Basescu, catre politicieni: Fiti responsabili, la anul ar putea fi prea tarziu

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 11:58
5908 citiri
Basescu, catre politicieni: Fiti responsabili, la anul ar putea fi prea tarziu
Foto: The Money Channel

Economia nu se poate dezvolta intr-un stat nereformat, iar clasa politica din Romania a dat dovada de iresponsabilitate si lasitate pana in prezent, a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul unei conferinte pentru aniversarea a 15 ani de existenta a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Sistemul bancar, BVB si economia evolueaza intr-un stat neperformant, care, dupa Revolutia din 1989, s-a asezat "cum a putut", pe baza vointei si intereselor politicienilor, insa au facut acest lucru din cauza lipsei de viziune, nu neaparat din cauza coruptiei, a spus, joi, seful statului.

"Este un lucru pe care nu l-am inteles de la inceput. Lipsa de experienta a clasei politice de imediat de dupa Revolutie a facut sa se produca erori. Acum, dupa intrarea in Uniunea Europeana, am putut vedea cu ochii nostri, am putut simti in atitudini si activitati ce inseamna stat nereformat si neperformant. Daca, pentru constructia initiala, oamenii politici nu sunt atat de vinovati, pentru ca nu au stiut, acum ca stiu diferenta intre un stat performant si unul neperformant, devin vinovati ca nu-l modernizeaza", a comentat Traian Basescu.

Potrivit spuselor sale, reforma este usor de inteles, insa dificil de asumat si de implementat, totusi este misiunea oamenilor politici sa plateasca costul asumarii si sa faca tot ce este posibil pentru ca statul sa fie corectat si adus in parametri normali de functionare, in caz contrar romanii fiind "condamnati".

"Azi e vinovat cel care spune aceste adevaruri, cel care cere reformarea statului. Dar, daca stam tot timpul ancorati de interesul de azi si nu vom avea curajul de a trece de acest prag, lasitatea de a face fata realitatii pierde Romania", a comentat seful statului.

Potrivit spuselor sale, in cazul nereformarii statului, Romania va atrage doar speculatori, care, dupa ce vor castiga sume mari pe bursa, de exemplu, vor pleca din Romania, iar tara va ramane cu mai putini bani.

Criza a fost ceasul desteptator al Romaniei?

Traian Basescu este de parere ca realitatea aceasta nu a fost vizibila pana in momentul intrarii in criza, deoarece era ascunsa sub consumul excesiv si boom-ul imobiliar, care aduce mari venituri la bugetul de stat.

Iar in acea perioada, politicienii nu au facut alegeri bune, crede seful statului. "Politicienii au facut ce i-a dus capul: sa dubleze salariile si pensiile, sa inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atat i-a dus capul pe politicienii romanii in timpul de crestere excesiva. S-au desumflat aceste bule, am ramas numai cu ce am construit corect. Am ramas cu Dacia, Nokia, cu o industrie restructurata, performanta, dar ea produce prea putin fata de cat vrem noi sa castigam. Ne-am obisnuit sa traim din efectele exceselor capitalismului, din speculatii, si mai putin din munca", a spus Basescu.

In plus, seful statului ii contrazice pe cei care spun ca reformarea statului este complicata, sustinand ca "ne-am obisnuit sa mintim". El a dat exemplul legilor votate in Parlament in ultimele luni, inclusiv majorarea TVA si, mai nou, reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta, explicate prin faptul ca statul nu are bani de pensii si salarii.

"Interesul personal este deasupra interesului general in clasa noastra politica. Ma aflu aici, intr-un sanctuar al economiei romanesti, la sediul BNR, si, de aici, lansez un mesaj catre politicieni, de ultim apel, pentru ca la anul s-ar putea sa fie prea tarziu: fiti responsabili! Nu mai putem cheltui cat cheltuiam in timpul bulei imobiliare si a consumului excesiv. Avem un singur drum, dezvoltarea prin investitii, singurul corect", a comentat Basescu.

