Basescu despre directorii de scoli apolitici: Nu e o prevedere rea

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 22:51
1244 citiri
Basescu despre directorii de scoli apolitici: Nu e o prevedere rea

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca succesul aplicarii Legii educatiei depinde de administratia locala care ar trebui sa nu mai numeasca directori pe criterii politice, adagand ca "incompatibilitatea ca directorul sa fie apolitic nu este rea".

Traian Basescu a amintit, intr-o dezbatere pe tema sistemului de educatie, ca Legea educatiei, trecuta prin asumarea raspunderii Guvernului, este in prezent analizata de Curtea Constitutionala, care dezbate prevederea conform careia directorii de scoli trebuie sa fie apolitici.

"Dezbaterea este legata de ingradirea unui drept de a face politica al directorilor. Cred ca avem multe alte legi care dau incompatibilitati, pentru judecatori, pentru militari, asa ca una in plus, care vizeaza ca directorul sa fie apolitic, nu cred ca este rea. Dar ne vom supune hotararii Curtii Constitutionale", a subliniat seful statului.

Basescu a subliniat ca succesul implementarii noii legi depinde de doi factori vitali: "de dascali, daca vor accepta aceasta lege, si de adminsitratia locala".

"Daca administratia locala va face o preluare brutala si nu va respecta criteriile stabilite de lege, si vom avea directori desemnati tot pe criterii politice cu un concurs la limita corectitudinii, daca se vor face contracte cu profesorii tot pe ideea 'stai ca sunt apropiati de partidul nostru', cu siguranta administratia locala va face o greseala", a explicat Basescu.

Cine e de vina pentru deprecierea sistemului educational?

Traian Basescu a subliniat ca sistemul de educatie romanesc din prezent nu poate asigura evolutia pozitiva a Romaniei, iar deprecierea sistemului ii are ca responsabili pe oamenii politici si sindicatele.

"Daca s-a produs o depreciere a sistemului de educatie romanesc, si s-a produs, daca exista o nealiniere a sistemului la standardele europene, si exista, sunt doi responsabili: oamenii politici si sindicatele, care au facut un tandem formidabil cu o singura tinta", a spus presedintele.

El a adaugat ca sistemul de educatie "nu a facut nimic consistent pentru a raspunde nevoilor fortei de munca", acesta fiind rezultatul compromisului politic excesiv, "facut pentru a asigura simpatia dascalilor".

Seful statului a vorbit despre schimbarile si beneficiile pe care le presupune noua lege, subliniind ca acesta vizeaza asigurarea de competente tinerilor. El a mentionat cateva dintre cele opt competente stabilite de UE ce trebuie asigurate in sistemul de educatie al statelor Uniunii pentru a garanta progresul economic, mentionand printre altele si competenta limbilor straine, in care caz s-a dat ca exemplu negativ, spre amuzamentul audientei.

"Un exemplu de competenta este aceea de a invata - copilul nu trebuie sa memoreze, trebuie sa stie unde sa caute informatia (...) Este nevoie de competente in matematica, competente antreprenoriale, competente in limba materna - cati copii agramati sunt chiar la liceu -, competente in limbi straine - uitati-va la oameni politici incepand cu mine, cum vorbesc o limba straina", a comentat presedintele, spre amuzamentul profesorilor prezenti in sala.

Basescu a mai subliniat ca Legea face un transfer al responsabilitatilor catre comunitate, "la care tine foarte mult".

"Prin revenirea scolii in comunitate, scoala va deveni unul dintre locurile de unde sa plece ideile de progres", a mai spus seful statului. Presedintele a adaugat ca, prin lege, educatiei trebuie sa i se asigure 7% PIB, care se va duce pentru investitii, salarii, introducandu-se si un sistem de finantare pe numar de elevi. "Cu cat prestigiul unei scoli este mai mare, cu atat se duc mai multi elevi si primeste mai multi bani", a spus el.

Vor astepta profesorii pana in 2015?

Traian Basescu a anuntat la finalul discursului ca poate raspunde intrebarilor profesorilor, care i-au imputat ca salariile sunt foarte mici. Presedintele le-a replicat ca, potrivit legii educatiei salariul profesorilor din mediul preuniversitar va creste cu peste 70% pana in 2015, raspunsul sau starnind rasetele si ironia salii.

"Credeti ca vom mai avea rabdare pana in 2015?", i-au replicat dascalii. "Nu cred ca veti mai avea rabdare, dar sunt convinsca veti face tot ce trebuie pentru ca in clasa dumneavpoastra elevii sa fie bine pregatiti, pentru a putea beneficia de finantare", le-a spus Basescu. El le-a mai spus ca "nimeni nu poate garanta cresterea salariilor intr-un moment de criza economica".

Presedintele a mai sustinut ca, "oricat de mult nu le-ar place profesorilor, actul de educatie nu este echivalent cu cumpararea unui bilet de tren" si le-a repetat ca actualul sistem de educatie nu este performant.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu dezbatere profesori, #directori scoli apolitici, #transfer responsabilitate comunitate , #presedinte