Basescu: Comisia Nana, un abuz. Firea - santajist de profesie, Ponta - procuror ratat (Video)

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 18:58
11374 citiri
Basescu: Comisia Nana, un abuz. Firea - santajist de profesie, Ponta - procuror ratat (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a lansat atacuri extrem de dure la adresa premierului Victor Ponta si senatorului PSD Gabriela Firea.

Seful statului a precizat inca de la inceput ca el considera un abuz comisia parlamentara de ancheta Nana, pentru ca are ca obiect un contract intre doua persoane private, subliniind pe de alta parte faptul ca institutiile statului trebuie sa ancheteze si sa ii pedepseasca pe cei care au comis ilegalitati cu terenuri la Fundulea, caz separat de cel al fiicei sale, Ioana.

Traian Basescu a numit-o in repetate randuri pe Gabriela Firea "santajista", reamintind ca aceasta a fost amendata de instanta pentru santaj si explicand la ce s-a referit atunci cand a spus ca s-ar putea sa nu isi mai gaseasca sotul acasa.

Traian Basescu a prezentat o serie de petitii si reclamatii primite de la cetateni din Voluntari, localitate in care sotul Gabrielei Firea este primar, pe care a declarat ca le-a indreptat spre rezolvare catre institutiile abilitate.

Presedintele a lansat atacuri foarte dure la adresa lui Victor Ponta, reamintind, printre altele, ca nu s-a remarcat cu nimic in vremea cand era procuror, singura "amintire memorabila fiind declaratiile mamei procurorului Panait, conform carora a fost ultima persoana care l-a vazut in viata pe acesta" inainte de a se sinucide.

Presedintele a spus ca majoritatea parlamentara s-a transformat intr-o "haita" lipsita de responsabilitate fata de nevoile cetatenilor, iar la final a declarat ca Victor Ponta a cedat nervos, si-a pierdut controlul si de aceea a decis sa se ascunda intr-un buncar al Ministerului Apararii - de frica baronilor care ii cer socoteala pentru ca sunt ridicati de procurori.

Ziare.com a transmis declaratiile presedintelui in format LIVE text:

- Sunt subiecte in care trebuie sa cobori in mocirla in care Victor Ponta a coborat lupta politica. Incep cu comisia Nana, pe care a cerut-o Victor Viorel Ponta, ca sa ancheteze o afacere privata. Conform hotararilor CCR, persoanele private nu pot fi chemate in fata comisiei si nici anchetate. Comisiile controleaza Guvernul, nu persoanele private.

- Consider ca este un abuz formarea comisiei parlamentare pentru anchetarea vanzarii de terenuri familiei mele. Va citez din decizia CCR. In rest, este un abuz.

- Prima data premierul si ciracii lui au lansat ipoteza "credit ilegal", s-a facut comisie, creditul a fost perfect legal. S-a trecut la faza doua a minciunilor: terenul de la Institutul Fundulea, au inceput sa vina documente, s-au facut cercetari, s-a vazut ca nu are legatura terenul achizitionat de fiica mea cu terenul de la Fundulea.

- A treia varianta a fost ca s-au facut restituiri ilegale. Eu nu am de unde sa stiu, dar daca s-a intamplat, primarul si prefectul care au facut acest abuz sa fie anchetati, sa mearga la inchisoare. Prefectii si primarii din timpul restituirilor au fost tot timpul de la PSD. O ancheta temeinica si pedepsirea trebuie sa se petreaca foarte rapid. A fost si un prefect PNL.

- Constatand ca eventualele ilegalitati au fost comise de baronii lor, doamna Firea, o santajista de profesie, lanseaza o alta minciuna: firma a fost inactiva si nu se puteau face chitante. Pentru un santajist nu trebuie sa stii foarte multa carte, dar terenul nu s-a vandut pe chitante. Tranzactia s-a facut in baza unui contract de vanzare-cumparare. Tranzactiile cu terenuri agricole sunt scutite de TVA.

