Ziare.com

Basescu: Romania nu e incapabila sa contribuie mai mult la FMI. Deficit de 0,5% in Constitutie

de Teodora Bodeanu
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 16:04

   

Basescu: Romania nu e incapabila sa contribuie mai mult la FMI. Deficit de 0,5% in Constitutie
Romania nu este o tara incapabila sa participe la majorarea resurselor Fondului Monetar International, ce va avea un nivel de 200 de miliarde de euro, din care 50 de miliarde de euro de la statele non-euro, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa de la Bruxelles.

Basescu a tinut sa precizeze ca, fiind in acord cu FMI, Romania nu trebuie sa participe la acest fond.

Totusi, "Romania nu ar fi incapabila sa participe", a precizat el. "Sunt diverse moduri de a participa. Poti sa faci un plasament la fond si, atunci, poate fi facuta din rezerva BNR la fond si sa fie considerat resursa, sa conteze in rezerva BNR, si mai primesti si o mica dobanda, daca-i un plasament. Sau se poate pune la dispozitie o suma care nu se misca din BNR, ci doar daca este nevoie este trimisa", a explicat seful statului.

"Nu vreau sa ganditi ca Romania este o tara incapabila sa participe la un efort comun. Sigur, nu tipam ca vrem sa dam bani. Dar, am putea sa fim solidari, daca este nevoie, cu conditia sa se aiba in vedere ca nu avem un buget excendentar, care sa ne permita sa facem cadouri. Pentru a se incerca evitarea intrarii in incapacitate de plati a unui stat partener, lucru care ne-ar afecta foarte tare, iti diminuezi rezerva.

Nu suntem o tara nepunticioasa. Dar nu este o oferta sa facem asa ceva, dar daca ni s-ar cere, putem reactiona", a continuat Basescu.

Boc: Romania ar trebui sa nu participe la majorarea resurselor FMI

Deficitul structural de 0,5 la suta trebuie introdus in Constitutie

Cel mai important aspect al discutiilor de la summit-ul european il reprezinta includerea in legislatia nationala a angajamentului pentru un buget national echilibrat si in surplus, a mai declarat presedintele Traian Basescu.

"Acest lucru inseamna ca deficitul structural anual nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB. Nu exista alta cifra convenita. Este vorba de deficit structural anual maxim 0,5%. N-as vrea sa fac o lectie plictisitoare, dar, de exemplu, daca Romania trebuie sa platesca la piloinul II din pensii 1% din PIB, aceasta este o plata temporara, pe care o face un an, doi, trei. Ea nu se ia in consideratie in deficitul structural", a precizat seful statului.

Potrivit spuselor sale, marea problema o reprezinta faptul ca acest deficit structural trebuie introdus intr-un act normativ care sa fie echivalent Constitutiei sau in Constitutie.

"Acest lucru il poate constata numai Curtea de Justitie a UE. Romania nu are un act normativ echivalent cu Constitutia si nici un politician nu ar trebui sa se joace cu termenii", a comentat Basescu, adaugand ca, la politicienii romani, revizuirea Constitutiei este la stadiul "take it or leave it".

Potrivit spuselor sale, Romania nu poate fi credibila decat daca introduce in Constitutie aceasta obligatie. "Imaginati-va ca te-ai gandit sa stai confortabil cu deficit de 3%. Inseamna sa te imprumuti in continuu. Daca vrei sa fii un stat suveran, trebuie sa treaca pe un excendent bugetar, ca sa inceapa sa-si plateasca datoriile. Romania, pana nu va avea excendent bugetar, nu-si poate plati datoriile, lucru valabil si pentru Germania, Franta sau Grecia. Ai deficit de 1%, iti cresti cu 1% din PIB dependenta", a explicat seful statului.

