Ziare.com

Basescu, de Ziua Libertatii Presei: Calomnia si insulta nu trebuie incriminate

Vineri, 03 Mai 2013, ora 17:45

   

Basescu, de Ziua Libertatii Presei: Calomnia si insulta nu trebuie incriminate
Presedintele Traian Basescu a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei.

"In aceasta zi, jurnalistii din toate colturile lumii sarbatoresc una dintre cele mai importante valori democratice, libertatea presei. In Romania, libertatea presei a fost castigata cu mari eforturi si consolidata tot mai mult in ultimii ani, inclusiv prin dezincriminarea, ca fapta penala, a insultei si calomniei, dar si prin reusita tuturor celor care s-au impotrivit adoptarii unei legi a presei.

Am sustinut neconditionat eforturile lor si cred, in continuare, ca o reglementare si un control al presei trebuie sa vina din interiorul breslei, si nu din afara lui", a precizat presedintele, pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

El le-a urat ziaristilor mult succes in activitate, dar si "multa putere si tarie de caracter pentru a putea lupta impotriva celor care urmaresc sa le ingradeasca libertatea si sa-i subjuge propriilor interese personale".

CCR a decis, luni, ca este neconstitutionala decizia Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 2010 care, in urma admiterii unui recurs in interesul legii, au stabilit ca "normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art. 205 si 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 din Codul penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 62/2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt in vigoare."

Decizia Inaltei Curti din 2010 nu a facut altceva decat sa constate ca infractiunile de insulta si calomnie date de art. 205 si 206 din Codul penal au fost abrogate prin Legea nr. 278/2006.

Aceasta dupa ce Curtea Constitutionala, prin Decizia 62/2007 a declarat neconstitutionala legea de abrogare a infractiunilor de insulta si calomnie si a determinat haos in justitie, multi judecatori nestiind ani in sir ce sa ia de buna: Legea 278/2006 de abrogare sau decizia 62/2007 a CCR care declara neconstituionala legea de abrogare.

Agentia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch a precizat, vineri, pe blog, ca daca insulta si calomnia ar putea redeveni fapte penale, atunci acest lucru va avea ca rezultat "un nou haos legislativ care va avea un impact greu de estimat, inclusiv posibile condamnari ale Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru lipsa de previzibilitate a legilor pe care sunt judecati ziaristii".

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1183 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, nici calomnia, nici isulta si nici plagiatu nu trebe

incriminate, finca asa ie oamenii,sa mai calomiaza, sa mai isulta, sa mai plagiaza, da le trece.
Ca deaia zice Aldesus sai iertam pa toti ca alfel, no scoatem la capat !

Sa traiti !

 

Ce cred eu....

Niste hiene nenorocite si coprofage iar pentru cei interesati pot detalia

 

Eu mi-am imaginat ca domnul Presedinte s-a saturat de insulte

... si calomnii, dar se vede ca nu, daca le apara. Sa inteleg ca i-au facut placere. Atunci, n-are decat sa le suporte in continuare, dar nu pe tv-uri, ci personal, departe de ochii si urechile romanilor care au nevoie de exemple pozitive si nu, toata ziua, jigniri si vocabular de mahala... Presa are obligatia sa adopte un vocabular decent, elegant, care sa nu agreseze si nici sa nu indemne la violenta verbala.

 

Traisca presa de ulei si cea de struguri ! Uraaaaaaa !

De Ziua libertatii presei, din ograda Terrei, urez disparitia de urgenta a trustului INFECT, al securistului nemernic si abject Voiculescu Dan Felix ! Doresc, deasemenea, sa fie arestat de urgenta, incatusat si legat la glezne cu lanturi si bile de 25 kg, fiecare ! Da, Doamne, sa fie imediat dupa sfintele Pasti !

Toarasi, avem dreptul sa injuram si pe "tiganca imputita"

si pe "Cacarau" ce Pijda Masii de imputiti

 

Injurati-va! E legal.

.

 

Auoleo,d.le - presedinte ! Si noi,PDL-acii,va aparam de insultele si

........calomniilor USL si postacilor sai,aici pe forum.
Pai sa-i lasam sa hauleasca cum le canta CIRIPOIII ?
u-mi vine sa cred asta !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor