Basescu: Politicienii sa puna armele jos

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 17:15
8946 citiri
Basescu: Politicienii sa puna armele jos
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a sustinut marti o conferinta de presa pe tema reuniunii informale a Consiliului European care a avut loc, luni, la Bruxelles, cerandu-le politicienilor din Romania sa renunte la demagogie si sa adopte tratatul de disciplina bugetara convenit acolo.

"Dat fiind momentul extrem de important, decizia extrem de importanta luata in Consiliu, e momentul in care politicienii trebuie sa puna armele bataliei jos si sa vada ce optiune au pentru Romania in anii urmatori", a declarat Basescu.

Acest acord, denumit succesiv tratat fiscal si acord de responsabilitate bugetara, e considerat esential pentru viitorul Romaniei de catre Traian Basescu. Seful statului a spus ca acesta aduca schimbari fundamentale nu doar in Romania, ci si in intreaga Uniune Europeana, intrucat impune o disciplina bugetara.

In aceeasi interventie, seful statului a dat de inteles ca nu exista bani pentru majorari de pensii si de salarii, asa cum anuntasera unii dintre liderii PDL cu o zi inainte.

Seful statului a apreciat ca Romania e intr-o pozitie buna si ca a reusit sa-si stabilizeze economia, amintind ca avem cea mai mica datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeana.

El a facut si un apel ca Romania sa creeze noi locuri de munca, vorbind despre constructia de autostrazi si de minerit.

Ziare.com ti-a transmis in format LIVE TEXT principalele declaratii ale presedintelui:

Importanta deciziilor Consiliului

- acest Consiliu, unul decisiv pentru ce se va intampla in UE in urmatorii ani, arata vointa liderilor politici de a redresa situatia economica a Uniunii Europene, care ajunsese la stadiul la care optiunile nu mai puteau intarzia.

- si asa s-a intarziat mult, au fost state care si-au luat propriile masuri.

Romania are de luat o decizie grea

- si Romania are de luat o decizie foarte grea, care poate contravine chiar aspiratiilor sau iluziilor noastre de la intrarea in UE. Din cele ce va voi prezenta, veti intelege ca suntem in fata unei optiuni.

- as spune - Tratatul, forma la care a fost adus Tratatul, reprezinta un compromis care mentine ideea, ideea fiind ca nimeni nu mai poate asigura bunastarea propriului popor din imprumuturi. Poate o spun mai brutal decat s-ar cuveni.

- am obligatia sa le spun romanilor ca iluzia traiului pe datorie s-a spulberat, nu numai in Romania, ci in toata UE.

- din acest motiv, cele 2 documente adoptate ieri au semnificatie deosebita - forma finala a tratatului si o declaratie care vizeaza locurile de munca. Pe de o parte, forma finala a tratatului ne impinge pe toti cei care vom ratifica acest tratat spre a ne modifica obiceiul de a cheltui mai mult decat producem, a doua ne da solutia - crearea de locuri de munca.

- nu sunt vesti rele (...)am obligatia sa informez unde stam. Sigur, stiu diferenta de salariu dintre Romania si Germania, aceasta realitate n-o putem corecta peste noapte.

E momentul in care politicienii sa puna armele jos

- inainte de a trece la micile explicatii, dat fiind momentul extrem de important, decizia extrem de importanta luata in Consiliu, e momentul in care politicienii trebuie sa puna armele bataliei jos si sa vada ce optiune au pentru Romania in anii urmatori.

- si Puterea si Opozitia trebuie sa fie responsabile de decizia pe care o luam - mergem cu partenerii inainte sau ca Cehia si Marea Britanie, care au ales sa nu mearga.

- este un apel pe care il fac direct catre toti politicienii - nimeni nu poate spune ca doar o parte e responsabila. Maine vor veni cei din Opozitie la Putere sau nu vor veni, dar trebuie sa inteleaga ca e o decizie privind viitorul Romaniei.

