Basescu, Diaconescu si Videanu s-au "incurcat in lopeti", in Turkmenistan

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 18:21
2212 citiri
Basescu, Diaconescu si Videanu s-au "incurcat in lopeti", in Turkmenistan
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu si ministrii Cristian Diaconescu si Adriean Videanu au plantat un pin pe Aleea oaspetilor de onoare din capitala Turkmenistanului, dar s-au "incurcat in lopeti".

Acest mic incident l-a determinat pe Basescu sa spuna ca "asa sunt unii ministri, vor sa ia din munca presedintelui".

In cadrul unei vizite oficiale efectuate in Ashabad, presedintele Traian Basescu a depus flori la Monumentul Independentei Turkmenistanului si a plantat un pin pe aleea din fata monumentului, fiind ajutat de cei doi ministri care il insoteau, Cristian Diaconescu si Adriean Videanu.

Momentul nu a fost insa lipsit de unele replici amuzante ale presedintelui. Certandu-i in gluma pe Diaconescu si Videanu, ca pun pamant la baza pinului in acelasi loc unde pune si el, Basescu a spus: "Nu puneti unde pun si eu! Vedeti, asa sunt unii ministri, vor sa ia din munca presedintelui".

Cei doi ministri au explicat, razand, ca vor sa adauge la aceasta munca, nu sa ia. Presedintele a facut o remarca directa la adresa ministrului Economiei: "Videne, ne impiedicam in lopeti!".

Pastrand tonul glumet, primarul Ashabadului i-a spus lui Traian Basescu ca de acum inainte ambasadorul roman in Turkmenistan, Liviu Horumba, trebuie sa vina in fiecare zi sa ude pinul.

Basescu a luat indemnul mai in gluma, mai in serios, si l-a chemat pe ambasador langa pin, spunandu-i: "Poate il gasesc uscat, ca vii la Bucuresti si plantezi altul!"

Basescu a vizitat, in prima parte a zilei, moscheea Turkmenbas Ruhy Metjidi, dar, din cauza caldurii de 50 de grade din capitala turkmena, nu a rezistat si s-a indreptat catre una din multele fantani arteziene, si-a inmuiat mana in apa si s-a racorit pe fata.

De altfel, Basescu a parut impresionat de anvergura moscheei si i-a spus muftiului principal ca are cunostinta despre lupta pentru independenta dusa de fostul presedinte Saparmurat Niazov si ca acesta s-a expus la numeroase riscuri. La randul sau, muftiul i-a spus ca, in fiecare zi vor spune la moschee o rugaciune pentru presedintele Traian Basescu si pentru Romania.

Pentru a intra in mochee, toata delegatia Romaniei, inclusiv presedintele tarii, s-au descaltat, ramanand in ciorapi. Traian Basescu a depus si o coroana de flori la mausoleul fostului presedinte Saparmurat Niazov, iar apoi a vizitat Centrul National Cultural al Turkmenistanului, dedicat activitatii lui Niazov.

In aceasta seara, presedintele roman urmeaza sa participe la un dineu oficial oferit in onoarea sa de Gurbanguli Berdimuhamedov, presedintele Turkmenistanului, si sa asiste la o prezentare a raselor de cai turkmene.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Traian Basescu, #Adriean Videanu, #Cristian Diaconescu, #incurcat lopeti, #vizita Turkmenistan , #presedinte