- Minciunile senatoarei santajiste Firea au fost de natura sa creeze bule de dezinformare.

- Ultima informatie lansata de mincinosul Ponta este legata de spalare de bani, dupa mintea lui de procuror ratat, nu am auzit de vreun dosar important facut de Ponta la Parchetul General - singurul element memorabil a fost declaratia mamei procurorului Panait ca Ponta a fost ultimul care l-a vazut in viata. Cum poate un om cu cateva clase sa gandeasca ca se face spalare de bani cu credit luat de la banca? Nu s-a umblat cu bani in sacose, a fost doar o tranzactie legala.

- Asta arata obiectivul strict politic al acestei comisii, care dezonoreaza Parlamentul. Acesta este nivelul pe care il da actuala majoritate parlamentara. Nu poti sa constitui comisii de ancheta parlamentara pentru tranzactii intre doi privati.

- Mi se pare important sa vada ce e cu cele 2.000 de hectare de la Fundulea. Prefectii si primarii care au spoliat institutul sa raspunda in fata legii. E ghinionista treaba pentru ca primarii si prefectii erau tot de la PSD si PC. Daca nu se vor ocupa ei, ma voi ocupa eu si voi sesiza organele statului.

- S-a mers prea departe cu minciunea si falsul. O haita de parlamentari, care pun sub semnul intrebarii si fac un spectacol mediatic pe masura neputintei lor si a incapacitatii de a guverna tara, dintr-o afacere privata in conditiile in care sute de mii de ha ale terenurilor statului sunt exploatate de baroni. Comisia ar trebui sa ancheteze ce se intampla cu terenurile statului. Cine exploateaza terenurile statului in momentul de fata?

- Ar fi foarte interesant sa aflam ce s-a intamplat cu terenurile din Timis. Tata socru nu e persoana privata, e parlamentar (Ilie Sarbu - n.red.)

- Comisia e un fals care se serveste populatiei de parlamentari care nu si-au asumat decat responsabilitatea de a fi slugile lui Ponta intr-un joc murdar.

Explicatii pentru Gabriela Firea

- Un mic mesaj si senatoarei santajiste Firea, aducandu-i aminte ca a fost condamnata la plata unei amenzi de 1.000 de lei pentru santaj la un membru CNA. Ii amintesc si santajul public facut la adresa presedintelui CJ Ilfov ca sa aprobe proiectele de care avea nevoie sotul ei. A obtinut aprobarea prin santaj public si trafic de influenta. Are scoala buna, a turnatorului Felix.

- Ponta vrea sa o ia purtator de cuvant. Ii dau un sfat: sa nu o ia, poarta ghinion oricarui barbat, sa isi aduca aminte ce a patit Mugur Isarescu cu ea in campania la prezidentiale. Nu e bine.

- Doamna Firea s-a simtit lezata ca i-am spus ca s-ar putea sa nu isi gaseasca sotul acasa. Era un sfat amical. E comandant ca si mine. In timp ce navigam, ramaneam in concediu 3 luni. Toate zilele de sarbatori legale, 1 mai, 23 august, le primeam anexate ca zile de concediu. Erau foarte multi care dupa o luna isi cautau vapor sa plece in cursa. Plecau. De ce? Va las sa va ganditi cat de bine le era acasa. Declaratia mea poate fi interpretata si in acest sens.

- Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectata ca senator al Romaniei dupa ce a facut scoala turnatorului Felix. La presedintie functioneaza biroul de probleme cetatenesti. Exemplu: reclamatie care presupune abuzuri la Primaria Voluntari. Alta petitie: petentul solicita contractul la firma Contrans care detine multe contracte cu Primaria Voluntari. Alta: reclamatie facuta in numele cetatenilor din Voluntari cu privire la averea primarului si abuzurile acestuia. Alta: reclamatie impotriva primarului din Voluntari pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti de punere in posesie cu un teren. Sesizarea defrisarii in padurea Baneasa-Tunari.

