Basescu cere Parlamentului sa ratifice tratatul care permite extradarea lui Hayssam

Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:47
1476 citiri
Basescu cere Parlamentului sa ratifice tratatul care permite extradarea lui Hayssam
Foto: Romania Libera

Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana, precum si decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind transferarea persoanelor condamnate.

Tratatul este esential in cazul Omar Hayssam. Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru terorism, in dosarul privind rapirea celor trei jurnalisti in Irak. Pe numele sirianului, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat, la sfarsitul lunii iunie, o alta condamnare definitiva, la trei ani de inchisoare, in dosarul Foresta Nehoiu, in timp ce Tribunalul Bucuresti a decis, in martie, condamnarea acestuia la 16 ani de inchisoare, pentru inselaciune, in dosarul Volvo.

Omar Hayssam a fugit din Romania in vara lui 2006, dupa ce a fost eliberat din inchisoare pe motive medicale.

Tratatul privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana si Tratatul privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate au fost semnate la Bucuresti in data de 10 noiembrie, intre ministrul Justitiei Catalin Predoiu si ministrul sirian de externe, cu ocazia vizitei presedintelui Siriei Bashar Al-Assad in Romania.

MJ arata ca semnarea celor doua tratate "prezinta o mare importanta din perspectiva migrarii fenomenului infractional catre state mai putin accesibile din punct de vedere al sistemelor juridice, care necesita adoptarea unei politici penale de maximizare si concentrare a eforturilor in lupta impotriva criminalitatii organizate".

De asemenea, actualizarea si dezvoltarea cadrului juridic intre Romania si Siria in materia extradarii prezinta un deosebit interes practic si constituie, in acelasi timp, un semnal politic pozitiv privind consolidarea cooperarii intre cele doua state, avand in vedere ca, in prezent, relatiile de extradare intre cele doua state sunt reglementate de Conventia intre Republica Socialista Romania si Republica Araba Siriana privind asistenta judiciara in materie civila, familiala si penala, semnata la Damasc la 2 decembrie 1978. Noul Tratat va inlocui, la intrarea sa in vigoare prevederile Conventiei din 1978, spun reprezentantii Ministerului Justitiei.

Noul Tratat are ca obiect extradarea in relatia dintre Romania si Republica Araba Siriana si reglementeaza: "obligatia de extradare", "infractiuni care dau loc la extradare", "motivele obligatorii de refuz", "motive facultative de refuz", "obligatii in caz de refuz al extradarii", "cererea de extradare si documentele necesare", "admisibilitatea documentelor si traducerea", "arestarea provizorie", "proceduri simplificate", "comunicari ulterioare", "hotararea si predarea", "predarea temporara si predarea amanata", "cereri de extradare sau de predare formulate de mai multe state", "sechestrarea si remiterea de bunuri", "regula specialitatii", "tranzitul", "reprezentare si cheltuieli", "consultari", "asistenta consulara", "relatia cu alte tratate" si "dispozitii finale".

Mai mult, precizeaa MJ, fata de calitatea Romaniei de stat membru al Uniunii Europene, tratatul de extradare cu Siria reglementeaza problema concursului intre o cerere de extradare formulata de Republica Araba Siriana si cereri de extradare formulate de alte state, inclusiv de catre state membre UE.

In ceea ce priveste procedura de extradare, conform legii romane, aceasta presupune, din perspectiva Romaniei ca stat solicitant, mai multe etape, respectiv localizarea persoanei urmarite intr-un anumit stat, informarea cu privire la aceasta localizare a autoritatii judiciare competente, transmiterea unei incheieri prin care se constata intrunirea conditiilor pentru a se solicita extradarea, precum si a documentelor anexe acesteia, efectuarea controlului de regularitate de catre Ministerul Justitiei si in cazul intrunirii conditiilor legale intocmirea cererii de extradare, transmiterea cererii de extradare pe canale diplomatice sau direct (in functie de instrumentul juridic aplicabil intre Romania si statul solicitat).

Pe de alta parte, Tratatul privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate isi propune sa stabileasca coordonatele de baza care sa asigure cooperarea bilaterala in materia transferarii persoanelor condamnate. Instrumentul de cooperare are in vedere necesitatea de a asigura o mai buna protectie propriilor cetateni, dar si nevoia intensificarii cooperarii pe plan juridic intre Romania si Republica Araba Siriana care sa se subscrie contextului general al dezvoltarii relatiilor bilaterale.

Documentul are rolul de a oferi posibilitatea persoanelor condamnate definitiv in strainatate de a-si executa pedeapsa in tara de origine, favorizand astfel reintegrarea sociala a persoanelor condamnate in statul de unde provin. Hotararea de condamnare este pronuntata asadar in acest caz de catre autoritatile unui stat semnatar, impotriva unui cetatean al celuilalt stat semnatar. Romania a incheiat astfel de acorduri cu Egipt, Turcia si Republica Moldova, cel mai recent incheiat fiind cu Regatul Norvegiei, care urmeaza a fi ratificat de Parlamentele celor doua state.

MJ mai preciza ca transferarea persoanelor condamnate nu trebuie confundata cu extradarea, aceasta din urma fiind o forma de cooperare prin care o persoana care se sustrage de la actul de justitie este predata statului solicitant.

Cu privire la procedura ce trebuie urmata dupa semnarea celor doua Tratate cu partea siriana, aceasta este una standard, respectiv va fi necesar ca tratatele bilaterale sa fie ratificate atat de partea romana, cat si de partea siriana, in conformitate cu legislatia fiecarei parti contractante, tratatele urmand sa intre in vigoare dupa ce va avea loc schimbul de notificari cu privire la finalizarea procedurilor de ratificare in ambele tari.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#tratat Siria Hayssam, #Basescu parlament ratificare tratat , #presedinte