Nu va face nimic altceva decat sa invoce motivele pentru care doreste ori federalizare, ori autonomie, ori sa faca parte din alt stat.

- Acestea sunt lucrurile pe care am vrut sa le explic.

Intrebari:

Cat de pregatite sunt autoritatile romane sa intervina si cat de mare este riscul pentru tara noastra?

- Pentru Romania, nu exista riscul unui conflict cu Rusia, cel putin nu in conjunctura actuala. Romania nu este o tara gata de razboi si nici nu vom ridica gradul de alerta, sa impartim pusti la populatie, nu va ganditi la asa ceva.

- Suntem stat suveran si independent, suntem stat membru al UE si NATO.

- Nu inseamna ca armata romana sta si asteapta primavara.

Tensiuni la granita cu Romania: Soldatii rusi sapa transee in Crimeea (Video)

- Am pus la dispozitie spatiul aerian al Romaniei pentru avioane de supraveghere ale NATO. Romania efectueaza in perioada 17-21 martie zboruri deasupra teritoriului Ucrainei.

- Azi am autorizat prezenta unei fregate franceze in apele teritoriale romanesti, care va sosi in zilele urmatoare.

- Insa conflictele inghetate prezinta un risc de instabilitate regionala, pentru ca pot duce la afectarea stabilitatii unor state prietene sau suverane.

Distrugatorul american USS Truxtun a inceput exercitiul militar in Marea Neagra

- Dati-mi voie sa gandesc si in cele mai severe variante si atunci regiunea ar fi un cerc de foc.

- Trebuie sa fim pregatiti.

- Pentru Romania nu a crescut riscul, dar, acum, pe conflictul ruso-ucrainean, nu avem riscuri imediate, sa ne trezim cu tancurile vreunui stat la frontiera, nu exista un astfel de risc, dar cea mai mare grija a mea este pentru R. Moldova.

- Am fi ridicoli daca s-ar intampla ceva cu R. Moldova si am fi tot surprinsi sau nepregatiti.

Ati avizat nota de informare primita de la Guvern cu privire la Jobbik si daca ati urgentat sedinta CSAT?

- Nu, va fi o sedinta la termen, tocmai pentru a nu da impresia ca Romania este intr-o situatie de risc, pentru ca nu este.

- Stiu ca a venit o corespondenta, dar astazi nu am avut timp. Voi da un raspuns public la aceasta tema.

Basescu cere Parlamentului sa interzica extremistii maghiari pe teritoriul Romaniei

Ponta: Basescu a vrut sa fure caimacul, stia ca pregatim declararea ca indezirabil a liderului Jobbik

- Eu vizez un spectru mai larg al unor partide extremiste de pe teritoriul Romaniei.

- Sunt destule lucruri asupra carora trebuie sa reflectam.

- N-am apucat sa citesc, dar in noaptea asta nu plec pana nu citesc tot, ca de obicei.

Cum vedeti vizita sefului Pentagonului in Romania?

- Ar fi greu de crezut ca seful Pentagonului vine in Romania fara sa faca o solicitare de intalnire cu seful statului. Nu este fixata agenda, eu nu am confirmarea acestei vizite in acest moment, deci nu va pot da niciun detaliu.

Care ar fi formatul de negociere pentru Crimeea?

- As vedea in primul rand statele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta - SUA, Marea Britanie si Federatia Rusa. Exact unul dintre garanti isi trimite armatele pe teritoriul Ucrainei.

- Am vazut toti eforturile uriase ale diplomatiei americane. Toata lumea este implicata, incearca stabilirea unor contacte eficiente cu presedintele Putin, cu Guvernul Federatiei Ruse. In egala masura, Marea Britanie, am vazut eforturile lui David Cameron.

- Daca cineva va avea nevoia de expertiza unui vecin, noi ne-am oferit sa fim parte a unui eventual format de negociere. Dar legal si moral consideram ca SUA si Marea Britanie trebuie sa fie in linai 1 a negocierilor si o fac.

- Romania contribuie deja cu experti la misiunea OSCE.

Ati vorbit cu Timofti despre aceasta situatie?

- O singura convorbire am avut, dar cred ca are dansul destule ingrijorari.

- Nu va folosi nimanui daca premierul Leanca vine la Bucuresti si ataca presedintele. Leanca ar trebui sa vada care este relatia cu Federatia Rusa.

Despre afirmatiile legate de Kosovo, la ce va referiti?

- La declaratiile premierului, care a spus ca el are o alta pozitie cu privire la Kosovo.

- I se pare ca a fi extem de flexibil poate sa-i aduca ceva.

- Va multumesc mult, va doresc o seara placuta!

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Basescu situatie Ucraina, #Basescu Romania conflict Rusia, #Basescu Transnistria Crimeea, #Basescu Ucraina Crimeea, #Basescu Jobbik, #Basescu certificate verzi , #presedinte