- Cu privire la ce se intampla in Voluntari, am facut declaratia in baza unor petitii care au fost indreptate spre institutiile statului, unele la Ministerul Mediului, la cabinetul primului ministru. Nu direct la DNA, ci catre institutii care pot verifica. Asta nu inseamna ca ele nu sunt adevarate sau sunt doar facute ca sa faca rau. Intotdeauna au o consistenta parte de adevar.

- De cand am venit presedinte, nu am acceptat sa trimitem petitiile direct la institutii gen Parchet. Dar doamna senator santajist Firea poate sa fie linistita: nu vorbesc fara sa am documente. Sunt petitii trimise de la cetateni. Sunt mult mai multe de la Voluntari, cetatenii au avut direct un feedback de la presedinte.

- Doamna senatoare santajista Firea cu partenerul sau de ultima ora Victor Viorel Ponta ar putea avea si alte preocupari, ma refer in primul rand la premier. In loc sa coboare in mocirla unor atacuri josnice, mai bine s-ar ocupa sa guverneze tara. E nevoie de locuri de munca pentru tineri, avem la dispozitie de la UE 105 milioane de euro de cheltuit anul acesta si anul viitor. Nu s-a inceput nimic pentru derularea acestui program.

- Sunt 450 de milioane de euro alocati de UE pentru exercitiul 2014-2020 pentru persoane defavorizate, care nu au locuri de munca. Se pot imparti banii pentru tineri, pentru IMM, pentru locuri de munca.

- Victor Viorel se plange ca are prea putini bani din exercitiul bugetar, dar nu are niciun program. Nu asta e prioritatea lui.

Mesajul SUA, fara ecou la premierul Ponta

- Pentru Victor Viorel Ponta nu are nicio semnificatie mesajul transmis de SUA, legat de coruptia care afecteaza regiunea. Prima vizata e Ucraina, dar care e raspunsul lui la acest mesaj cand el de dimineata pana seara e solidar si ii apara de Justitie pe baronii locali, pe Nicolescu, pe Constantinescu, pe Mazare, pe Bunea Stancu, pe Duicu? Cum sa il uiti pe Duicu, ce dulce baiat Duicu, sau pe Mircea Cosma, alt om dulce.

- Cum sa raspunzi la mesajul Americii cand tu prin OUG, desi ti se cere de la Consiliul legislativ lege, tu transferi lui Bunea Stancu 200 de ha pentru uzul baronetului local din Braila?

- Cum raspunzi mesajului partenerului strategic cand tu incercai sa fortezi asumarea raspunderii altcuiva ca sa ii drenezi lui Gruia Stoica banii CFR Marfa?

- Cum sa raspunzi mesajului SUA cand tu pentru o intalnire cu presedintele Kazahstanului renunti la 380 milioane de dolari pentru statul roman?

- Alaturi de apararea baronilor, astea nu fac din Ponta decat o victima a coruptiei. Sacrifica orice pentru zambetul unui sef de stat.

- Afirm fara rezerve, urmarind actiunile lui Ponta si unui grup de politicieni ca obiectivul acestui domn nu este sa faca bine Romaniei, ci sa puna Romania sub controlul PSD. Este jalnic ca o face cu sprijinul trustului de presa al unui turnator (Antena3 - n.red.) si cu sprijinul televiziunii mogulului Ghita. Ghita e mult mai periculos pentru ca e un om tanar de la care asteptatm mult mai mult.

- Am vazut astazi intreaga haita semnand, cred ca ma impresioneaza, si vor putea sa intre cu bocancii in aceasta justitie care a devenit independenta. Se insala, nici comisia Nana nu ma impresioneaza, nici minciunile debitate de dimineata pana seara de Victor Viorel. Isi imagineaza ca e presiune pe Basescu (au impresia ca datorita mie ii strange Parchetul, eu am protejat Justitia, dar procurorii ii ancheteaza pentru ca fura, nu pentru ca le spune Basescu).