Romanii sunt pacaliti zilnic, mintiti

Potrivit sefului statului, Romania are bani de investitii si trebuie sa-si optimizeze cheltuielile, avand in vedere ca, in prezent, 45 la suta din buget reprezinta cheltuielile in sistemul social, iar 31% salarizarea propriei functionari a statului.

"Romanii sunt pacaliti zilnic, mintiti. Se reduc salarii, banisorii lor! Banisorii acestor oamenii sunt bani pe care nu ii producem, ne imprumutam pentru a-i plati", a spus seful statului.

Reforma in sanatate, educatie si infrastructura

Pentru a efectua reforma, trebuie optimizate costurile din sistemul sanitar, unde alocarea a crescut de 4 - 5 ori in ultimii zece ani, rezultatul fiind, in schimb, un sistem mai slab decat in urma cu zece ani.

De asemenea, trebuie modificat sistemul educatiei si investit in scolile in care se face performanta si in crearea de competente.

Nu in ultimul rand, trebuie modernizata infrastructura de comunicatii, avand in vedere ca, in prezent, exista mai multe astfel de retele, cum ar fi cea a companiei Transelectrica, a CFR sau a Ministerului Telecomunicatiilor.

"Uite asa, avem infrastructuri pe care nimeni nu vrea sa le puna cap la cap si functioneaza la 2-6%, iar cetatenii si firmele nu au acces la informatii", a spus Basescu.

Potrivit spuselor sale, marea problema a Romaniei este faptul ca a existat o iresponsabilitate in alocarea resurselor pe timpul cresterii, chiar daca aceasta era nesanatoasa, si, astfel, s-au creat premisele deficitelor in toate bugetele: cel de stat, cel de pensii si cel al asigurarilor de sanatate.

"Aici suntem si ceea ce v-am spus este doar pentru a transmite mesajul ca stim diagnosticul. Important este daca politicienii aplica trantamentul corect? Au forta, responsabilitatea sa demareze un proces rapid de modernizare a statului, care a devenit mult prea obez, pe spinarea unei economii firave? Cred ca va trebui sa fac un ultim efort de a convinge clasa politica sa lase Guvernul sa aplice o terapie de modernizare a statului", a spus Basescu.

Companiile de stat, privatizate prin BVB

Seful statului a precizat ca pachete de 15 - 20 la suta din companii in care statul este actionar majoritar sau minoritar vor fi vandute pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Un semnal al trezirii noastre va fi si iesirea pe Bursa de Valori cu actiuni ale unor importante companii din economia romaneasca. Va asigur ca sunt un sustinator fara rezerva al capitalizarii firmelor prin BVB. Vor fi scoase la vanzare 15 - 20 de procente la OMV Petrom, Transelectrica, Romgaz si alte companii, precum si actiuni reziduale care inca se mai afla in portofoliul fondului proprietatii de stat.

Va fi un semn ca statul se trezeste si incepe sa-si foloseasca instrumentele pe care le are la dispozitia sa pentru a injecta bani in economie", a spus Basescu.

De asemenea, seful statului l-a asigurat pe premierul Emil Boc si guvernul sau ca ii va sprijini, indiferent de costurile politice.

"In 1991, tara a avut un prim ministru care a vrut sa aseze Romania altfel. El a avut ghinionul sa aiba un presedinte care voia Romania cum era ea. Acum avem un prim ministru care as vrea sa sustina Romania moderna, oricare ar fi costurile politice, si il asigur pe premier si Guvern ca are tot sprijinul meu, spre deosebire de ce i s-a intamplat lui Petre Roman in 1991", a incheiat Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#Traian Basescu economie, #crestere economica Romania, #clasa politica Romania , #presedinte
Comentarii
Poza Hera
Hera
rank 5
problema este ca multi, foarte multi se opun schimbariide teama pierderii privilegiilor.
Poza Basescul
Basescul
rank 5
Cetateni responsabili, la lupta! Sa-l alegem pe genialul economist Basescu PRESEDINTE al Romaniei! Imediat ce dl.Basescu va deveni PRESEDINTE, el ne va scoate din CRIZA! Dupa aceea vom TRAI foarte BINE! Sa-l impunem CU FORTA pe dl.Basescu Presedinte!