Basescu: Daca vor sta calare pe ministri cu indicatii de la partid, voi actiona sever

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 21:18
2325 citiri
Basescu: Daca vor sta calare pe ministri cu indicatii de la partid, voi actiona sever

Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, luni seara, ca nu va acorda Guvernului Boc alt tratament decat cel acordat precedentelor doua guverne conduse de Calin Popescu Tariceanu si ca va atentiona public daca vor fi presiuni din partea PD-L si PSD asupra ministrilor.

Pe de alta parte, presedintele a observat ca acest executiv "a fost bine tocat de presa" chiar inainte de instalare. Si totusi, acest guvern a reusit, in opinia presedintelui, cea mai deplina evaluare a ceea ce a preluat de la fostul executiv.

Traian Basescu a spus, la postul public, ca asteapta ca Guvernul sa prezinte proiectul de buget si apoi va fi extrem de atent la comportamentul ministrilor.

Intrebat daca Guvernul Boc este unul performant si responsabil, Basescu a spus ca aceasta este speranta lui.

"Da, vreau sa cred ca va confirma aceasta speranta. Orice Guvern la instalare e o speranta, cel putin a celui care intr-un fel sau altul a fost implicat in realizarea acestui Guvern, si eu n-am negat implicarea mea in formarea acestui Guvern, dupa ce am constatat ca alta solutie politica nu este posibila. Pentru mine este o speranta.

Vom discuta peste sase luni sau chiar imediat dupa anuntarea bugetului. Nu voi schimba relatiile cu Guvernul. Eu am obligatia constitutionala sa veghez asupra institutiilor statului, Guvernul este una din aceste institutii si nu ii voi da alt tratament decat cel pe care l-am acordat precedentelor doua guverne Tariceanu" a declarat seful statului.

Basescu a spus ca are cateva "exigente" in ceea ce priveste constructia bugetara. "Se opreste la prezentarea bugetului (perioada de gratie, n.r.). Va pot spune de pe acum ca am cateva exigente: sa fie un buget realist, sa fie un buget care sa raspunda realitatilor de azi. Adica, sa aloce maxim posibil pentru investitii, deci crearii de locuri de munca.

Pe de alta parte bugetul, avand in vedere ca nu mai suntem intr-o perioada de crestere economica gaopanta, ci daca vom avea 1,5-2,5 crestere economica, deci avand in vedere aceasta realitate, mi-as dori ca bugetul sa reflecte grija pentru cei care urmeaza sa fie efectati cel mai greu de criza", a explicat Basescu, adaugand ca PD-L si PSD s-au angajat sa instituie o pensie minima de 350 de lei.

"Suntem intr-o situatie de urgenta in care cei mai vulnerabili trebuie minim protejati", a spus seful statului.

Intrebat daca PD-L si PSD se inteleg bine, Basescu a tinut sa-i avertizeze pe liderii coalitiei ca "trebuie sa uite" ca ministrii sunt membri ai partidelor care i-au propus.

"Este o observatie pe care o am si eu, si nu legat de doua jumatati de Guvern, ci mai ales legat de coeziunea intre membrii cabinetului si de nivelul de incredere intre reprezentatii celor doua partide.

Se lasa impresia, sau asta e impresia pe care mi-o lasa mie uneori, ca ministrii ar fi ai partidelor. Trebuie sa uite acest lucru. Ei sunt membri in Guvernul Romaniei. Daca vor incerca sa stea calare pe ei cu indicatii de la partid, ce sa faca, voi actiona foarte sever" a spus Basescu.

Seful statului spune ca singurul control care trebuie sa existe asupra ministrilor este "cel legal, constitutional, parlamentar, in comisiile parlamentare" si in niciun caz ei nu trebuie sa fie supusi unui control al partidului.

Basescu a declarat ca va face observatii publice, "atentionandu-i, atentionandu-l pe primul-ministru ca aceasta echipa de 21 de oameni reprezinta Guvernul Romaniei si nu al PSD sau PD-L".

El a explicat ca nu a intrerupt legaturile cu PD-L si PSD si ca inclusiv intalnirea de la Sinaia, din data de 1 ianuarie, cu membri ai Guvernului si ai partidelor, a fost o "intalnire de socializare".

"Am vrut sa se cunoasca intre ei mai bine, pentru ca aici este o neincredere de 16 ani intre cele doua partide. In interes national trebuie depasita", a spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu, #Guvernul Boc Basescu , #presedinte