Basescu, despre rromi: Multi dintre cei integrati nu-si mai recunosc etnia

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:21
3461 citiri
Basescu, despre rromi: Multi dintre cei integrati nu-si mai recunosc etnia
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a vorbit despre problema rromilor, vineri, in cadrul summit-ului european pentru integrarea acestei minoritati in statele membre UE.

Seful statului a precizat ca foarte multi dintre rromii care au reusit sa se integreze in societate, ajungand politicieni sau oameni de afaceri, nu isi mai recunosc etnia.

"O mare parte dintre cei integrati, care sunt acum politicieni sau oameni de afaceri, nu-si mai recunoaste etnia. (...) Devine ingrijorator ca intoleranta, alimentata de situatii individuale comise de rromi, poate favoriza cresterea riscului de violente. La nivel european, avem multi politicieni care utilizeaza acest tip de discurs (discriminator - n.red.) ", a subliniat Traian Basescu.

Uniunea Europeana, pentru incluziunea rromilor: Educatia e singura solutie!

Presedintele a mentionat ca interventia UE in problema rromilor din statele membre a ajutat foarte mult, insa nu suficient, adaugand ca autoritatile locale trebuie sa identifice cauzele care impiedica incluziunea sociala.

"Cadrul european pentru strategiile nationale de incluziune a produs o schimbare de abordare, si anume ca problema incluziunii rromilor trebuie tratata in context european. A permis sprijinul finantarii din fonduri structurale. Insa, cu exceptia domeniului educatiei, unde s-au inregistrat rezultate pozitive, alte domenii vizate de UE stagneaza.

Trebuie sa ne punem intrebari asupra cauzelor care ne impiedica sa implementam strategia - lipsa vointei politicienilor, ineficienta instrumentelor de combatere a discriminarii, slaba capacitate de punere in aplicare si monitorizare a rezultatelor", a afirmat Basescu.

La aceste cauze generale la nivel european, seful statului a adaugat propriile consideratii. Una dintre cauzele identificate de presedinte a fost faptul ca autoritatile nu cunosc specificul si trasaturile culturii rrome.

Un cleric hindus vrea interzicerea lui Basescu la summit-ul european pentru incluziunea rromilor

"Grupul-tinta este stabilit pe baza unor criterii reductioniste. In Romania, minoritatea rroma e privita prin uniformizare, fara a se tine cont de particularitatile culturii.

Diversitatea culturii rrome este prea putin analizata de catre cercetatori. Slaba cunoastere a caracteristicilor rromilor este perpetuata de slaba colectare a datelor despre rromi", a detaliat presedintele.

Traian Basescu a mai spus ca in Romania nu exista instrumente specifice pentru combaterea discriminarii si a sustinut ca "o strategie bazata pe capital uman ar avea rezultate benefice", adaugand ca "stimularea clasei de mijloc rrome ar ajuta".

In plus, seful statului a atras atentia asupra faptului ca autoritatile locale trebuie sa fie "actorul principal" in strategia de incluziune a rromilor.

"Este responsabilul public cel mai apropiat de nevoile comunitatii. Guvernele nu detin nici mijloacele, nici informatiile necesare, pot implementa doar programe generaliste. Autoritatile locale pot face legatura dintre asteptarile comunitatii si directiile de actiune", a spus Basescu.

Pe de alta parte, el a afirmat ca si rromii trebuie sa inteleaga ca fac parte din societati bazate pe reguli si este cazul sa respecte legile si regulile culturale ale tarilor respective.

Presedintele Traian Basescu a participat, vineri, la summit-ul european pentru integrarea rromilor, aflat la a treia editie, care s-a desfasurat la Bruxelles. La eveniment au luat parte si ministrul Muncii, Rovana Plumb, precum si senatorul Damian Draghici.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Traian Basescu rromi, #Traian Basescu integrare rromi, #Traian Basescu summit rromi , #presedinte