Romania are un avans de doi ani

- in raport cu ceea ce s-a stabilit la Bruxelles, Romania e intr-un avans de circa doi ani, avem premise sa ne incadram foarte rapid in toti parametrii pe care noul tratat ii implica - si-a construit platforma pe care sa creasca.

- optiunea mea este sa mergem inainte cu Europa - numai impreuna putem face fata proceselor de globalizare.

- suntem in fata unei optiuni fundamentale - ce lasam copiilor nostri - o casa sau o datorie?. Daca vrem sa lasam o datorie, mergem inainte ca pana in 1989. Daca vrem sa le lasam o casa, mergem inainte cu cei 24.

"Presedintele vrea aurul de la Rosia Montana" - nu, vreau locurile de munca!

- cateva cuvinte despre declaratia privind crearea de locuri de munca. Veti observa ca si la nivelul UE nu mai exista dubii - ce spuneam acum cateva zile si mi se intorcea in cap "presedintele vrea aurul de la Rosia Montana" - nu, vreau locurile de munca!

- niciodata pana acum aceste aspecte (cresterea economica si locurile de munca) nu au fost aduse inaintea Consiliului - acum devine o chestiune de solidaritate.

- declaratia, un angajament cu privire la consolidarea masurilor de crestere economica si creare de locuri de munca.

- esenta documentului - 3 prioritati - una e stimularea angajarii pe piata muncii, cu accent pe tineri. Acest lucru se materializeaza prin cateva afirmatii carora Comisia trebuie sa le prezinte un plan de punere in aplicare. Se vizeaza cresterea de angajare dupa terminarea studiilor prin prezentare a ofertelor de angajare de buna calitate sau continuarea studiilor sau program de ucenicie sau un stagiu intr-o institutie publica sau companie.

- se pune accent pe cresterea substantiala a numarului de programe de ucenicie si stagii de formare pe toate nivelurile de studii absolvite. Ucenicia, pe care tocmai am legiferat-o, prin asumare, prin noul Cod al Muncii, a devenit unul din obiectivele la nivel european.

- de asemenea, un alt obiectiv - programe pentru cei care au parasit mai devreme scoala - se gaseste in Legea Educatiei.

- a treia prioritate - consolidarea pietei interne - vizeaza obtinerea unui acord privind simplificarea normelor privind achizitiile publice. Normele UE genereaza intarzieri foarte mari - intarzie angajarea fortei de munca.

- a treia prioritate - stimularea finantarii economiei, in special a IMM-urilor. Se merge pana la angajarea rapida a fondurilor europene ramase disponibile.

- o tara care nu a cheltuit fondurile le poate folosi ca si garantie pentru creditare pentru crearea de locuri de munca in IMM-uri. BEI primeste sarcina de a crea IMM-uri.

- in Consilul urmator, declaratie - nu putem miza pe crearea de locuri de munca in IMM-uri - trebuie sa gasim formule pentru a inhiba apetitul pentru delocalizarea unor industrii in anumite locuri ale lumii. Acest subiect, abordat la consiliul urmator.

- in ce priveste tratatul, esenta va e cunoscuta - are urmatoarea justificare - in ultimele luni, UE si-a creat pachete de masuri, dar erau insuficiente.

- Consiliul a trecut peste aceasta faza a timiditatii (...)a fost nevoie si de acest tratat - pune in transparenta totala modul in care fiecare stat euro, dar si din afara zonei euro isi cheltuieste banii. Sigur, statele ne-membre pot sa opteze daca adopta - recomandarea mea e s-o facem. Odata adoptat, va trebuie sa se schimbe modul de a face politica. Nimeni nu va mai putea pacali pe nimeni cu promisiuni fara acoperire financiara. Schimba modul in care se cheltuiesc bani in interiorul UE.

Demagogia politica in Romania

- in Romania mai e o problema - demagogia politica, egala in randul politicienilor si nu ma ridic deasupra lor - a fost puternic sustinuta de banii din privatizari pana in 2008. La mijlocul anului, aveam 3,8 miliarde, in ziua alegerilor nu mai aveam nici de samanta.

