Basescu, semnal pentru industrie dupa vizita in America Latina: Sunt solutii! (Video)

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:32
4352 citiri
Basescu, semnal pentru industrie dupa vizita in America Latina: Sunt solutii! (Video)
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa pe Aeroportul Henri Coanda, la revenirea din vizita oficiala efectuata in America Latina.

Seful statului a prezentat pe larg principalele obiective ale vizitei si a subliniat importanta summit-ului UE-CELAC la care au fost prezenti peste 60 de sefi de state si de guverne. Traian Basescu a vorbit despre cele doua documente adoptate cu acest prilej, o declaratie politica si un plan de actiune.

Presedintele s-a referit pe larg si la rezultatele vizitei efectuate in Peru, unde a avut intalniri cu presedintele tarii, presedintele Parlamentului, ministri, alti oficiali.

In acest context s-au pus bazele semnarii unor parteneriate care sa permita Romaniei sa isi sporeasca numarul de locuri de munca si sa dezvolte anumite industrii pentru care in prezent nu exista piata de desfacere.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- (raportul MCV) Nu as vrea sa fac afirmatii pana nu studiez atent si raportul pe justitie si declaratiile.

- (uciderea Elodiei) Dumneavoastra vreti sa ma pronunt pe un dosar? Nu am facut-o niciodata, nu o sa o fac nici acum. O zi buna!

- Intrebari

- Precizarile nu sunt numai pentru a raporta public care a fost scopul deplasarii, dar as vrea sa fie si un semnal pentru industria romaneasca: sunt solutii!

Momentul in care sa iesim din teritoriul nationale este acesta, legat de America Latina.

Tarile punte sunt usor de identificat, Peru este una dintre ele.

- Sunt lucruri pe care le putem face in primul rand pentru noi, aici vom consolida locurile de munca.

- Marile companii romanesti trebuie sustinute de Eximbank, fara de care acordul nu se poate derula.

- De ce am insirat aceasta lista? Pentru ca avem industrii care au nevoie de expansiune, spre exemplu industria de material rulant. Producem vagoane performante, si de calatori si de marfa, dar nu reusim sa vindem decat pe ici pe colo, la Calea Ferata Romana. La Arad, Caracal e un potential exceptional, dar nu avem piata.

In Europa foarte multi furnizori concureaza, iar vagoanele ocupa mult spatiu, de unde cost de transport foarte mare.

Solutia corecta: companii mixte romano- peruane, linii de asamblare in Peru pentru componente, iar acestea s-ar produce in Romania. Inseamna locuri de munca aici, export in America Latina.

- Case prefabricate si constructii metalice - avem potential.

- O solicitare urgenta este de medicamente generice. Fabrica de la Iasi e campion.

- Peru are cateva prioritati: constructia de micro-hidrocentrale, Romania are o experienta majora (12 pe Bistrita, si pe Arges, peste tot in tara), proiecte mici de irigatie in zona rurala (Romania dispune de o expeerienta consistenta, noi nu am facut-o pentru ca nu sunt bani alocati, nu pentru ca nu stim), industria feroviara (vagoane, tramvaie, pe toate stim sa le producem), in domeniul mineritului, naval, constructie si modernizare de cai ferate.

- Avem acorduri semnate anterior. Exista si un acord semnat de Eximbank pentru sustinerea exporturilor.

- Peru e o tara cu 30 mil de locuitori, cu o crestere economica constanta. Isi realizeaza veniturile in principal din exporturi de materie prima. Am constatat dorinta de dezvoltare a unor industrii care sa satisfaca piata peruana si statele din vecinatate.

- In intervalul martie - mai va avea loc o vizita a unei delegatii cu reprezentanti ai celor mai importante companii din Peru, cu rolul de a promova potentialul pe care il avem in vederea realizarii unor societati mixte sau importurilor din Romania.

- Am propus presedintelui Peru sa punem in functiune imediat o comisie mixta interguvernamentala pentru sustinerea investitiilor. Am stabilit ca ministerele de externe vor lucra impreuna pentru pregatirea unui document legat de un parteneriat strategic.

- Vizita in Peru: A fost o intuitie corecta. Am avut intalniri cu presedintele Peru, cu presedintele parlamentului, i-am adresat o invitatie in baza discutiei pe care am avut-o cu presedintele Zgonea, cu primarul Limei, cu care am fost solidar cu ceea ce se intampla.(...) M-am intalnit cu ministrul transporturilor, apararii, de interne, santatii.

- Ca om care crede foarte mult in parteneriatul transatlantic cu SUA cred ca un acord de liber schimb intre UE si America Latina trebuie sa vina. Speranta mea ca in anul 2013 acest acord va fi negociat si va intra in vigoare relativ rapid, 1-2 ani.

- Un alt obiectiv: cadru stabil si predictibil de stimulare a investitiilor.

- O alta miza este promovarea standardelor in materie de responsabilitate sociala si corporatista. Mentiuni de genul 'statele sunt indreptatite sa accepte sau sa respinga anumite investitii" subliniaza responsabilitatea corporatiilor pentru tipul de investitii pe care le fac.

- Cele doua continente, reprezentate de UE si CELAC, cumuleaza impreuna o treime din PIB-ul planetei si circa 1 mld de locuitori. Documentul strategic adoptat la Santiago tinteste mult mai departe. Creste la nivel global si influenta UE si a Americii Latine.

- Mizele sunt legate de o mai corecta distributie a investitiilor UE, o alta este legata de garantiile juridice pentru investitorii din UE si garantiile pentru stabilitatea mediului de afaceri, fiscala de exemplu.

- UE are un acord de asociere cu Mexic si Chile, iar in baza acestei declaratii, toate statele CELAC pot eneficia de acorduri de asociere cu UE sau acorduri de schimb. La 1 martie intra in vigoare acordul de liber schimb intre UE si PERU, si UE si Columbia.

- Un alt obiectiv este siguranta alimentara, se prefigureaza riscuri la anumite alimente ca urmare a mutatiilor.

- S-au adoptat doua documente. Unul este declaratia politica, de parteneriat strategic cu 4 obiective majore, al doilea un plan de actiune cu urmatoarele elemente:

Cooperare stiintifica, in cercetare, inovare si tehnologie, Dezvoltare sustenabila - vizeaza 3 coordonate (economica, sociala, mediu), Promovarea incluziunii sociale (saraci, imigranti), Educatia si ocuparea fortei de munca (UE are o mare problema, de multe ori scoala nu pregateste cadrele de care are nevoie economia reala).

- Investitiile au fost in principal in 3 state, Argentina, Brazilia si Mexic.

- Primul mesaj al summit-ului este realizarea unui parteneriat strategic intre UE si statele CELAC. Al doilea, este ca statele UE au investit 385 de mld de euro in statele CELAC. Sunt principalul investitor in America Latina.

- Summit-ul CELAC a fost unul dintre cele mai importante la care am participat in ultimii ani, avand in vedere efectele pe termen lung. Au participat 63 de sefi de stat si de guvern.

- Concluziile vizitei. Am avut doua obiective, participarea la CELAC, care insumeaza 37 de state din America Latina si Caraibe. Al doilea a fost vizita in Peru.

Declaratii dupa raportul MCV

Comisia Europeana a adoptat miercuri un raport suplimentar in cadrul Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), raport critic la adresa Romaniei.

In document se spune ca Romania a implementat multe din cele 11 puncte cerute de Manuel Barroso Guvernului Ponta, insa nu toate recomandarile Comisiei care vizeaza restabilirea statului de drept si independenta Justitiei.

Raportul MCV: CE critica lipsa independentei si atacurile din presa asupra Justitiei

Raportul MCV: Ce reproseaza Bruxelles-ul Romaniei - vezi documentul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu raport MCV 2013, #Basescu raport Justitie, #raport MCV 2013 , #presedinte
Comentarii
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5
Poza half
half
rank 5
Nimic in raportul pe Justitie despre afacerea PORUMBACU!?