Sah la euro - Urmareste LIVE cel mai important summit din istoria UE

Pentru tarile care depasesc un deficit de 3 procente, vor exista sanctiuni automate, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

"Va veni o vreme dificila, pentru ca banii imprumutati trebuie dati inapoi celor care au finantat prosperitatea superficiala. Romania nu are o datorie mare, dar care nu-i nici prea mica, multi bani trebuie inapoiati pe termen scurt. Avem o sansa uriasa de a recupera decalajele intre noi si ceilalti, care si-au asigurat prosperitatea prin imprumuturi, ei vor trebui sa stea un timp, in care noi vom progresa, poate viteza cu care vom recupera aceste decalaje se va mari. Cu cat incetam sa avem un deficit bugetar mai repede, cu atat ne vom redresa mai repede", a sustinut seful statului.

Basescu a adaugat ca va informa, saptamana viitoare, partidele parlamentare despre ce s-a discutat in cadrul summit-ului. "O sa incerc sa organizez o intalnire cu partidele, si de la putere, si din opozitie, sa le prezint ce ar urma, pentru ca s-ar putea ca partidele sa spuna 'Nu vrem sa fim in acest acord de guvernanta fiscala'. Eu, insa, am informat Consiliul ca Romania va merge in acest acord interguvernamental, pentru ca sunt doua lucruri esentiale: in primul rand, chiar programele pe care noi le avem cu FMI, UE si BM sunt indreptate catre convergenta", a spus seful statului.

Acordul trebuie semnat pana in martie

Presedintele a precizat ca miza Consiliului European a fost legata de gasirea solutiilor la criza economica si, dupa ce primele doua solutii au picat - modificarea tratatului si modificarea protocolului 12 din tratat - s-a ajuns la solutia a treia: Acordul de Guvernanta Fiscala, un nume provizoriu.

"Lungi au fost discutiile azi-noapte. Acordul interguvernamental este deschis oricarui stat membru, indiferent ca se afla in afara sau in interiorul zonei euro. Suntem extrem de dependenti economic de tot ce se intampla in zona euro, chiar finantarea noastra este consistent afectata de ceea ce se intampla in zona euro.

Economia noastra e dependenta de banci din zona euro. Nu in ultimul rand, exporturile noastre sunt extrem de dependente de zona euro, Romania avand drept principala tinte de export Spania, Italia sau Franta", a subliniat Basescu.

El a precizat faptul ca toate statele din Uniunea European sunt membre ale zonei euro, care au o derogare de la folosirea monedei pana in momentul in care sunt indeplinite conditiile necesare acestui lucru, prin urmare nu puteam sa nu fim de acord cu reglementarile prevazute in acordul de guvernanta fiscala.

Ce s-au inteles liderii UE, mai putin Marea Britanie - vezi prevederile pactului fiscal

"Euro nu este o moneda a unui grup de state, ci a UE. Toate argumentele acestea au dezlegat lucrurile. Acordul este deschis celor 17 state membre ale zonei euro, plus statelor care doresc din afara. Romania si-a manifestat deja dorinta de a fi parte acestui proces. Dar, trebuie sa vedem ce se intampla, cum vor decurge lucrurile mai departe", a confirmat seful statului.

Pana la sfarsitul lunii decembrie, expertii europeni vor produce un proiect de acord, iar acesta ar trebui semnat pana la sfarsitul lunii martie din 2012. Ulterior, acordul trebuie ratificat in interiorul fiecarui stat care l-a semnat.

Nu in ultimul rand, potrivit lui Basescu, daca Marea Britanie isi schimba pozitia privind modificarea tratatelor europene, acest lucru va avea loc.

Citeste mai multe despre summit UE Traian Basescu criza zona euro
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2798 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@hideen62, excepțională scrisoarea! Dar cine-i CTPopescu?

.