- daca am ajuns sa avem 54 de programe sociale ....inainte de fiecare runda de alegeri se mai emiteau niste ordonante care dadeau posibilitatea sa primesti bani de la bugetul de stat. Din 2008 s-au terminat banii din privatizare. Din acel moment, toate demagogiile s-au acoperit cu bani din imprumuturi.

Ce aduce tratatul? Disciplina!

- acest tratat introduce disciplina.

- are un mecanism simplu - intra in vigoare in 2013.

- statele vor putea sa se supravegheze intre ele prin noul tratat. Nimeni nu e dispus sa mearga la contribuabilul propriu sa spuna "mai dam zece miliarde la o tara care nu a respectat conditiile".

- sanctiuni de 0,1%. La Romania, o simpla demagogie costa 130 de milioane de euro. Politicianul, cand anunta ca da ceva si mareste deficitul, trebuie sa stie sa se pregateasca sa achite o amenda de 130 de milioane de euro.

- obiectivul nostru pentru acest an - deficit structural de 0,7%.

- deficitul structural nu poate fi falsificat. Asa au fost state euro care au falsificat criteriile de la Maastricht.

- noi, spre exemplu, avand o datorie publica mica in raport cu PIB, putem beneficia de aprobarea de a fi cu un deficit structural mai mare. Se poate face si acest tip de deficite.

- pentru Romania, 0,7 e suportabil.

- tratatul e profund tehnic. El in tot continutul lui are 4 titluri. Statele membre din zona non-euro pot opta ca parte din prevederile de la titlul 3 si 4 sa fie amanate. Vizam problemele de deficit structural, dar e un furt de caciula. Daca te pregateste sa intri in zona euro, degeaba iti indulcesti misiunea, cand intri in euro platesti.

- vreau sa discut cu clasa politica si sa explic ca Romania are nevoie sa aplice tratatul si sa aplice toate exigentele tratatului, suntem aproape sa le indeplinim pe toate.

- ne creeaza acea platforma de crestere sanatoasa.

Romania are cea mai mica datorie

- o ultima observatie as face, apropo de datorii. Vreau sa stiti cum stam si romanii sa stie cum stam din punct de vedere al datoriilor. Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeana. Vorbesc si de datoria publica si de privata. Datoria Romaniei, 97 de miliarde, 22 de miliarde datorie publica, restul datorie privata.

- daca nu se produce o prabusire a unei banci, Romania nu are nicio treaba cu sistemul privat. Avem 22 de miliarde, dar la nivel european se considera toata datoria. Romanii au fiecare in spatele lor 4.570 de euro datorie. Vorbesc si de datoria privata.

- inseamna statul cu cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE

- datoria publica - circa 1.000 de euro pe fiecare locuitor. Inseamna ca avem posibilitatea sa lasam mostenire o casa, nu o datorie.

- v-as spune un lucru simplu - Romania are un singur deficit structural - cel de la pensii. Cu cat vom crea locuri de munca, el se reduce. Cu atat ne putem achita datoriile sa ne micsoram datoria. Totul e sa ne hotaram ca intram in acest tratat. E orientat sa previna datorii excesive si sa asigure prosperitate din resursele create de fiecare tara. Putem sa facem acest lucru.

- aproape ne putem dubla PIB pana la sfarsitul exercitiului bugetar urmator. Nu vreau sa dau exemplu alte tari, dar sunt tari la care ne uitam ca la soare, a caror datorie e de 115.000 de euro pe cap de locuitor sau tari care au intrat aproape de noi.

- Romania are o datorie mica. In niciun caz nu s-ar pune problema ca cineava sa-si propuna sa plateasca aceste datorii. Totul e sa nu ne indreptam vertiginos spre datorii mari.

- in 50 de ani, cu aceasta datorie putem sa ne dezvoltam extrem de frumos rostogolind-o, ceea ce facem si azi.

- avem niste premise extraordinare.

- cel mai greu mi se pare sa transferam mesajul corect spre populatie, pentru ca dificultatile pe care le avem acum sunt generate exact de faptul ca am gandit ca putem trai bine imprumutand continuu bani, atat prin stat cat si individual, prin banci.

