Basescu, despre supararea Rusiei: Daca aia vi s-a parut reactie teapana...

Joi, 30 Iunie 2011, ora 17:41
11118 citiri
Basescu, despre supararea Rusiei: Daca aia vi s-a parut reactie teapana...

Presedintele Traian Basescu a comentat, joi, vizibil amuzat, reactia Ministerului de Externe al Rusiei la declaratiile facute de el cu privire la ce ar fi facut in locul maresalului Antonescu in 1941.

Astfel, seful statului a spus ca reactia Rusiei nu i s-a parut deloc "teapana" si ca doar "analistii mereu furiosi de pe la Antena 3" care "au dureri ca a disparut URSS" s-au isterizat.

"Am inteles ca sunt deja mari analisti militari si politici care s-au isterizat deja cum atacam noi Federatia Rusa. Era vorba de o realitate din istoria acestei tari si a relatiei Romaniei cu Uniunea Sovietica. Daca cineva are dureri pe la vreo Antena 3 cu analisti mereu furiosi ca a disparut Uniunea Sovietica, o avea dureri, dar eu n-am", a spus Traian Basescu.

Declaratiile lui Basescu infurie Rusia - vezi reactia oficiala a Moscovei

Seful statului a explicat ca reactia sa nu a facut altceva decat sa fie in acord cu pozitia Romaniei fata de Pactul Ribbentrop-Molotov.

"Se pare ca unii devin sensibili si daca discuti despre istorie. Nu sunt istoric, dar cred ca raspunsul meu a fost in deplin acord cu pozitia Romaniei. Prin Parlament, Romania a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, Duma de Stat a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, deci nu vad unde e supararea. Iar Uniunea Sovietica nu exista, nu mai eista. Noi avem o relatie cu Federatia Rusa si cand discutam despre URSS discutam de ceva care a fost, iar despre istoria noastra nu avem cum sa nu discutam", a mai spus Traian Basescu.

La comentariul jurnalistilor ca totusi exista o reactie din partea Rusiei, seful statului a declarat razand, in timp ce se indeparta: "Daca voua vi s-a parut o reactie teapana...".

Declaratia lui Basescu infurie Rusia - vezi ce spune Opozitia

Intr-un mesaj postat pe site-ul Ministerului rus de Externe, purtatorul de cuvant al institutiei, Alexander Lukashevici, afirma ca "o asemenea bravada nerusinata ("declaratia sefului statului potrivit careia in 1941 si el ar fi ordonat trupelor romane sa treaca Prutul pentru a ataca URSS, n.red.) profaneaza memoria milioanelor de victime ale fascismului".

"Rusia este iritata de recentele declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu cu privire la evenimentele din 1941. Presedintele a spus ca, daca era in locul maresalului Ion Antonescu in 1941, ar fi trimis, de asemenea, trupe pentru a participa la agresiunea Germaniei naziste impotriva Uniunii Sovietice.

Este si mai trist ca o astfel de declaratie a fost facuta in ziua in care se implineau 70 de ani de la Razboiul pentru Apararea Patriei, in urma caruia si-au pierdut viata 27 de milioane de persoane. Declaratia nu poate fi justificata nici prin actualele circumstante politice si nici pusa pe seama intrebarilor provocatoare ale jurnalistilor", a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukashevici, intr-un mesaj postat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Basescu: Abdicarea Regelui Mihai, un act de tradare nationala! (Video)

Saptamana trecuta, Traian Basescu a fost intrebat de ziaristul Ion Cristoiu, in cadrul unei emisiuni televizate, daca ar fi ordonat trupelor romanesti sa treaca Prutul si sa intre pe teritoriul sovietic, asa cum a facut-o maresalul Ion Antonescu. Seful statului a raspuns: "Da. Pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci, probabil ca as fi facut-o".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu Rusia URSS, #Traian Basescu atac URSS, #Traian Basescu Regele Mihai , #presedinte