 

Scrisoare deschisă către presedintele Traian Băsescu CTPopescu

Domnule Băsescu, te-am privit si voi continua să te privesc cu statornică scarbă. Insă, dincolo de scarba mea, un concurs de imprejurări care contine prostia unora, ticălosia altora si indiferenta celor mai multi a făcut să devii presedinte al tării mele. Nu m-am asteptat nicio clipă ca, ajuns in această demnitate, să poti deveni altceva decat esti, dar am vrut să sper că măcar vei incerca să pari. Mă felicit că nu am investit prea mult in această sperantă. Ex nihilo nihil. Dispretul pe care ti-l port e lesne de argumentat: reprezinti suma a tot ce are mai detestabil poporul roman. Fără a avea măcar una din insusirile admirabile ale acestui popor.
Vreme de sase ani am trăit o neincetată stupoare, colorată cand si cand cu indignări sterile ori revărsări gastrice provocate de conduita ta.
Vreme de sase ani, multi dintre noi am incetat să fim doar cetăteni ai acestei tări si am devenit victime ale tulburărilor tale de personalitate, ale crizelor tale de nervi, ale sevrajelor tale, ale revărsărilor tale de ură, ale ticălosiei tale, ale incompetentei tale.
Nu stiu dacă in istoria modernă există sef de stat care să fi insultat atat de multi dintre propriii cetăteni, cu atata nesimtită usurintă. Observi că nu folosesc pluralul politetii. Pentru că tu insuti, in dialogul cu ceilalti, ai răul obicei de a nu-l folosi. Si voi refuza să il folosesc doar formal, demonstrativ, numai pentru a vădi că sunt mai bine crescut decat tine.
Vremea conventiilor si demonstratiilor de tipul acesta a trecut. Am privit cu ingrijorare, in acesti sase ani, obsesia ta maladivă pentru puterea absolută. Au fost concetăteni de ai mei care au crezut că poate ti se cuvine, că poate, atunci cand o vei avea, vei face din ea instrumentul schimbării in bine al tării.
Se inselau. Ai folosit puterea doar pentru a revărsa uratenia dinlăuntru-ti asupra noastră, a tuturor. Iar tara e astăzi mai schimonosită ca niciodată. Sărăcită, desfigurată, doar un contur inlăuntrul căruia cei mai multi sunt prinsi ca intr-o capcană, prizonieri ai unui rău destin. Precum in cel mai intunecat fanariotism, ai folosit demnitătile publice ori resursele statului pentru a-ti căftăni apropiatii, pe cei care ti se inchinau cu ipocrită smerenie, intr-un detestabil qui pro quo. Astfel au ajuns cele mai multe demnităti ale statului să fie ocupate de incompetenti, *** si neamuri proaste, personaje lipsite de orice merit, dar cu prea-plin de obedientă fată de tine, despotul. Si cand tara e randuită după legea aceasta, nu e de mirare că astăzi am ajuns la această mizerie, promiscuitate si decădere a institutiilor.

 
 

 
 

 

E ilegal sa dam bani FMI-ului din impozite!

Nu exista nici o relatie intre Romania si FMI! Ei ne-au creditat si noi le dam banii inapoi cu dobanda!
Despre alte miliarde care sa le facem cadou nu exista nici o intzelgere, un tratat ..ceva!
Ce e FMI asta? O banca? Un stat? ... la profesori nu pot da, la FMI pot sa dea?!
Lucrurile au luat-o razna!

Basescule: daca recuperezi banii furati de tine...

si cei furati de clanurile Udrea-Cocos, Videanu, berceanu, Prigoana, blaga, boc, etc...atunci vor fi bani si pt FMI, dar si de pensii si sanatate!!! ce zici matrozule??? huh?

,,Deficitul structural de 0,5% trebuie introdus in Constitutie

Deci trebuie schimbata Constitutia, ocazie cu care se vor putea face mai multe schimbari benefice pentru noi. Acesta este inca un lucru bun pentru noi. Insa vor sari in sus partidele marilor hoti din USL, pentru ca schimbatile vor viza curatarea justitiei si obligarea acesteia sa functioneze corect si sa-i bage la puscarie pe marii hoti.

matrozul Base vrea sa devina actionar la FMI!

...pe spinarea noastra!

Ăsta are-n cap numai demagogie și...

..(.......) că de deșteptăciune are o lipsă acută...cum pot să-l acuz de inteligență?Ăh?