- e loc pentru investitii - autostrazi, minerit, orice se poate face.

- nu putem genera prosperitate prin consum excesiv.

Raspunsuri la intrebari:

- (modificarea Constitutiei?) nu cred ca asta mai e o problema in acest moment, am anuntat, dupa consultarile cu partidele, am decis sa anunt si am profitat de o invitatie pe care am avut-o de la ambasadorii UE, ca e putin probabil, datorita conditionalitatilor, ca Puterea si Opozitia sa ajunga la un consens asupra a ce trebuie modificat - in proiect de tratat se lasa un an inainte de intrarea in vigoare. Daca intra de la toamna, am avea si o parte din 2013, daca nu tot anul 2013. Parametrii de dezbatere vor fi schimbati dupa alegeri, ne va da respiro-ul necesar sa modificam Constitutia.

- (majorari de salarii?) nu ma puneti sa comentez declaratiile pe care le fac politicienii din partide. Eu sunt unul din cei care si-a calcat cel mai greu pe inima cand a trebuit sa anunte romanilor masurile care s-au luat. Fac un apel la realism al politicienilor. Stiu ca foarte multi din cei aflati la guvernare au sentimentul ca si-au sacrificat voturile. Le confirm ca da, n-au explicat suficient, dar le-au sacrificat pentru tara. Romania e intr-un echilibru fragil.

Ieri la Consiliu, s-a concluzionat ca va fi o scadere a productiei in UE. Situatia Romaniei s-a consolidat, dar fragilitatea ne vine din semnele care apar in economica Uniunii Europene - marile noastre piete, legate de Uniunea Europeana.

As face o paranteza - in 1990, exporturile Romaniei au fost de 10 miliarde de euro. In 2011, au fost de 45 de milarde de euro.

Daca previziunile se vor confirma, exporturile noastre vor scadea daca nu gasim alte piete. Cuvantul responsabil e prudenta. Stiu ca sunt partide care si-au sacrificat voturile, dar nu si-au sacrificat viata, au facut-o pentru altii. Altii si-au sacrificat viata pentru tara si nu s-au mai agitat atat. Daca salvezi tara, ne salvam si noi.

- (totusi, majorari?) cred ca insistati pe un lucru pe care nu presedintele vi-l poate spune. Cei care faceau declaratii sa spuna de unde. Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem bani.

- toti am concluzionat ca cea mai buna sanctiune e amenda.

- (mai luam bani imprumut de la UE?) asta ati fabulat dumneavoastra. N-am spus ca putem sa luam bani, dand de inteles ca veti lua. Obiectivul nostru e sa nu ne atingem de acei bani, proband ca suntem o tara stabilizata, care nu mai are nevoie de bani. Problema, daca speculati "va fi recesiune in zona euro si trebuie sa luam bani de la acest fond". Sper sa nu fim nevoiti sa apelam la acei bani. Speram ca nu va fi recesiune.

(proteste) Nu ma pacalesc sa cred ca nemultumiti au fost doar cei cateva mii care au iesit in strada - au fost infinit mai multi care n-au iesit in strada. Nemultumirea, legata de aceste reduceri de venituri. Acest echilibru pe care l-am stabilit se poate rasturna usor si atunci doi ani si jumatate in care romanii au suferit ii aruncam pe fereastra printr-un singur act normativ.

- personal, cred ca sacrificiile facute de romani pana acum nu trebuiesc intoarse pe dos pentru niste voturi. Mai bine si-ar lua colegiile la batut si ar spune ca avem o perspectiva buna.

- (remaniere?) nu la asta ma gandeam. Cand spun de clasa politica, nu spun ca nu li s-au taiat si lor salariile, dar nu sunt convingatori atunci cand, pe de o parte, vorbesc de nevoia de a face ceva pentru populatie. (...) Au obligatia sa arate ca isi reduc si ei din cheltuieli.

Poporul le-a cerut sa faca un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Ii vedeti incercand sa isi scoata clientela de la toate regiile? Ii vedeti facand o investitie necesara dincolo de panselute si lalele? Poti sa pui si un gazon, e mult mai ieftin.

- (discutia cu FMI) evaluarea de pana acum a Fondului e ca Romania si-a indeplinit toti parametrii la care s-a angajat. E un prim mesaj, ca nu vom avea reprosuri nici in documente, nici public.

Al doilea subiect - legat de amanarea calendarului de liberalizare a preturilor la gaze. Avem sanse, cel putin in ceea ce priveste populatia, sa modificam calendarul, sa nu ajungem la pretul pietei in 2015, ci undeva inspre 2018, 2017, 2020. Guvernul trebuie sa intocmeasca un program esalonat.

Argumentul a plecat de la salariul meu, am incercat cu un salariu de 5.400 lei (...)Si eu as avea dificultati daca nu as avea masina de la presedintie, benzina, casa de la Presedintie.

Au perfecta dreptate cand spun "dati bani la industrie", iar productia e exportata in proportie de 60%. Ce am facut, am exportat gaz ieftin?

- (ce urmeaza cu tratatul UE?) calendarul stabilit e urmatorul - acum s-a definitivat forma care nu mai poate fi modificata de nicio interventie. V-as ruga mult sa-l cititi, ar fi important sa discutam in cunostinta de cauza. La summitul din 1-2 martie statele care vor il semneaza. Acela e momentul in care se face primul angajament oficial, dupa care incepe procesul de ratificare. De aici, lucrurile pot deveni flexibile, din momentul in care 12 state ale zonei euro il ratifica, intra in vigoare.

- as vrea ca pe acest tratat in Parlament sa existe dezbateri. Mi-ar placea ca Guvernul, principalul negociator...acest tratat trebuie dezbatut. Va arata ca e solutia corecta pentru Romania, nu e niciun risc la adresa nivelului de trai.

- in momentul in care Comisia sesizeaza ca un stat membru a iesit din parametrii bugetari stabiliti, se declanseaza solicitarea la Curtea de Justitie si amenda.

- consider ca actualul Parlament e legitim. Daca vorbim de viitorul Parlament, se poate discuta de 2013, dar tratatul intra in vigoare fara noi. Credeti ca e in regula ca o tara ca Romania sa nu fie capabila sa-si asume deciziile in timp util?

- (Va ganditi la demisie?) - a clasei politice? La revedere!

Pactul care ne modifica legea fundamentala

Seful statului a declarat, luni seara, la finalul reuniunii, ca s-a finalizat practic negocierea privind incheierea tratatului fiscal bugetar, iar 25 state, printre care si Romania, au anuntat ca intentioneaza sa il semneze pana la 1 martie. Britanicii si cehii au decis sa nu participe la noul tratat.

Pentru Romania, ratificarea acestui acord va presupune modificarea Constitutiei pentru introducerea obligatiilor de deficit structural. Liderii UE au stabilit ca tratatul va fi valabil de la 1 ianuarie 2013, dar daca 12 state il ratifica inainte de aceasta data, atunci el va intra mai repede in vigoare si Romania va trebui sa modifice legea fundamentala in termen de 12 luni.

Presedintele a mai anuntat ca negocierile incheiate luni reprezinta un compromis convenabil atat pentru statele euro, cat si pentru cele din afara uniunii monetare. In finalul scurtei sale interventii de la Bruxelles, presedintele a subliniat inca o data ca masurile de austeritate pe care Romania le-a luat deja sunt chiar cele pe care abia acum multe alte state trebuie sa le aplice.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu i-a primit marti dimineata, la Palatul Cotroceni, pe membrii delegatiei FMI, BM si CE care se afla la Bucuresti in cadrul celei de-a patra misiuni de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania.

Aceasta va ramane la Bucuresti pana pe 6 februarie, timp in care vor avea loc mai multe intalniri cu autoritatile romane, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu declaratie Cotroceni, #Basescu tratat fiscal, #Basescu FMI , #presedinte