Basescu, de Ziua Drapelului: Tricolorul e parte a sufletului meu

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 11:32
4433 citiri
Basescu, de Ziua Drapelului: Tricolorul e parte a sufletului meu
Foto:Romania Libera

Presedintele Traian Basescu a tinut un discurs duminica, de Ziua Drapelului National, in care a rememorat momentele cele mai importante din istoria Romaniei, desfasurate sub culorile nationale, si a facut un apel la solidaritate nationala in momente grele.

"Suntem intr-un moment in care nu intelegem ca avem nevoie de solidaritate mai mult decat oricand. [...] Singurul simbol care ne poate aseza la un loc e tricolorul. Adesea vezi pe strada oameni care trec pe langa tricolor ca pe langa un stalp de iluminat. E proba ca am uitat sa avem ca referinta valorile noatre. Tricolorul trebuie purtat in suflet, e parte a sufletului meu. [...]

La o intalnire internationala, primul lucru pe care il fac e sa caut in linia de drapele de stat drapelul tarii mele [...] Nu intotdeauna faptele pe care le avem de facut sunt placute, dar, ca sa mergi mai departe, resursa e in tricolor.

Permiteti-mi sa le urez romanilor 'la multi ani', sa salut Armata si Biserica si sa le cer sa-si iubeasca simbolul national. La multi ani tricolor, la multi ani romani", a spus seful statului, la ceremonia militara organizata de Ziua Drapelului National.

La inceputul discursului, presedintele a rememorat cele mai importante momente din istoria moderna a Romaniei, desfasurate sub tricolor.

"Ziua Tricolorului e momentul omagial care ne sintetizeaza istoria, ne sintetizeaza perspectivele intr-o lume tot mai dificila. Pana si drapelul national al acestui neam s-a nascut din framantari. Prima consemnare a dreptului de a arbora steag national vine din 1834, cand Alexandru Ghica Voda primeste aprobare ca pe corabiile Tarii Romanesti sa fie arborat steagul rosu si galben, iar pentru armata Tarii Romanesti sa fie arborat rosu galben si albastru.

O alta consemnare a tricolorului - 1839, cand pentru prima data in memroiile lui Jean Alexandre Valant se consemneaza ca pe muntele Plesuva a fost arborat tricolorul. Guvernul provizoriu al Revolutiei din 1848 emite Decretul nr. 1 prin care tricolorul devine steag al tuturor romanilor, dar consemnarea oficiala se face odata cu Unirea Principatelor, la 1859, sub Alexandru Ioan Cuza.

Tricolorul i-a insotit pe romani in toate momentele dificile, de glorie si de amaraciune. Independenta ne-am castigat-o sub tricolor, Primul Razboi Mondial l-am desfasurat sub tricolor, Marea Unire, sub tricolor, al Doilea Razboi Mondial, sub tricolor, Revolutia de la 1989 s-a facut sub tricolor, intrarea Romaniei in NATO si UE s-a facut sub tricolor", a mai spus presedintele.

In opinia lui Traian Basescu, drapelul national sintetizeaza evolutia natiunii romane si e acel simbol care ne aduce aminte de militarii si de sportivii nostri.

"Tricolorul sintetizeaza toata evolutia natiunii romane, tricolorul ne insoteste militarii in Balcanii de Vest si Afganistan, a ramas infipt in Irak(...) ii insoteste pe militarii romani aflati departe de tara cum ne insoteste in momentele victoriilor sportivilor nostri (...) in tricolor gasim reprezentata fiecare casa, fiecare familie, fiecare bunic si viitorul fiecaruia", a mai spus seful statului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu Ziua Drapelului, #Basescu drapel suflet , #presedinte