Basescu, din nou despre candidatul ofiter acoperit: Sarbu a mintit prin omisiune (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 21:32
15225 citiri
Basescu, din nou despre candidatul ofiter acoperit: Sarbu a mintit prin omisiune (Video)

Presedintele Traian Basescu a afirmat, miercuri seara, ca informarea SIE privind candidatul la prezidentiale ofiter acoperit este incompleta.

Daca SIE a vorbit despre faptul ca in cursa prezidentiala nu se afla un ofiter acoperit activ, Basescu a atras atentia ca el s-a referit si la posibilitatea ca ofiterul acoperit sa nu mai fie activ in acest moment.

"Raspunsul domnului Sarbu acopera doar jumatate din ce am declarat. Eu am zis ca e un fost ofiter acoperit sau ofiter acoperit. Atunci cand stii ca cineva a fost acoperit nu stii si cand i-a incetat mandatul. Acest lucru trebuie sa il stii, dumneata ca cetatean, trebuie sa stii", a spus Basescu, la Tvr.

Basescu a continuat spunand ca "Sarbu a mintit prin omisiune azi. Dansul e intr-o lunga campanie, de cand am facut aceasta afirmatie la un post de televiziune, nu conteneste sa isi aduca aminte ca nu exista ofiter acoperit. In familia dansului, vrea sa spuna. Da' dosarul lui Basescu... Frate, dar imi cautati dosarul de 25 de ani. Nu este. Ce v-am spus ca este, aia s-a gasit la SRI, rapoartele de voiaj, nu altceva".

Solicitat sa spuna totusi numele prezidentiabilului ofiter acoperit, Basescu a motivat ca doreste sa o faca intr-un anume moment, calculat pentru cat mai multa expunere: "Nu vin in acest moment pentru ca am si eu o oarecare planificare sa fie un moment la care sa aiba acces toata presa. Ce este cert, sa nu se astepte nimeni ca va fi un document al serviciilor secrete. Nu poate fi asa, daca as fi primit informatia in scris de la SIE spre exemplu".

Presedintele a subliniat ca "o astfel de recunoastere nu face rau nimanui", insa "problema este alta: un fost ofiter acoperit nu poate sa fie linistit indiferent ce alta functie are".

"Aici este cheia problemei: daca ai ceva, cand vorbim de presedintele Romaniei, CV-ul tau este complet si electoratul Romaniei trebuie sa stie. Ar putea sa fie unele probleme daca ai fost in incompatibilitate: daca spre exemplu ai fost angajat in justitie la acea vreme. Legea 92 din 1992 avea o prevedere expresa pentru judecatori si procurori ca nu pot fi agenti acoperiti", a continuat acesta.

De asemenea, Basescu a mai tinut sa sublinieze ca nu are informatia privind identitatea prezidentiabilului ofiter acoperit de la un serviciu secret, deci nu este obligat sa pastreze tacerea. "Eu nu am primit un astfel de document cu nume si prenume de la un serviciu de informatii al Romaniei in care sa mi se spuna ca a fost sau nu acoperit un membru al Guvernului. Daca se intampla asa eu trebuia sa tac. Sunt sef de stat stiu ce inseamna un secret de stat. Daca printre candidati exista un domn care a avut asa ceva in trecutul lui, nu e nimic rusinos, el trebuie recunoscut".

SIE: Nu exista in acest moment un prezidentiabil ofiter al Serviciului

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a precizat, miercuri, ca Serviciul de Informatii Externe a transmis ca in randul candidatilor anuntati la prezidentiale pana acum nu exista niciun ofiter acoperit al acestei structuri.

"Nu exista in acest moment un candidat ofiter SIE. Un serviciu ce verificari sa faca? Stie exact pe cine are si pe cine nu are", a spus Sarbu, vicelider al comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SIE, dupa audierile de miercuri din comisie.

Basescu, chemat la audieri in Parlament pe tema prezidentiabilului-ofiter acoperit

Acesta a mentionat insa ca nu se iau in calcul activitatile din trecut ale candidatilor la prezidentiale, in cazul in care acestia ar fi fost ofiteri acoperiti.

"Nu discutam despre trecut, discutam despre situatie data. Daca, ipotetic vorbind, ar fi fost ceva, ce mai conteaza? Omul si-a incheiat atributile de serviciu, e om liber", a explicat liderul senatorilor PSD.

Ilie Sarbu: De ce nu vorbeste Basescu de dosarul lui de ofiter acoperit?

Presedintele Traian Basescu ar putea fi chemat la audieri in Parlament in contextul discutiilor legate despre candidatul la prezidentiale care ar fi fost ofiter sub acoperire, declaratie facuta de seful statului in urma cu o saptamana.

Alesi ai PDL si PNL au depus marti cererea de infiintare a unei comisii parlamentare de ancheta, in care solicita si chemarea lui Traian Basescu pentru a da explicatii cu privire la declaratiile din 9 septembrie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu ofiter acoperit, #Basescu servicii secrete , #presedinte