Basescu cearta Opozitia: Imaturitate si lipsa de responsabilitate

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 15:30
5572 citiri
Basescu cearta Opozitia: Imaturitate si lipsa de responsabilitate

Opozitia a dat dovada de imaturitate prin neparticiparea la consultarile de la Palatul Cotroceni, acuza presedintele Traian Basescu.

"Una din concluziile consultarilor vizeaza partidele de Opozitie. Prin neparticipare cred ca se izoleaza si e pacat. Sunt partide mari si pot contribui. Faptul ca nici la teme extrem de importante pentru Romania nu considera ca trebuie sa participe nu reprezinta decat un semn de lipsa de maturitate, de lipsa de reponsabilitate pentru interesul national", a declarat seful statului, marti, intr-o declaratie de presa sustinuta la finalul discutiilor cu partidele parlamentare din arcul guvernamental.

Traian Basescu a afirmat ca ar fi dorit sa discute si cu partidele de Opozitie despre deblocarea activitatii din Parlament si a precizat ca va continua sa cheme partidele la consultari.

"As fi dorit sa discut cu partidele de Opozitie, daca putem debloca activitatea in Parlament in favoarea adoptarii legilor pentru a ne tine de cuvant in fata FMI. Deocamdata, nu am avut cu cine. Eu voi continua sa-i invit si la alte consultari, mai ales ca vreau sa fie cat mai dese", a declarat Traian Basescu.

Vom incepe negocierile pentru un nou acord cu FMI

Pe de alta parte, Traian Basescu a declarat ca Guvernul va incepe negocierile pentru un nou acord cu FMI in luna ianuarie.

"In baza acordului majoritatii, vom incepe negocierile pentru un nou acord cu FMI in ianuarie, in asa fel incat, daca vom ajunge la o forma convenabila, acordul sa intre in continuarea acordului existent, care expira in luna aprilie 2011", a declarat seful statului.

Basescu: In ianuarie incepem negocierile pentru un nou acord cu FMI

Traian Basescu a mai spus ca in cadrul consultarilor s-a facut si o analiza a obligatiilor asumate prin scrisoarea trimisa catre FMI si CE.

"Sunt trei conditii pentru acord: adoptarea Legii pensiilor, a Legii salarizarii si adoptarea bugetului de stat pentru 2011. Am constatat o totala unanimitate a partidelor si structurilor parlamentare in arcul guvernamental, ceea ce imi da speranta ca nu vom rata transa de la FMI si CE", a adaugat presedintele.

Basescu retrimite la Parlament legile votate gresit

Traian Basescu a precizat ca in cursul zilei de marti va retrimite la Parlament legea privind scaderea TVA la unele alimente si legea privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, dupa ce acestea au fost votate din greseala, in unanimitate, de deputati.

"Voi trimite la Parlament pentru reexaminare celebrele legi votate din greseala pentru a exista predictibilitate fiscala", a afirmat Traian Basescu.

Basescu retrimite in Parlament TVA de 5% si neimpozitarea pensiilor

De altfel, seful statului anuntase inca de luni seara, la TVR, ca a primit la promulgare legea privind scaderea TVA la unele alimente si legea privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, dar ca le va trimite inapoi la Parlament.

Ordonanta creditelor nu se va aplica retroactiv

In ceea ce priveste Ordonanta 50/2010, Traian Basescu a declarat ca nu este cu aplicare retroactiva, ea vizand doar ce se intampla in relatia banci-clienti in momentul de fata.

"Am discutat pe marginea Ordonantei 50. Punctul de vedere pe care l-am comunicat partidelor a fost ca Ordonanta nu este cu aplicare retroactiva, ea vizeaza doar ce se intampla in relatia banci-clienti in momentul de fata. Ea reglementeaza viitorul", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a subliniat ca pozitia sa in fata Fondului, dar si in fata partidelor prezente la consultari a fost ca OUG trebuie transformata in lege.

"Trebuie gasit acel echilibru in care clientul sa nu fie scutit de plata obligatiilor asumate initial. Totodata, legea trebuie sa previna tentatia bancilor de a transfera beneficiarilor de credite pierderile bancii din credite neperformante. Sunt un sustinator fara rezerve a neplatii niciunui comision la platile anticipate", a mai declarat Traian Basescu.