Cum poți să pui in Constituție legi economice volatile!?Asta-i lipsă de creier.Dacă nu credeți,uitați-vă la Bec,Ialomilițianu,Baconschi,....vedeți voi oareșce sclipire de deșteptăciune?Ăh?

Viva mafia portocalie!💣🔫🔫🔫

 

asta nu-i stire ! ce sa comentam aici ?

------------

 

Ca mai avem resurse si cureaua mai are multe gauri, stringe

tare ! 1/2 din nevoile fmi , le vom suporta noi ! Am spus nevoi , trebuie sa asteptam , pina miine dimineata !!!!

ce ne intereseaza pe noi ce vine !

care-i treaba noastra !
noi nu avem nici un cuvant de spus !
noi nu decidem nimic !
daca sunt roman autentic , atunci sunt lovit ! atunci nu ma implic ! lasa-ma asa !

Romania nu-i neputiincioasa,doar cei care ocupa puterea sunt

incapabili sa vada interesul national ,fiind prea preocupati de interesele lor infractional-mafiote.Voalat Traian Basescu anunta ca se vor da bani din tara pentru a indeplini conditiile ca el si complicii lui mafioti sa fie bagati in seama la Bruxelles si strasbourg si astfel sa nu se vada crimele impotriva umanitatii pe care continua sa le savarseasca in tara.Numărul salariatilor romani a scăzut cu 300.000 anul trecut,iar salariile au crescut doar cu 30 de lei,mai putin de un euro.in urma cu cateva zile acelasi nonpresedinte al tuturor romanilor anunta ca alti 300 000 de salariati din sistemul bugetar urmeaza sa devina someri si aceasta in timp ce piata legala a fortei d emunca este nula in Romania ,iar despre investitii si crestere economica nici nu se poate vorbi,pana si putinii investitori occidentali ce inmca mai erau in tara parasesc Romania.pentru a le distrugere romanilor pana si bucuria craciunului Traian Basescu oprdon ape un ton imperativ ,dictatorial,criminal inca 300 000 de concedieri si aceasta in timp ce banii publici sunt jefuiti cu maxima vina penala de catre infractoare Udrea Elena si complicic ei PDL-isti.Putin le mai pasa romanilor de se ce intampla in zona euro,2012 va fi anul in care cele 17 tari din zona weuro isi vor consoloda puterea economica,iar Romania nu va face parte din planurile lor.
http://www.cotidianul.ro/basescu-ordona-inca-300000-de-concedieri-165160/

noroc ca anglia a spus nu schimbarii tratatului

si l-a facut pe merkozy sa-si schimbe planul . ca altfel isi bagau de tot gatul in latz !

Nu mi se pare potrivita introducerea

in Legea Fundamentala a tarii a unor detalii economice conjuncturale cum ar fi nivelul maxim al deficitului. Se poate impune acest lcru foarte simplu, printr-o lege. Daca peste 6 luni UE stabileste un nou deficit maxim de 0,3% ce facem, revizuim din nou Constitutia?

 

Traian Basescu cauta motive fara fond sa modifice Constitutia.

in realitate Traian Basescu nu doreste decat sa scoata "inalta tradare "din Constitutia Romaniei si astfel sa nu mai poata fi judecat pentru faptele savarsite de el prin inalata tradare a interesullui national romanesc.

N-are nici cea mai....

....mică șansă să modifice Constituția.O zdreanță.💣🔫

SUA are deficite uriase!

Se pare ca se incearca franarea dezvoltarii Europei, prea au luat-o in fatza Americii! Aia au ramas la anul 1970!

maxi, dacă vor veni extratereștrii și primul

contact il vor avea cu tine, vor crede că au dat de cea mai nenorocită și absurdă formă de existență a materiei din univers.
Tu nu ai pe nimeni să te mai tempereze? Nici Zăroni nu era așa, măi omule!

Ce spui felix?

Ca SUA are deficite mici?!
Ca masinile lor nu-s la fel de energofage ca si in 1970?
Ei afla ca e adevarat, nu se gandesc la economie, oricum trimit armata dupa petrol daca se termina!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor