Basescu, dupa discutiile cu liderii sindicali: Misiunea mea publica s-a incheiat

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 18:44
3094 citiri
Basescu, dupa discutiile cu liderii sindicali: Misiunea mea publica s-a incheiat

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, la finalul discutiilor avute cu liderii sindicali din Educatie, ca misiunea lui publica s-a incheiat.

"In acest punct, misiunea mea publica s-a incheiat. Procesul, mai departe, trebuie derulat conform legii, implicand dezbaterea publica, analize, decizii in Executiv, in Legislativ", a declarat Basescu.

"Aici, misiunea Comisiei Prezidentiale s-a incheiat. Presedintele nu poate promova mai departe proiecte de legi sau proiecte de acte normative. Astazi s-a facut si transferul catre Guvern al propunerilor pe care Comisia Prezidentiale le-a facut cu privire la imbunatatirea legislatiei", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele i-a anuntat, joi, pe sindicalistii din Educatie, ca au fost finalizate trei proiecte de lege privind invatamantul, pe care si le asuma, insa nu a facut nicio referire la greva anuntata de sindicate.

"Intalnirea a fost una planificata de doua saptamani si au participat, in afara de federatii, si premierul si ministrul Educatiei. Obiectivul intalnirii a fost prezentarea produsului final al activitatii Comisiei Prezidentiale pentru sistemul de Educatie si Cercetare din Romania", a explicat Basescu.

Principiile pe care se bazeaza legile propuse de Comisia Prezidentiala sunt pentru invatamantul preuniversitar, universitar si pentru educatia permanenta. Astfel, seful statului a spus ca obiectivele legilor sunt "formarea competentelor, centrarea scolilor si universitatilor pe elev si, respectiv, pe student, cercetarea universitara devin prioritare, se sustine competitia in sistem si se premiaza castigatorii, se intaresc masurile pentru respectarea eticii universitare".

"Un aspect important este ca se descentralizeaza finantarea scolilor. In sfarsit se descentralizeaza conducerea si se intareste controlul. Pe de o parte, scoala se descentralizeaza, dobandind un nivel tot mai mare de autonomie, pe de alta parte controlul Ministerului se intareste", a spus Basescu.

In ceea ce priveste evaluarea, Basescu considera ca sistemul de invatamant trebuie sa includa "o evaluare introdusa la terminarea invatamantului prescolar, la terminarea clasei a II-a, la terminarea clasei IV-a, o alta evaluare la finalul clasei a VI-a, la finalul clasei a IX-a si, in sfarsit, evaluarea maturitatii, la Bacalaureat".

Seful statului a atras atentia ca actuala "criza economica nu este o scuza pentru abandonarea proiectelor, lipsa banilor nu poate justifica nici lipsa ideilor, nici amanarea propunerilor legislative in ce priveste educatia. Educatia si cercetarea sunt parte a solutiilor de iesire din criza si nu a problemei".

In plus, a amintit ca Pactul National pentru Educatiei, semnat pe 5 martie 2008, a fost sustinut de toate partidele parlamentare, prin semnatura, dar si de 22 de organizatii din societatea civila.

Despre noile sisteme de avaluare, Basescu a spus ca solutiile propuse de Comisie beneficiaza de studiul sistemelor de educatie din Franta, iar legea cadru are functia de a oferi un fundal stabil pentru educatie.

Un motiv pentru care seful statului sustine ca legea actuala a Educatiei este ineficienta este modificarea ei de 34 de ori: "a fost modificata de 34 de ori, prin Ordonante de Urgenta sau prin legi ale invatamantului, initiate in Parlament.

Criticile lui Basescu la adresa sistemului de invatamant nu s-au oprit aici: "evaluarile de anul acesta ale structurilor de evaluare europene si mondiale au confirmat decaderea dramatica a calitatii sistemului de educatie romanesc, evaluarile foarte severe ale comisiei, din raportul din 2007, fiind consolidate prin evaluarile internationale din acest an. As face aprecierea absolut corecta ca evaluarile din acest an au prezentat o situatie chiar mai rea decat cea evaluata de comisie in 2007".

"Imi asum produsul final al activitatii de peste doi ani a Comisiei. Asumarea o fac in deplina cunostinta de cauza. Romania are nevoie de un sistem modern de Educatie, ca o garantie pentru evolutia, pozitia in viitor, pentru capacitatea noastra de a fi competitivi", a punctat Basescu.

Intalnirea cu sindicatele din Educatie, la care au participat si premierul Emil Boc si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a avut ca scop prezentarea proiectului pentru noua lege a invatamantului.

Inante de declaratiile sefului statului, presedintele Federatiei Alma Mater, Razvan Bobulescu, a declarat ca reactia presedintelui Traian Basescu la amenintarile cu greva a fost "Ne-a zis ca nu ii pasa, ca putem sa facem ce vrem".

Sindicalistii urmeaza sa se intalneasca, luni, cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si au anuntat ca nu renunta la proteste.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Basescu educatie discutii, #Basescu profesori greva , #presedinte
Comentarii