Basescu, despre R.Moldova: Sper sa veniti cat de repede in UE, sa fim iar laolalta, ca pe vremuri

Joi, 18 Iulie 2013, ora 14:54
2817 citiri
Basescu, despre R.Moldova: Sper sa veniti cat de repede in UE, sa fim iar laolalta, ca pe vremuri
Foto: Facebook

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca R.Moldova va adera cat mai repede la Uniunea Europeana, pentru ca romanii de pe ambele maluri ale Prutului sa fie iar "laolalta", ca "pe vremuri".

Aflat in cea de a patra vizita oficiala la Chisinau, presedintele Romaniei a acordat un interviu pentru emisiunea "Prima ora", in care a vorbit, printre altele, despre apropierea dintre romanii aflati pe cele doua maluri ale Prutului.

"Nu pot sa am sentimentul ca plec in strainatate cand vin in R.Moldova - oameni care vorbesc aceeasi limba, oameni care arata la fel ca noi, cei de pe malul celalalt al Prutului, oameni care au aceeasi istorie cu noi, oameni care au aceeasi cultura cu noi, oameni care il proslavesc pe Stefan cel Mare, iar noi l-am facut pe Stefan cel Mare si sfant, oameni care il citesc pe (Dumnezeu sa il ierte!) Vieru, ca si pe Paunescu, cum ii citim si noi, oameni care i-au indragit pe Ion si Doina Aldea Teodorovici, si pe un mal si pe altul al Prutului... Cum sa am un alt sentiment decat cel pe care il am pentru orice roman, atunci cand ma intalnesc cu cetateni din R. Moldova?", a declarat seful statului roman.

Traian Basescu a respins ideea ca in Romania ar mai exista cetateni care i-ar considera rusi pe cei din R.Moldova, spunand ca poate asa ceva s-a intamplat in anii '90, dar nu se mai intampla acum.

"Nmeni nu mai spune despre cetatenii R.Moldova ca ar fi rusi. De altfel, sunt atat de multi studenti din R. Moldova in Romania, sunt atatea casatorii intre cetateni de pe cele doua maluri ale Prutului incat deja niciun cetatean din Romania nu mai spune ca fratii lui de pe malul stang al Prutului ar fi rusi", a sustinut presedintele Romaniei.

Totodata, acesta este convins ca R.Moldova va inregistra un succes la summit-ul din toamna de la Vilnius.

"Asa trebuie sa fie. Slava Domnului! S-a stabilizat guvernul, are o majoritate. Optiunea pentru parafarea acordului de asociere cu UE si a acordului de liber schimb ramane deschisa. Se va parafa la Vilnius!", s-a aratat increzator Traian Basescu.

Pe de alta parte, presedintele roman a recunoscut ca ii pare rau ca inca mai este nevoie de vize pentru cetatenii moldoveni, dar a explicat ca acestea sunt exigentele impuse de Uniunea Europeana.

"Si mie imi pare rau de ceea ce trebuie sa facem - sa existe vama, sa existe viza(...) Astea sunt legile pe care trebuie sa le aplicam. Dar sper ca veti veni cat de repede in UE, ca sa ne intalnim acolo, sa nu mai avem frontiere, sa ne simtim iarasi ca pe vremuri, cand eram toti laolalta. Da, Doamne!", a incheiat presedintele Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#Basescu vizita Moldova, #Basescu Chirtoaca Chisinau, #Basescu summit Vilnius , #presedinte