Basescu: Voi ridica din nou in Consiliul European problema accesului Romaniei in spatiul Schengen (Video)

Joi, 26 Iunie 2014, ora 10:38
7722 citiri
Basescu: Voi ridica din nou in Consiliul European problema accesului Romaniei in spatiul Schengen (Video)

Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, declaratii de presa inainte de plecarea la Bruxelles, anuntand principalele teme care se vor discuta la Consiliul European, prilej cu care a dat o replica acuzatiilor aduse de Parlament, spunand ca acesta a "fraternizat cu clanul Bercea".

Presedintele Traian Basescu participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European la care se vor lua primele decizii oficiale cu privire Comisia Europeana, dupa alegerile europarlamentare care au avut loc luna trecuta, pe agenda figurand si semnarea Acordurilor de asociere cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia.

Seful statului a precizat ca pe agenda figureaza aderarea la Schengen, somajul, locurile de munca, situatia din Ucraina, precum si perspectivele economice ale UE.

Intrebat de un jurnalist cum comenteaza declaratia prin care Parlamentul ii cere demisia, trimisa miercuri la Bruxelles, Traian Basescu a lansat acuzatii grave la adresa forului legislativ, spunand ca incearca sa intimideze justitia si a fraternizat deja cu clanul Bercea, acceptandu-i toate argumentele, inainte ca magistratii sa se pronunte in dosarul in care fratele sau este arestat.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- La Consiliu sunt cateva teme de interes major. Pe agenda se afla teme care au impact direct in ceea ce ne priveste.

- Prima este spatiul de securitate, libertate si justitie. Se va face o analiza asupra gestionarii spatiului Schengen, care vizeaza si capacitatea UE de a face fata presiunii la frontiera, politicile referitoare la azil, cooperarea politieneasca si judiciara. Eu voi ridica din nou problema accesului Romaniei in Schengen. Argumentele noastre deriva din raportul MCV, care arata buna functionare a justitiei - activitatea DNA, ANI, ICCJ.

- Procesul de aderare la Schnegen trebuie sa inceapa, in raportul MCV sunt si critici, dar la adresa Parlamentului. Ultima lege votata de Parlament care scoate in afara atributiilor ANI conflictul de interese la nivel local nu ne ajuta, dar eu am obligatia sa sustin aderarea.

- Alt subiect va fi cresterea economica si locurile de munca. Sustinerea noastra va fi legata de solutii pentru diminuarea somajului, in mod deosebit pentru tineri.

- Un alt subiect este saracia si excluziunea sociala. Ni se poate spune ca nu am utilizat instrumentele puse deja la dispozitie de UE.

-Alt subiect - incheierea semestrului european. Romania are o mare problema in ceea ce priveste utilizarea fondurilor din exercitiul bugetar 2014-2020. Pana la aceasta ora utilizarea fondurilor de coeziune nu este posibila pentru ca masterplanul pe transporturi nu a fost adoptat.

- Ucraina va fi pe agenda. Documentul e pregatit, are o gama larga de masuri pentru adaptarea actiunilor UE la evolutiile de azi.

- Va fi discutat cadrul 2020-2030 de politici privind energia si schimbarile climatice. Va fi discutata strategia europeana pentru securitate energetica si politicile de lupta impotriva schimbarilor climatice. Probabil ca o solutie va fi adoptata in Consiliul din luna octombrie, dar discutiile trebuie incepute inainte de Conferinta ONU de la Paris, din 2015.

- Un alt punct deosebit de important este semnarea acordului de R.Moldova, Georgia si Ucraina. Pentru noi, semnarea acordului de catre Republica Moldova este un eveniment deosebit de important, dincolo de eforturile facute de catatenii moldoveni, guvernele Filat si Leanca, Romania a fost un sustinator in ultimii zece ani.

- (jurnalist: Parlamentul v-a cerut demisia) Discutam de o declaratie a Parlamentului care preia integral declaratiile clanului Bercea si nu asteapta justitia. E un lucru extrem de grav facut de Parlament, declaratia se sustine pe filmarile facute de clanul Bercea.

- Ati aflat din declaratia directorului SRI ca acest clan este in atentie din 2001. Nimeni nu observa 3 lucruri fundamentale: - liderii clanului au fost condamnati pentru prima data in mandatul meu si nimeni nu ia in considerare punctele de vedere ale celui acuzat, doar probele prezentate de clan, si nici ca fratele meu a facut denuntul de santaj si anul trecut, si anul acesta.

- Eu m-am abtinut sa fac declaratii pentru ca stiu punctul de vedere al fratelui meu. Parlamentul a fraternizat deja cu clanul Bercea. Asta este realitatea Romaniei de astazi. A preluat punctele de vedere al Antenei3, cele facute de reprezentantii clanului si abordeaza "realitatile" Clanului Bercea.

Summit crucial pentru UE si Romania la Bruxelles, pe fundalul razboaielor marunte de la Bucuresti

O reuniune deosebit de importanta

Joi, la ora 14:00, presedintele Traian Basescu va fi prezent la summit-ul Partidului Popular European, dupa care are in program participarea la Ceremonia de comemorare a declansarii Primului Razboi Mondial, iar seara la dineul de lucru al sefilor de stat si de guvern.

La reuniunea de vineri a Consiliului European se va discuta despre viitorul presedinte al Comisiei Europene si portofoliile pe care le vor primi statele membre, despre viitorul presedinte al Consiliului European, dar si despre prioritatile din programul 2014-2019.

De asemenea, vineri este programata si ceremonia de semnare a Acordului de Asociere cu Georgia si Republica Moldova si completarea procesului de semnare cu Ucraina.

Tot vineri, Traian Basescu va participa, la ora 14.10 (ora Romaniei), la Dejunul sefilor de stat si de guvern, iar de la ora 18.00 la inchiderea Sesiunii de lucru a Reuniunii Consiliului European, la finalul careia va sustine o conferinta de presa.

Premierul Victor Ponta l-a reclamat pe presedintele Traian Basescu la Curtea Constitutionala pentru faptul ca nu l-a mandatat pe el sa mearga la Bruxelles. Mai mult, Parlamentul a adoptat marti o declaratie politica in care i se cere demisia presedintelui Traian Basescu din cauza scandalului de coruptie in care este implicat fratele sau, iar declaratia a fost transmisa statelor participante la Consiliul European prin intermediul ambasadelor Romaniei.

Parlamentul cere demisia lui Basescu: Declaratia, trimisa membrilor Consiliului European

Tot miercuri, la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a fost gazda summit-ului sefilor de stat si de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), apreciat ca unul "de succes", la care Republica Moldova a fost "vedeta" intrunirii celor 12 lideri de stat si de guvern din regiune.

Basescu: In sfarsit un summit de succes. Cine a fost tara-vedeta la Cotroceni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu Consiliu european, #Basescu Moldova acord asociere, #Basescu Bruxelles , #presedinte