Basescu cere SRI sa se implice in combaterea criminalitatii locale

Joi, 26 Martie 2009, ora 14:55
1311 citiri
Basescu cere SRI sa se implice in combaterea criminalitatii locale

Presedintele Traian Basescu a cerut joi Serviciului Roman de Informatii sa acorde o atentie deosebita, in afara zonelor sale clasice de actiune, criminalitatii locale.

Mai mult chiar, seful statului a precizat ca a solicitat, in masura in care este posibil, ca SRI sa colaboreze cu politia pentru a prinde "clanurile" si pentru a eficientiza activitatea parchetelor.

"Am propus un parteneriat cu politia, de furnizare a informatiilor. Subliniez ca nu este treaba SRI sa combata acele grupuri, carora li se mai spune la televizor clanuri. Pentru a preveni proliferarea, am cerut SRI, ca in masura in care poate, sa colaboreze cu politia la colectarea tuturor informatiilor necesare ca Parchetele sa poata actiona eficient", a declarat presedintele.

Traian Basescu a declarat, joi, la bilantul Serviciului Roman de Informatii ca acesta trebuie sa fie neutru politic, iar legile privind siguranta nationala care vor fi adoptate in noile coduri sa plece strict de la nevoile de siguranta ale Romaniei.

SRI nu poate fi demilitarizat fara lege

Seful statului a apreciat ca anul 2008 este unul etalon pentru SRI din punctul de vedere al acuratetii informatiilor si toate analizele furnizate presedintelui nu au avut nicio eroare informationala. Mai mult chiar, Traian Basescu a tinut sa sublinieze faptul ca reformarea Serviciului Roman de Informatii este inaintea legislatiei existente in Romania, dand exemplu demilitarizarea acestuia.

"Modernizare inceputa in 2005 si finalizata in 2008 arata ca Romania are un serviciu de informatii capabil sa raspunda tuturor misiunilor pe care le are atat la nivel national cat si in parteneriatele din UE sau NATO.

Ii multumesc lui George Maior pentru reforma pe care a facut-o si acum trebuie sa adoptam legi de siguranta nationala cu incarcatura zero din punct de vedere politic. Vrem un serviciu neutru plecand strict de la nevoile de siguranta ale Romaniei. Demilitarizarea SRI nu poate fi aplicata in lipsa legislatiei", a declarat seful statului.

Traian Basescu a precizat ca SRI este singurul care actioneaza continuu si de performantele lui depinde intr-o masura foarte importanta siguranta nationala.

Presedintele a reiterat ideea ca dezvaluirea secretelor fostei securitatii a credibilizat serviciul, oferindu-i un plus de performanta. Printre altele, Traian Basescu a cerut mai multa atentie in problemele externe care ar putea sa influenteze deciziile politice si economice.

"Romania este extrem de atractiva pentru actiuni de influentare a deciziilor economice, dar si a unor decizii politice, de aceea cer o mai multa atentie in acest domeniu", a mai precizat seful statului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu, #SRI capabil misiune, #colaborare informatii politie , #presedinte