Basescu, despre comunism: Cei din generatia mea am fost manipulati

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 15:16
3507 citiri
Basescu, despre comunism: Cei din generatia mea am fost manipulati
Foto: B1 TV

Presedintele Basescu a marturisit ca in 1968 opozitia comunistilor romani fata de invadarea Cehoslovaciei l-a convins pe tanarul licean care era ca "suntem condusi spre libertate" si a spus ca publicarea documentelor din acea vreme va arata lui si generatiei sale cum au fost manipulati.

Basescu a participat la lansarea volumului "Istoria comunismului din Romania. Documente Nicolae Ceausescu (1965-1971)" si a sustinut ca astfel de lucrari ii dau "sentimentul ca probabil umbrela prezidentiala asezata asupra muncii istoricilor, cercetatorilor, a fost unul din cele mai inspirate si corecte actiuni si atitudini ale Administratiei Prezidentiale in cele doua mandate".

Presedintele a aratat ca publicarea documentelor din acea vreme, in special dupa 1968, va pune evenimentele in alta lumina.

"Aceasta perioada va explica cel mai bine cum suntem astazi. Era aproape de '68 cand eram extrem de entuziast dupa interventia samavolnica pentru inabusirea Primaverii de la Praga, aveam impresia ca suntem condusi spre libertate, cel putin asta era impresia mea de licean la vremea aceea, aveam impresia ca suntem intr-o perioada a demnitatii noastre si de fapt ne adanceam intr-o dictatura de cea mai cumplita forma istorica, asa cum dictaturile au fost reprezentate in lagarul sovietic.

Am convingerea ca in perioada care urmeaza sa apara, cea de dupa '72, vom intelege si de ce am fost foarte entuziasti cei din generatia mea. Vom intelege cat de puternic am fost pacaliti, vom intelege ce inseamna propaganda, vom intelege ce inseamna sa fii educat sa te multumesti cu nimic.

Basescu: Am cedat in fata inteligentei celor ce pledau pentru comisia de analiza a comunismului

Vom intelege ce inseamna sa crezi in ideologii care nu pot reprezenta omul, pentru ca-l scot chiar din competitie, il invata sa stea pentru ca i se da, il invata ca cineva are grija de dimineata pana seara de el, il invata ca doar unii pot gandi si toti ceilalti trebuie sa fie doar elemente executive", a opinat el.

"Lucrurile acestea cred ca sunt instrumente extrem de importante pentru intelegerea a ceea ce suntem astazi, pentru intelegerea nemultumirilor fata de noi insine", a conchis Basescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu comunism lansare carte , #presedinte