Basescu: Cerem ca minoritatea romana din Ucraina sa se bucure de aceleasi drepturi ca cea rusa (Video)

Marti, 13 Mai 2014, ora 21:39
5054 citiri
Basescu: Cerem ca minoritatea romana din Ucraina sa se bucure de aceleasi drepturi ca cea rusa (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a vorbit, marti seara, despre criza din Ucraina, afirmand ca daca Guvernul de la Kiev va stabili, in negocierile cu minoritatea rusa, o linie privind pastrarea limbii, culturii si traditiilor, Romania cere categoric ca de aceleasi drepturi sa se bucure si minoritatea romana din regiune.

Seful statului a precizat ca pozitia Romaniei fata de situatia din Ucraina este ca in zona exista un risc major de federalizare, dupa interventiile Rusiei, adaugand ca guvernul de la Kiev trebuie sa continue dialogul cu separatistii din est.

"In ceea ce priveste Ucraina, pozitia Romaniei este ca exista un risc major de federalizare. Romania considera ca trebuie facute negocieri intre Kiev si reprezentantii minoritatii ruse din est. Solutia a fost aplicata pana acum, iar in Harkov referendumul nu a mai avut loc.

Kievul trebuie sa continue dialogul si in Donetk si Lugansk, unde au avut loc voturile de duminica, nerecunoscute de comunitatea internationala", a afirmat Traian Basescu.

Basescu: Rusia doreste destabilizarea Ucrainei. Am avut prea multa incredere in Putin

Presedintele a facut apoi referire la declaratia premierul ucrainean Arseni Iateniuk din 8 mai, care a anuntat, in incercarea de a-i convinge pe rebelii din est sa renunte la referendum, ca se poate lua in calcul un statu special pentru limba rusa, astfel incat aceasta sa poata fi limba oficiala pentru minoritati.

Romanii si separatistii din Ucraina sa aiba aceleasi drepturi

Basescu a cerut ca minoritatea romana din Ucraina sa beneficieze de aceleasi drepturi daca se ajunge la o astfel de intelegere intre autoritatile de la Kiev si separatisti.

"Pentru Romania, daca in urma negocierilor cu minoritatea rusa se va pastra limba rusa ca limba oficiala, cerem ca de aceleasi drepturi sa se bucure si minoritatea romana din Ucraina", a afirmat presedintele.

Premierul Ucrainei: Putem discuta un "statut special" pentru limba rusa

Arseni Iateniuk a abordat, cu cateva zile inainte referendumului din Donetk si Luhansk in care locuitorii au optat pentru independenta, chestiunea statutului limbii ruse, cu ocazia unei sedinte guvernamentale la Harkov.

"Daca este necesar, in cadrul Constitutiei, sa introducem un statut special pentru limba rusa si limbile altor minoritati nationale din tara, cred ca este o chestiune de dezbatere nationala si factori decizionali", a spus Iateniuk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu limba romana Ucraina, #Traian Basescu romani Ucraina, #Traian Basescu Ucraina , #presedinte
Comentarii
Poza Musafir
Musafir
rank 5
si reuters scrie ceva despre drepturile minoritatilor
Poza SS-Independentul
SS-Independentul
rank 1