Basescu: Cel mai important risc pentru Republica Moldova este Transnistria (Video)

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 21:22
2935 citiri
Basescu: Cel mai important risc pentru Republica Moldova este Transnistria (Video)
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a spus, joi seara, ca Transnistria este cel mai mare risc pentru Republica Moldova, urmata de Gagauzia. In plus, a subliniat importanta unei interconectari energetice intre Romania si Republica Moldova.

Declaratiile presedintelui au fost facute dupa o intalnire, in aceeasi zi, cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, la Bruxelles.

"Nu m-am dus (...) nici in calitate de avocat al Republicii Moldova, nici in calitate de simpatizant sau partener al politicienilor de la Chisinau, ci in calitate de presedinte al Romaniei si de membru al Consiliului European", a explicat seful statului.

Traian Basescu: Romania isi propune sa devina membru al Schengen in octombrie

Acesta a mentionat ca trebuie accelerate procesele de apropiere, nu numai a Moldovei de UE, ci si a UE de Republica Moldova, subliniind si care este cel mai mare risc pentru vecinii de peste Prut.

"Am pornit de la situatiile de risc din Republica Moldova, care pot afecta parcursul european celui de-al doilea stat romanesc. Primul si cel mai important risc este Transnistria, unde pot sa apara provocari", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a explicat ca sunt multi ani de cand formatul de negociere "5+2" nu functioneaza, iar lucrurile nu se mai pot rezolva asa, in regiune: "Trebuie gasite solutii de discutie directa cu asa-zisele autoritati transnistrene si cu Moscova".

Basescu insista la Bruxelles pentru R.Moldova si Schengen: Anul asta sa se intample ceva

"Am ridicat si problema sicanelor care se fac scolilor romane din Transnistria si am rugat sa se conceapa o interventie a institutiilor europene pentru sprijinirea autoritatilor de la Chisinau pentru dreptul elevilor de a invata in limba romana.

Am avertizat asupra celui de-al doilea focar de instabilitate, care este Gagauzia. Se preconizeaza desfasurarea unui referendum pentru independenta Gagauziei. Am considerat ca am obligatia sa informez conducatorii structurilor europene despre aceste evenimente si, avand in vedere ca UE este in formatul de negociere '5+2' sa actioneze in favoarea suveranitatii Republicii Moldova", a mai sustinut seful statului.

Basescu suna alarma pentru elevii romani din Transnistria: E inacceptabil! Cere interventia OSCE

Traian Basescu a precizat si ca l-a rugat pe Herman van Rompuy sa analizeze posibilitatea gasirii unor resurse financiare europene si, in cazul in care sunt resurse financiare necheltuite, banii sa fie alocati accelerarii procesului de interconectare energetica a Republicii Moldova la Romania.

"Am vizat varianta Isaccea-Vulcanesti. Avem posibilitatea sa cream alte doua linii de aprovizionare cu energie electrica, de cate 400 Kw, dar prioritatea mi se pare Isaccea-Vulcanesti, unde ar trebui investite circa 65 de milioane de euro la Isaccea si 10 milioane de euro in Republica Moldova", a mentionat presedintele.

Basescu: Vom face o oferta politica Moldovei daca nu se reuseste asigurarea suveranitatii acestei tari

Nu in ultimul rand, el a spus ca problema vizelor este pe drumul cel bun, dar si ca, pana la sfarsitul luni august, s-ar putea semna acordul de asociere si de liber-schimb pe care Republica Moldova l-a semnat la Vilnius.

"Am atentionat si asupra faptului ca Partidul Comunist, avand peste 40 la suta in sondaje, exista riscul sa vina o majoritate care sa nu mai vrea sa continue drumul catre UE si este o analiza a noastra in calitate de membru al Consiliului European", a mai spus Traian Basescu.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Basescu Transnistria risc Moldova, #Basescu declaratii Republica Moldova, #Basescu Van Rompuy Moldova , #presedinte