Basescu vrea flexibilizarea Codului Muncii

Traian Basescu a discutat cu liderii coalitiei de guvernare si posibilitatea flexibilizarii actualului Codul al Muncii, precizand ca acesta le creeaza patronilor dificultati in a disponibiliza personal.

"Pe o ultima evaluare facuta pe o cercetare sociologica in 28.000 de gospodarii, s-a putut concluziona ca circa 1,6 milioane de romani lucreaza la negru. Una din cauzele principale ale acestei situatii este legata exact de faptul ca angajatorii sunt obligati sa semneze contracte, dupa care au dificultati foarte mari in reducerea numarului de salariati", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a precizat ca flexibilizarea Codului Muncii ii poate proteja pe cei care lucreaza "la negru" si nu beneficiaza de plata contributiilor sociale.

"Cred ca flexibilizarea Codului muncii este in avantajul oamenilor, pentru ca cei 1,6 milioane care lucreaza la negru in momentul de fata, nu numai ca nu platesc taxe, dar nici nu le merge vechimea la locul de munca", a subliniat seful statului.

Romania are obligatia sa revina la un deficit de 3% pana in 2012

Cat despre agenda UE, Traian Basescu s-a mai referit, in cadrul consultarilor de la Cotroceni, la cele 6 masuri adoptate la ultimul Consiliu European, mentionand ca Romania are obligatia sa revina la un deficit de 3% pana in 2012.

"Am informat sintetic partidele participante din arcul guvernamental cu privire la principalele 6 masuri adoptate la ultimul Consiliu European. Astfel, trebuie introduse reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice si a deficitului, trebuie gasita o gama mai larga si mai stricta pentru nerespectarea regulilor pactului de stabilitate si crestere, asigurarea egalitatii cadrelor bugetare nationale cu normele europene, instituirea unui mecanism separat de supraveghere a mecanismelor macroeconomice, lansarea semestrului european de la 1 ianuarie 2011 care consta in faptul ca, pana la sfarsitul lui aprilie, toate statele sunt obligate sa transmita la Bruxelles datele bugetului, ale programului national de reforma si programului de convergenta, crearea pe termen mediu a unui mecanism permanent pentru solutionarea crizelor din zona euro.

Astfel ca, pana in 2013, Tratatul de la Lisabona sa fie revizuit", a spus Traian Basescu.

Potrivit sefului statului, Uniunea Europeana nu apreciaza ca este ferita de crize si de aceea a impus crearea acestui mecanism permanent.

Traian Basescu a mentionat ca sanctiunile vor merge de la cele financiare majore pana la suspendarea dreptului de vot pentru o perioada determinata.

"Romania este printre tarile cel mai putin vulnerabile la suspendarea dreptului de vot, pentru ca inca are o datorie publica redusa in raport chiar cu criteriile din pactul de stabilitate si crestere. In 2012, Romania va reveni la un deficit in conformitate cu pactul de stabilitate si crestere, adica sub 3%", a spus Traian Basescu.

Basescu s-a consultat cu partidele de la Putere

Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, dupa consultarile cu partidele parlamentare care au avut loc la Palatul Cotroceni.

Cu toate ca seful statului invitase la discutii toate partidele parlamentare, la Palatul Cotroceni s-au prezentat doar reprezentantii PD-L, UDMR, UNPR si minoritatile, partidele din Opozitie - PNL, PSD si PC - refuzand invitatia.

Ziare.com v-a transmis declaratia de presa a presedintelui Traian Basescu in format LIVE TEXT

- Am invitat partidele parlamentare la discutii pe trei teme importante. Este vorba despre concluziile de la Consiliul European, perspectiva unui nou acord cu FMI si despre aderarea la spatiul Shenghen.

- Am informat sintetic partidele care au participat, din arcul guvernamental, cu privire la principalele 6 masuri adoptate la ultimul Consiliu European, in cadrul unui task-force condus de Herman von Rompuy.

- Trebuie introduse reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice si al deficitului bugetar. De asemenea, trebuie gasita o gama mai larga si mai strica in caz de nerespectare a pactului de stabilitate si crestere.

- Pana la sfarsitul lui aprilie 2011 toate statele sunt obligate sa transmita UE proiectul de buget si proiectia multianuala pentru 2011 si urmatorii doi ani, programul de reforma si programul de convergenta.

- UE are si sanctiuni - de la cele financiare la suspendarea dreptului de vot. Romania este printre cele mai putin vulnerabile la suspendarea dreptului de vot.