- In Romania cand furi, trebuie sa te astepti sa raspunzi in fata legii. Am trecut de epoca Nastase. Procurorii si judecatorii astazi, fara sa fie influentati de nimeni, condamna oameni politici, ceea ce e absolut corect.

- Nu ma impresioneaza haita, nu voi face niciun pas inapoi, dimpotriva. S-ar putea sa stabilesc o zi pe saptamana sa fac un buletin al coruptiei guvernamentale, pentru a veni in sprijinul opiniei publice sa inteleaga ce se intampla.

- S-ar putea face mult mai mult pentru oameni, daca s-ar fura mai putin. Pacaleala pe care si-o autoadministreaza romanii, spunand 'o fi furat, dar a facut ceva si pentru noi' ne tine in subdezvoltare.

- Asta am avut de spus, nu e conferinta, e declaratie.

- (jurnalist - un comentariu pentru ca premierul s-a mutat cu biroul la MApN):

- Cred ca a cedat nervos Victor Viorel. E unic in Europa si ca atitudine si ca solutie. Nu am auzit in 25 de ani de la Revolutie, si cu atat mai putin in ultimii 10 ani, ca vreunul sa se fi retras in buncarul de la Ministerul Apararii.

- Are o problema de nervi, a cedat nervos, i se pare ca numai Armata il mai poate apara de furia baronilor. De mine nu are de ce, eu de ceva timp il compatimesc.

- Solutia de a se ascunde arata ca premierul si-a pierdut controlul. Nu mai deosebeste institutiile si arata ca este las.

- La Palatul Victoria nu poate opri baronii, fac cum zicea Mircea Badea 'il dau cu capul de toti peretii'.

- Si-a spus ca buncarul de la MApN este solutia, fiind unitate militara, acolo baronii nu au acces. Viorel ii minte spunand 'dupa ce pleaca Basescu rezolvam problema'. Numai ca dosarele si procurorii raman.

- Oricat s-ar ascunde in buncar, Ponta nu va scapa de responsabilitate, de ce a promis baronilor - ca ii scapa. In schimb, Romania va fi privita ca o mare curiozitate. Este fara precedent in UE si arata imaginea unui om care a cedat nervos.

Convulsii pe scena politica

Senatorul PSD Gabriela Firea a decis sa depuna o plangere penala pe numele presedintelui Traian Basescu dupa ce acesta a declarat, duminica seara, intr-o emisiune de televiziune, ca ar face mai bine daca "ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar", pentru ca "s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta".

Senatorul PSD, care este si membru al comisiei parlamentare care ancheteaza tranzactia cu terenuri din localitatea Nana a Ioanei Basescu, a apreciat ca a fost astfel amenintata si santajata, opinia sa fiind impartasita de mai multi colegi parlamentari, in frunte cu premierul Victor Ponta.

Firea vs. Basescu: Plangerea penala e redactata si va fi depusa la Parchet

Pe de alta parte, Victor Ponta a anuntat, tot intr-o emisiune de televiziune, ca a decis sa isi mute biroul de premier in sediul Ministerului Apararii Nationale, de teama unor inscenari pe care i le-ar putea pune la cale presedintele.

Ponta isi schimba biroul, dupa scandalul Duicu: M-am mutat la MApN

Decizia premierului roman, o premiera pentru o tara care nu se afla pe timp de razboi, a fost luata dupa ce Adrian Duicu, presedintele CJ Mehedinti, a fost arestat preventiv intr-un dosar de coruptie, iar interceptarile telefonului sau au scos la iveala ca acesta s-a laudat ca s-a aflat in biroul premierului, din Palatul Victoria, unde a aranjat pentru seful politiei din judet mentinerea in functie si obtinerea unei pozitii in Ministerul de Interne.

In ultimele sale aparitii publice, presedintele Traian Basescu a declarat in repetate randuri ca Victor Ponta este un politician corupt, exprimandu-si speranta ca acesta isi va incheia mandatul mai devreme decat este prevazut legal.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu Ponta birou Aparare, #Basescu plangere penala Firea , #presedinte