Basescu: Cel mai tare politician al lumii e piata, ne-a pus cu spatele la zid

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 12:50
4520 citiri
Basescu: Cel mai tare politician al lumii e piata, ne-a pus cu spatele la zid
Foto: TVR Info

Criza datoriilor suverane din Europa nu poate fi stopata decat daca politicienii reusesc sa ajunga la o intelegere cu pietele financiare, care au pus "cu spatele la zid" toate statele, este de parere presedintele Romaniei, Traian Basescu.

De altfel, seful statului crede ca, in prezent, cel mai important politician la lumii nu se numeste nici Barack Obama, nici Nicolas Sarkozy, nici Traian Basescu ci "piata".

"Personal, va pot spune ca a aparut cel mai tare politician al lumii si veti fi dezamagiti: se numeste "piata". Nu am auzit, in ultimele luni, politicieni care sa vorbeasca despre ce-i de facut pentru popoarele lor, care este situatia financiara a celor care i-au ales, toti incearca sa satisfaca cererile pietei. Trebuie sa recunosc ca piata nu a ales pe niciunul din noi. Dar toti, fara exceptie, privim la ce se intampla acolo. Este clar ca piata ne-a pus pe toti cu spatele la zid, cel putin pe europeni, si ne cere mai mult decat putem da", a declarat Traian Basescu, miercuri, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia lansarii Raportului de competitivitate in Romania, realizat de Camera de Comert Americana.

Potrivit spuselor sale, exista o confruntare intre piata si liderii politici europeni, care ar trebui sa fie stopata, prin semnarea unui armistitiu, pe un termen de 3 - 5 ani.

"Noi nu avem solutii sa castigam, protejandu-ne natiunile, si piata nu poate omori pe cei de la care a castigat cel mai mult: guvernele. Dincolo de a alerga in urma realitatilor pietei si venind tot timpul prea tarziu, dincolo de a incerca artificii neconvingatoare, suntem la momentul la care politicienii trebuie sa negocieze cu pietele si nu in mod brutal. Daca vom mai repeta exercitiul cu Grecia si spunem bancilor sa-si taie 50% din datorii, nu vom ajunge la o solutie cu piata", a explicat seful statului.

De asemenea, Basescu este de parere ca Piata nu trebuie sa mai impinga la introducerea unor masuri de austeritate care nu pot fi suportate din punct de vedere social. Pe de alta parte, guvernele trebuie sa dea asigurari finantatorilor ca isi vor primi, in cele din urma, banii pe care i-au dat cu imprumut si care, de altfel, le-a adus profituri foarte mari. "Cred ca solutia crizei datoriilor suverane in Europa este un armistitiu negociat. Nu stiu cat de repede vom putea sa-l realizam", a comentat presedintele.

Basescu ataca Nokia, Ford si bancile: Lipsa competitivitatii tine si de mediul de afaceri

El a adaugat ca, pana acum, toate masurile au fost luate in "spatele crizei si nu in fata ei", iar, in prezent, masurile luate nu sunt pentru a stopa criza, ci pentru a schimba modul de actiuni in viitor, chiar daca nu rezolva problema datoriilor tarilor europene, discutandu-se doar mecanismele pentru evitarea unor crize similare in viitor.

"Criza este expresia demagogiei politicienilor, indiferent in ce capitala ar locui. Datoriile n-au fost create, in mod necesar, pentru dezvoltarea de infrastructuri sau pentru dezvoltarea sistemelor de educatie sau pentru cercetare. Cea mai mare parte a datoriilor provin din cresterile nesustenabile de salarii, pensii si asistenta sociala, din proiectarea unui sistem social nesustenabil pe termen lung. Aceste sisteme au fost create pentru a aduce voturi, pentru a arata ce bine guverneaza, iar, azi, toata Europa sociala plateste factura acestui sistem", a opinat Basescu.

Potrivit spuselor sale, criza din zona euro a pus capat teoriei statului social nesustenabil, obligand formarea unui stat competitiv.

Care sunt riscurile pentru 2012?

Anul viitor, Romania trebuie sa faca fata unui risc maxim: oprirea fluxului de capital din banci.

Daca acest lucru nu se va intampla, Romania va trece cu bine peste 2012, este de parere Traian Basescu, in ciuda faptului ca se anunta un an agricol mai slab, din cauza secetei.

"Eu sper ca bancile mama sa fie extrem de responsabile. Altfel, vor continua procesele de diminuare a cheltuielilor statului, cu mutarea resursei catre investitii, ceea ce se vede si in bugetul din parlament", a precizat Basescu.

In 2012, Romania ar trebui sa atraga 6 miliarde de euro din fondurile europene, ceea ce ar putea conduce la cresterea sectorului de constructii. Potrivit sefului statului, pentru prima data in 36 de luni, acest segment a inregistrat cresteri, datorita investitiilor de la bugetul de stat, nu celor realizate de mediul privat.

De asemenea, anul viitor, se va continua "nemilos" procesul de reforma a statului, chiar daca va fi un an de criza, atat la nivel central, cat si la nivelul adminstratiei locale. "Speram sa ajungem la momentul la care statul sa inceapa sa delege din atributiile lui si catre sectorul privat. Chiar daca am intrat intr-o cifra medie rezonabila din punct de vedere a cheltuielilor statului, inca avem cheltuieli care nu reflecta capacitatea Romaniei de a sustine aceste cheltuieli cu aparatul de stat si cu programele sociale. Aceste doua zone vor fi de prioritate in reducerea cheltuielilor bugetului de stat", a declarat Basescu.

Presedintele a subliniat faptul ca deficitul de 1,9% nu este neasumat, chiar daca, teoretic, Romania poate avea un deficit bugetar de 3 la suta. "Acum ar fi trebuit sa avem un deficit mai mare. Dar s-a ajuns la un cost atat de ridicat al banilor, incat aceasta teorie nu mai functioneaza. Nu poti sa te imprumuti pe termen scurt si mediu la dobanzi de 7 - 8%. Nu inteleg de ce trebuie sa nu ne intelegem pe dobanzi sau pe reesalonari de datorii", a comentat seful statului.

Basescu a incheiat precizand ca, daca se va ajunge la o intelegere cu bancile din zona euro sa nu efectueze retrageri masive de capital de pe piata din Romania, vom trece cu bine de 2012.

"Speram sa ajungem la o intelegere cu acest politician nou, care se numeste piata bancara din Romania", a incheiat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#Traian Basescu, #criza datorii suverane, #criza zona euro , #presedinte
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
Basescu: Cel mai tare politician al lumii este Piata
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5