- Sper ca macar daca va fi redat de mass-media acest set de masuri Opozitia sa ia nota de ele si sa inteleaga ca nimeni nu mai poate marsa pe ideea populismului ieftin pentru ca nu mai este acceptat nici macar in interiorul UE. Romania a intrat nepregatita in criza ca urmare a populismului din 2007 si 2008.

- Romania inca are o datorie publica redusa. In 2012, Romania va reveni la un deficit de minus 3% din PIB.

- Am vorbit si despre noua scrisoare cu FMI. Am facut o analiza a masurilor mentionate in noul acord cu FMI. Sunt trei conditii pentru acord: adoptarea Legii pensiilor, a Legii salarizaii si adoptarea bugetului de stat pentru 2011.

- Am constatat o totala unanimitate a partidelor si structurilor parlamentare dfin arcul guvernamental, ceea ce imi da speranta ca nu vom rata transa de la FMI si CE.

- Am informat Coalitia ca este necesara stabilirea proiectelor prioritare si care vor fi finantate de bugetul pe anul viitor. Proiectele nu pot intra in vigoare decat dupa stabilirea bugetului, dar procedurile pot fi demarate.

- Un subiect distinct a fost nevoia modernizarii Codului Muncii. Cred ca flexibilizarea Codului Muncii este si in avantajul oamenilor. Peste 1,6 milioane de romani lucreaza la negru.

- Am discutat pe marginea Ordonantei 50. Punctul de vedere pe care l-am comunicat partidelor a fost ca Ordonanta nu este cu aplicare retroactiva, ea vizeaza doar ce se intampla in relatia banci-clienti in momentul de fata. Ea reglementeaza viitorul.

- Pozitia mea in fata Fondului Monetar International, dar si in fata Coalitiei la consultari a fost ca Ordonanta trebuie transformata in lege.

- Banii luati cu imprumut trebuie returnati, chiar daca termenii se pot negocia.

- Trebuie gasit acel echilibru in care clientul sa nu fie scutit de plata obligatiilor asumate initial. Totodata, legea trebuie sa previna tentatia bancilor de a transfera beneficiarilor de credite pierderile bancii din credite neperformante.

- Prin neparticiparea partidelor din Opozitie la consultari cred ca se izoleaza si e pacat. Sunt partide mari si care pot contribui cu idei si solutii la ceea ce Romania are nevoie in acest moment.

- Opozitia a dat dovada de imaturitate. Eu voi continua sa ii invit si la alte consultari, mai ales ca vreau sa fie cat mai dese.

- In cursul zilei de azi voi retrimite la Parlament celebrele legi votate din greseala.

- Vom incepe in luna ianuarie negocierile pentru un nou acord cu FMI si UE, astfel incat daca ne convine sa intre in vigoare in continuarea primului acord.

Traian Basescu a discutat cu partidele parlamentare trei teme importante

La inceputul consultarilor, seful statului le-a spus reprezentantilor arcului guvernamental prezenti la Cotroceni ca doreste sa discute despre concluziile ultimului Consiliu European, despre acordul cu FMI, despre accesul in spatiul Schengen, dar si despre absorbtia fondurilor UE si FMI.

"Cred ca intalnirea era necesara pentru ca ceea ce s-a intamplat si hotarat la ultimul Consiliu European va trebui sa schimbe fundamental comportamentul statelor membre a UE, iar in ceea ce ne priveste, activitatea interna devine strans legata de obligatia de stat membru al UE. De aceea mi s-a parut ca informarea cu privire la deciziile ultimului Consiliu extrem de importanta.

Mai ales ca si semnalele politice plecate de la Parlament si de la partide trebuie sa concorde cu ceea ce s-a stabilit la nivel de Consiliu pentru ca Romania sa nu fie etichetata ca fiind o tara care ori nu intelege, ori nu vrea sa se aseze in deciziile Consiliului", au fost primele cuvinte adresate de presedinte reprezentantilor arcului guvernamental.

Traian Basescu i-a informat pe cei prezenti ca doreste, de asemenea, sa le cunoasca punctul de vedere cu privire la continuarea cooperarii cu FMI, precum si sa discute despre intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

"Cu aceasta ocazie, avand in vedere ca atingem subiectul Fond, as vrea sa discutam si prioritatile legate de absorbtia fondurilor puse la dispozitie de FMI si de UE, conditiile de transe", a adaugat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Traian Basescu consultari, #Basescu consultari partide parlamentare , #presedinte