Basescu, despre Summitul NATO, Afganistan si Smart Defence

Vineri, 18 Mai 2012, ora 16:37
4030 citiri
Basescu, despre Summitul NATO, Afganistan si Smart Defence
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a sustinut, vineri, o scurta declaratie de presa pe tema participarii Romaniei la Summitul NATO de la Chicago.

Seful statului a facut o scurta trecere in revista a principalelor subiecte care se vor afla pe agenda summitului, subliniind faptul ca obiectivele importante ale Aliantei vor ramane reconfirmarea solidaritatii statelor membre si consolidarea capacitatii de a interveni.

Traian Basescu a anuntat care va fi pozitia Romaniei pe tema prezentei militare in Afganistan si a subliniat ca un subiect major va fi declararea capacitatii interimare de aparare antiracheta a NATO, subiect puternic promovat de SUA si Romania.

Presedintele a mai declarat ca Romania este un suporter fara rezerve al implementarii conceptului 'Smart Defense', dar si al mentinerii usilor deschise pentru intrarea in NATO a unor state din vecinatate, dand exemplu Georgia.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format live text:

- Maine dimineata plec la Summit-ul NATO. E de departe cel mai important eveniment NATO din acest an.

- Contextul este extrem de dificil, in primul rand din cauza constrangerilor bugetare legate de criza economica, dar si din cauza tensiunilor majore la frontiere, Siria, nordul Africii.

- La Lisabona s-a stabilit noul concept strategic pentru sec. XXI. Unul din elemente - decizia de a se implica dincolo de frontiere atunci cand securitatea statelor membre este pusa la incercare.

- Obiective: reconfirmarea solidaritatii statelor membre si consolidarea capacitatii de a interveni.

- Agenda are cateva elemente de interes major pentru noi, principalul punct este Afganistanul. Se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranzitie, care se va incheia in 2014, si ce urmeaza dupa.

- Se va pune problema contributiilor financiare pentru sustinerea fortelor de securitate afgane dupa restragere.

- Alt subiect major este declararea capacitatii interimare de aparare anti-racheta a NATO, subiect puternic promovat de SUA si Romania.

- Alt subiect care va fi discutat va fi legat de politica de parteneriate. Romania va insista ca, in continuare, NATO sa ramana o organizatie cu usile deschise catre alte state, vizam in primul rand statele din Balcani.

- Alt subiect: conceptul 'Smart Defense'. Romania e un suporter fara rezerve a implementarii lui in strategia de achizitie de echipamente. E mai usor ca 2-3-4 state sa contribuie pentru a asigura, de exemplu, apararea aeriana, decat fiecare in parte. Este vorba despre politia aeriana de supraveghere a spatiului aerian, cine nu are capacitatea plateste.

- O mentiune: pana in prezent, capacitatea de aparare a statelor NATO se bizuia pe doi piloni - fortele conventionale si capacitatea de descurajare nucleara de care Alianta dispunea. Cu ocazia acestui summit speram sa fie declarat functional, interimar, si cel de-al treilea pilon: capacitatea de aparare antiracheta.

- Romania va deveni una din primele tari care vor avea dotarile de prevenire a atacurilor cu rachete. Capacitatile de pe teritoriul nostru vor fi gata de utilizare in 2015.

- Dorim sa mentinem atentia spre tarile din Balcani si din vecinatatea noastra imediata. Vom ramane suporteri ai accesului Georgiei, chiar daca nu se vor face la acest summit invitatii. Georgia e un vecin de pe partea cealalta a Marii Negre care indeplineste conditiile strategice. Are probleme care deocamdata o impiedica sa avanseze.

- Voi mai avea si intalniri politice stabilite, dar si cu romanii din Chicago.

Summitul va avea loc in perioada 20 - 21 mai si va fi cel mai mare din istoria NATO, la el urmand sa participe reprezentanti a nu mai putin de 60 de state si organizatii. El va fi precedat de o reuniune G8.

Cel mai mare summit din istoria NATO, un test pentru Obama

Prezenta in Afganistan, precum si dotarea militara a statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice figureaza pe agenda discutiilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu declaratii Summit NATO, #Basescu declaratii Cotroceni NATO , #presedinte