Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea

Luni, 28 Iulie 2014, ora 15:02
7682 citiri
Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu i-a trimis o noua solicitare Avocatului Poporului in care ii cere acestuia sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul Ponta a adus, recent, 97 de modificari la Legea Educatiei.

Presedintele apreciaza ca actul adoptat de Guvern incalca regimul ordonantelor, dar si dreptul la invatatura si la proprietate privata, cerandu-i lui Victor Ciorbea sa sesizeze Curtea Constitutionala sau, in caz contrar, sa motiveze public de ce refuza sa faca acest lucru.

Avocatul Poporului, sesizat de Basescu cu privire la modificarea Legii Educatiei

"La data de 4 iulie 2014, in temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, v-am solicitat sa analizati posibilitatea de a va exercita competenta de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 (...) Totodata, v-am semnalat ca prin ordonanta de urgenta mai sus indicata a fost incalcat regimul constitutional referitor la emiterea ordonantelor de urgenta, precum si dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata.

Avand in vedere ca, pana la aceasta data, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si inlaturarea efectelor intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta indicate, va solicit sa reanalizati posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate in scrisoarea din 4 iulie a.c.

In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers", se arata in scrisoarea adresata de presedintele Traian Basescu lui Victor Ciorbea, care ocupa functia de Avocat al Poporului.

Victor Ciorbea asteapta sa fie sesizat cu privire la OUG pe Educatie. Constitutia spune altceva

Totodata, presedintele reaminteste ca aceasta institutie este obligata sa se asigure ca drepturile si libertatilce cetatenilor sunt aparate.

"In acest sens, va solicit sa luati in considerare si punctul de vedere al societatii civile, referitor la care ati fost sesizat, fata de incalcarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor prin mentinerea in vigoare a ordonantei de urgenta mai sus indicate", se mai arata in scrisoare, in care se face referire si la articolul constitutional care il obliga pe Avocatul Poporului sa sesizeze CCR in cazul ordonantelor neconstitutionale.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

In replica, Victor Ciorbea a declarat pentru postul Realitatea TV ca asteapta sa se incheie analiza demarata cu privire la OUG care modifica legea Educatiei, tocmai pentru a da un punct de vedere pertinent si a lua o decizie.

Ciorbea a mai declarat ca a discutat cu presedintele Consiliului Rectorilor si cu Ministerul Educatiei, care i-au spus ca ordonanta ar fi constitutionala. De asemenea, el a declarat ca asteapta un raspuns si de la doua federatii sindicale din invatamant.

Totodata, Victor Ciorbea i-a transmis presedintelui ca el va respecta legile tarii si daca va da un raspuns negativ la solicitarile repetate ale presedintelui si-l va motiva.

Saptamana trecuta, reprezentanti de la Asociatia Studentilor din Romania (ANOSR) si Societatea Academica Romana (SAR) au avut o intalnire cu Victor Ciorbea in care au reclamat faptul ca aceasta ordonanta este neconstitutionala, cerandu-i sa o reclame la Curtea Constitutionala. Victor Ciorbea a dat un raspuns similar, spunand ca asteapta sa se consulte cu sindicatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu Avocatul Poporului ordonanta Educatie, #Victor Ciorbea CCR ordonanta educatie , #presedinte