Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu, despre unirea cu R.Moldova: Nu e problema de bani. Rusia nu va mai pleca de acolo (Video)

Marti, 11 August 2015, ora 12:07
7161 citiri
Basescu, despre unirea cu R.Moldova: Nu e problema de bani. Rusia nu va mai pleca de acolo (Video)
Foto: B1 TV

Fostul presedinte Traian Basescu a sustinut inca o data ideea unirii Romaniei cu R. Moldova, subliniind ca vecinii de peste Prut trebuie sa-si modifice Constitutia, dar si ca Rusia nu va mai pleca din Transnistria, care "n-a fost pamant romanesc" niciodata.

"Solutia de viitor pentru Moldova este unirea cu Romania. Este o solutie de egal interes si pentru Romania, si pentru R.Moldova.

Ar fi necinstit sa spunem ca aceasta unire se poate face netinand cont ca exista o Transnistrie si ca va fi greu de importat un conflict inghetat si de faptul ca Transnistria n-a fost pamant romanesc in istoria ei", a declarat Basescu, marti dimineata, la cea de-a XIII-a editie a Universitatii de Vara a romanilor de pretutindeni, organizata la Izvoru Muresului, din judetul Harghita.

Tema acestei editii este "Romania si romanii de la frontiera Uniunii Europene si NATO".

Basescu: Tinta lui Putin e legata de gurile Dunarii. Nu e de joaca!

Potrivit acestuia, unirea Romaniei cu Moldova "nu poate fi bazata decat pe realism", care "ne spune ca, in Uniunea Europeana, nu va putea fi importat un conflict inghetat".

"Niciodata Federatia Rusa nu va mai pleca din Transnistria. Transnistria si-a dezvoltat toate structurile specifice unui stat, fie el si statulet mafiot, dar are toate caracteristicile unui astfel de stat. Federatia Rusa nu va ezita niciodata sa sustina separatistii de la Tiraspol, care inseamna pentru Federatia Rusa un fel de Kaliningrad", a explicat fostul sef al statului.

Propaganda rusa, foarte puternica la Chisinau

Traian Basescu sustine ca Romania nu ar face nicio favoare R.Moldova dorind sa realizeze unirea, daca obiectivul ar fi declarat oficial de statul roman.

"Si Romania are nevoie de R.Moldova. Cu cat un stat este mai mare in interiorul UE, cu atat este mai important si are greutate mai mare. Foarte multi spun 'Cat ne costa?'.

Aici nu e problema de bani, e problema de viitor. Viitorul Romaniei, unul temeinic, se poate baza si pe procesul de reunificare cu R.Moldova", a mai precizat fostul presedinte, explicand ca tara este impartita intre optiunea independentei si cea a unirii cu Romania, aceasta optiune fiind intalnita mai ales in cazul tinerilor si al celor foarte varstnici, dar si al unei bune parti a intelectualiatii de la Chisinau.

Comandantul trupelor SUA in Europa: Rusia vrea sa controleze gurile Dunarii si sa distruga NATO

"Acum suntem intr-un moment potrivit sa discutam cinstit, concis, cu Chisinaul posibilitatea reunificarii celor doua state romanesti. R.Moldova nu e ferita de surpriza intentiilor Federatiei Ruse cu privire la mentinerea ei in sfera de influenta a Moscovei. Este cunoscut faptul ca propaganda Moscovei este extrem de puternica la Chisinau", a declarat fostul sef al statului.

Basescu: Constitutia Moldovei trebuie modificata

Acesta sustine ca "asa-zisa neutralitate" a R.Moldova este o "eroare constitutionala care trebuie corectata".

"Din cauza locului in care e amplasata, Moldova nu poate fi neutra si in afara intereselor statelor din regiune. Cine asigura neutralitatea? Niciun vecin, poate Marea Neagra. In opinia mea, Constitutia trebuie modificata, R.Moldova nu poate fi decat pro-occidentala. Orientarea 'Eu vreau in UE, nu vreau in NATO' e una necredibila. Avem niste fracturi de logica ce vor trebui corectate in viitor", sustine Traian Basescu.

Acesta a reluat ideea ca Rusia are interese legate de accesul direct la gurile Dunarii, atentionand ca, "atunci cand Federatia Rusa va avea timp, va incerca sa-si extinda interesul din Crimeea catre Bratul Chilia, pentru a avea din nou frontiera la Dunare".

Nu in ultimul rand, Traian Basescu spune ca nu crede ca Ucraina mai are capacitatea de a deveni stat membru NATO si, astfel, trebuie deblocata "ideea neutralitatii militare a Republicii Moldova".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu unire Moldova, #Basescu Transnistria, #Basescu Rusia Transnistria , #presedinte