Basescu, din nou dispus sa demisioneze pentru Constitutie

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 19:58
2665 citiri
Basescu, din nou dispus sa demisioneze pentru Constitutie
Foto: Romania TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa tinuta la Palatul Cotroceni, ca solutia pentru ca premierul sa mearga la Consiliul European in locul sefului statului e sa se modifice Constitutia, aratandu-se din nou dispus sa-si dea demisia pentru asta.

Demisia ar veni in schimbul introducerii rezultatelor referendumului din 2009 in Legea Fundamentala si a organizarii alegerilor parlamentare in acelasi timp cu cele parlamentare, la sfarsitul lui 2012 sau inceputul lui 2013.

"Vorbesc de 3 ani (despre revizuirea Constitutiei - n.red). Ar fi o solutie in care cineva imi ia de pe umeri aceasta responsabilitate de a reprezenta statul roman si spune: nu mai este un singur reprezentant al statului roman: sunt doi, este si presedintele si premierul sau: presedintele este pentru uz intern, premierul reprezinta statul roman, orice formulare. Dar deocamdata, avem doar un articol 80, nu avem un articol 80 bis", a precizat seful statului.

In acelasi context, un jurnalist l-a intrebat pe Basescu daca ar fi dispus sa demisioneze pentru modificarea Constitutiei.

"Da, daca se scurteaza mandatul presedintelui la patru ani si daca se pune in aplicare, asa cum am spus si in scrisoarea liderilor USL, daca se pune in aplicare referendumul, sunt de acord pentru corelarea mandatelor Parlamentului cu al presedintelui sa incetez mandatul meu, de buna voie, prin demisie, cu o luna inainte de alegerile legislative in asa fel incat odata cu legislativele din noiembrie, ne putem gandi si decembrie, se pot misca trei luni, putem gandi ianuarie, februarie, numai sa revizuiasca Constitutia si nu am niciun fel de problema.

Imi dau seama cat rau face Romaniei decalarea mandatelor pentru ca presedintele Romaniei este la inceput de mandat, Parlamentul este la sfarsit de mandat si lucrurile se complica exact din acest motiv.

In plus, orice presedinte nu poate merge in campanie cu un program, iar pe urma sa constate ca in alegeri are majoritate in alta parte. Bine este sa fie si prezidentialele si parlamentarele simultan si presedintele si formatiunile politice care il sustin ar avea mandat simultan", a sustinut Traian Basescu.

El a reiterat faptul ca nu i se poate impune delegarea atributiilor catre premier si ca el e cel care trebuie sa mearga la Consiliul European.

Basescu: Spectacol penibil, cu Ponta in frunte

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, de la Palatul Cotroceni, ca Parlamentul a facut un "spectacol penibil, cu premierul Ponta in frunte", atunci cand a adoptat o declaratie politica prin care se stabileste faptul ca seful Guvernului va reprezenta Romania la Consiliul European din 28 iunie.

Seful statului spune ca politicienii care au facut asta au dovedit faptul ca nu cunosc modul de functionare a Uniunii Europene si s-a oferit chiar sa-l "ajute" pe Victor Ponta "sa inteleaga", intrucat acesta n-ar fi avut "timp de citit".

Basescu a reiterat faptul ca in Constitutie se prevede clar ca el e cel care trebuie sa mearga la reuniunile Consiliului European si nu Ponta, sugerand ca premierul face o confuzie intre Consiliul European si Consiliul Uniunii Europene. El a spus ca Ponta poate sa reprezinte Romania in organismele europene doar daca ii deleaga el atributiile si i-a transmis primului-ministru "sa fie barbat" si sa-i ceara asta.

Basescu: Spectacol penibil in Parlament, cu Ponta in frunte

Explicatii de la Basescu

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti seara, ca va tine miercuri o conferinta de presa in care va explica modul in care functioneaza Uniunea Europeana, precizand ca sunt multi politicieni, profesori invitati la televiziuni, dar si jurnalisti, care nu stiu mecanismele acesteia.

"Declaratia propusa de primul ministru Victor Ponta si adoptata de Parlament - suntem in fata unui lucru pozitiv - dezbaterea din Parlament si cea care va urma in zilele urmatoare se refera la Uniunea Europeana.

Nevoia de a sti cat mai bine care sunt mecanismele de functionare a Uniunii e, nu numai la nivelul oamenilor politici, si pentru unii care sunt profesori invitati la emisiuni si care habar n-au despre Uniunea Europeana, va fi un prilej si pentru jurnalisti, politicieni si asa-zisii profesori sau pentru jurnalisti sa stie unde sa se uite. E un bun prilej de dezbatere cu privire la Uniunea Europeana", a spus Basescu.

Basescu: Daca Parlamentul si CCR decid ca premierul merge la Bruxelles, ma duc la plaja

Basescu: Nu ma voi ascunde sub birou de frica sa nu fiu suspendat

Sustinere pentru Ponta

Parlamentul Romaniei a adoptat cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si 1 abtinere o declaratie politica ce stipuleaza clar ca la Consiliul European din 28 iunie Romania va fi reprezentata de Victor Ponta.

Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

Declaratia prevede ca Parlamentul va fi informat intotdeauna inainte de un Consiliu European cu privire la subiectele aflate pe ordinea de zi a reuniunii, iar reprezentantul Romaniei va primi mandat de reprezentare din partea Parlamentului.

De asemenea, declaratia prevede ca presedintele Romaniei va participa doar la reuniunile la care se discuta probleme de securitate sau aspecte militare, in timp ce pe teme economice, sociale sau de natura interna Romania va fi reprezentata de premier. Declaratia nu are insa efecte juridice, asa ca nu e obligatorie pentru nimeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu Uniunea Europeana, #Traian Basescu Consiliul European , #presedinte
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Parlamentul 322 s-a transformat in parlamentul 248, mai MIC.