Basescu: Discutam despre o Agentie speciala pentru acordarea cetateniei

Joi, 25 Iunie 2009, ora 16:24
1782 citiri
Basescu: Discutam despre o Agentie speciala pentru acordarea cetateniei
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca statul roman are in vedere crearea unei Agentii speciale pentru a accelera capacitatea de procesare a cererilor de acordare a cetateniei romane pentru romanii din Republica Moldova care si-au pierdut abuziv cetatenia.

Presedintele a explicat, la Sulina, la o intalnire cu tineri etnici romani de pretutindeni, ca Romania a adoptat o noua Lege a cetateniei, care obliga autoritatile ca in sase luni de la data depunerii cererii sa fie acordata cetatenia romana pentru toti cetatenii care provin din familii care au pierdut abuziv cetatenia romana.

"Avem o mare problema aici, sunt foarte multe cereri de cetatenie din urma, care au fost rezolvate pe vechea legislatie, dar la Ministerul Justitiei, care este responsabil de acordarea cetateniei, se lucreaza pentru incadrare in termenul legal de sase luni pentru cererile care au venit dupa promulgarea legii si se incearca si recuperarea timpului pentru solicitarile din urma", a spus seful statului, care a recunoscut ca, in raport cu solicitarile de acordare a cetateniei romane, capacitatea de procesare este inca mica, dar ca se cauta solutii.

"Avem in discutie acum crearea unei Agentii speciale pentru acest lucru, ca sa nu mai aducem oameni din Ministerul de Interne, din Ministerul Justitiei, de la Politia de Frontiera sau judecatori care sa fie in comisie, sa lucreze odata pe saptamana. Discutam crearea unei Agentii cu personal detasat din ministerele care au atributiuni si care sa se ocupe de acest lucru zilnic, nu odata pe saptamana la analiza dosarelor.

Lucrurile se vor imbunatati din punct de vedere al vitezei, oricum legea trebuie sa fie respectata si in termen de sase luni de la depunerea cererii tot ce este dupa aparitia acestei legi sa primeasca cetatenia", a explicat preseedintele.

Ce se intampla cu romanii din Transnistria sau Kazahstan?

O studenta i-a spus sefului statului ca cei care s-au nascut in Transnistria, ca si ea, nu beneficiaza de avantajul acordat celor din republica Moldova. "Noi nu am stabilit geografic criteriile de cetatenie, ci sistemul accelerat se refera la cei care au pierdut-o abuziv oriunde s-ar afla in lume", i-a spus Basescu tinerei.

"Aici nu vreau sa introduc pentru presa noastra un element de show al nepriceputilor de la televiziuni, dar din Republica Moldova au fost deportati in Kazahstan 40-50 de mii de romani locuitori atunci in Republica Moldova. Acum e o comunitate romaneasca tocmai in Kazahstan.

Daca vor solicita, sau daca statul lor permite dubla cetatenie ei vor intra in acest regim. La fel si Transnistria, daca si-au pierdut abuziv cetatenia romana se incadreaza in aceasta lege", a mai spus presedintele.

Seful statului a subliniat faptul ca cei care nu si-au pierdut abuziv cetatenia intra pe procedura normala de acordare a cetateniei. "Asta este ce putem face in limitele calitatilor noastre de stat al Uniunii Europene. Sunt angajamente pe care ni le-am asumat, modul cum se acorda cetatenia, desi este o chestiune care tine de dreptul fiecarui stat, trebuie sa tina cont de optiunile comunitatii din care facem parte", i-a explicat Basescu tinerei, dar a remarcat ca, avand in vedere ca ea este vorbitoare de limba romana, are un avantaj.

Nu vom obosi sa fim constienti ca la est de noi traiesc romani

"Elementul favorizant este simplul fapt ca vorbiti limba romana. Limba romana este o limba oficiala a Uniunii Europene, o limba in care apar toate documentele europene. Eu vorbesc la Consilul European limba romana", a spus presdintele.

O profesoara a deplans situatia copiilor din Transnistria care vor sa invete romana si sunt nevoiti, unii dintre ei, sa faca naveta zilnic, 34 de kilometri, pentru a ajunge la scoala.

"Stiti ca nu avem relatii dimplomatice cu puterea de la Tiraspol, dar stim situatiile in linii mari. Cred ca foarte multi romani ar putea sa priveasca la dumneavoastra si sa invete dragostea de Romania si respectul pentru Romania", i s-a adresat Basescu.

O studenta din Republica Moldova i-a multumit lui Traian Basescu si statului roman pentru modul in care s-a reactionat in cazul evenimentelor de dupa 7 aprilie, de la Chisinau, precizand ca discursul sefului statului din fata Parlamentului, in care a spus ca Romania va reactiona in numele celor 4 milioane de romani din Republica Moldova, a "imbarbatat" multi tineri.

"Noi nu vom obosi sa fim constienti ca la est de noi traiesc romani, nu e nicio oboseala, este obligatia noatsra sa o facem", a raspuns presedintele.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Basescu romani Moldova, #cetatenie romana moldoveni, #romani Transnistria , #presedinte