Basescu, despre numirile din Justitie: Voi avea o discutie cu Pivniceru, presedintele decide

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 22:27
3607 citiri
Basescu, despre numirile din Justitie: Voi avea o discutie cu Pivniceru, presedintele decide
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca va lua o decizie in legatura cu cele doua candidaturi la functiile de procuror general si sef al DNA, dupa discutia cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

"Va trebui sa am o discutie cu doamna Pivniceru cand imi va inmana dosarele. Am obligatia la aceasta discutie. Am mai avut situatii cu aviz negativ si in urma discutiilor cu ministrul Justitiei am decis sa desemnez procurorul general pentru ca legea pune in spatele cuiva responsabilitatea ce fel de procuror general va avea Romania, ce fel de procuror DNA va avea Romania. Presedintele decide", a aratat Basescu, marti seara, la B1 TV.

Presedintele a precizat ca este o decizie dificila si intr-o situatie similara, cand candidatii nu au primit avizul CSM, a fost convins sa ii desemneze in urma discutiei cu ministrul Justitiei. "Cand decizi, ai o responsabilitate uriasa ce persoana desemnezi, nu suntem la stadiul la care aceste institutii sa functioneze garantat, indiferent cine este in varful lor. N-as vrea sa fac experimentul desemnarii fara implicare, fara judecata, automat... Nu poti sa imi bagi pe gat orice, ci trebuie sa fiu si eu de acord, trebuie sa ma convingi ca propunerile sunt valoroase", a subliniat acesta.

Basescu, despre Ponta premier inca o data: Un porc e greu de inghitit

Seful statului a mai declarat si ca nu vede nicio problema ca audierea celor doi candidati s-a facut public la CSM, intrucat este o chestiune de interes public. "Premierul Ponta era suparat ca s-a facut audiere publica a celor doi candidati. Eram la Bruxelles, nu am vazut-o. Pe domnul Ponta l-a deranjat audierea publica, dar e de un interes public extraordinar pentru romani", a afirmat acesta.

Presedintele a aratat ca obiectivul sau, pe final de mandat, este sa blocheze tentatia celor aflati la guvernare de a prelua controlul institutiilor independente ale statului - in special cele din Justitie. In aceste conditii, este un partener incomod pentru USL.

"Electoral n-am cum sa-i incomodez si sunt un om realist, stiu cum stau in simpatia populara. Ii incomodez ca nu pot avea acces la structurile independente ale statului, cele care sunt legate intr-un fel sau altul de presedinte - DNA, presedintele Inaltei Curti, a adjunctilor sai etc. Miza aici este, puterea totala si resubordonarea institutiilor statului".

"Daca mi-a mai ramas vreun obiectiv major este sa blochez aceasta tentatie", a precizat seful statului.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Traian Basescu numiri Justitie, #Traian Basescu discutie Pivniceru Justitie , #presedinte