Basescu, elevilor de la liceul romanesc din Tiraspol: Sustinem pana la capat integritatea R. Moldova

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 18:01
2363 citiri
Basescu, elevilor de la liceul romanesc din Tiraspol: Sustinem pana la capat integritatea R. Moldova
Foto: Digi24

Mai multi elevi ai Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol insotiti de directorul Ion Iovcev au fost primiti, miercuri dupa amiaza, la Palatul Cotroceni, de presedintele Traian Basescu, prilej cu care acesta a subliniat faptul ca "Romania va sustine pana la capat integritatea teritoriala a Republicii Moldova".

Intalnirea a avut loc la doar o zi dupa ce seful statului roman a avut o intalnire cu fostul premier moldovean Vlad Filat si la doar cateva ore dupa ce reprezentantii Consiliului Suprem al Transnistriei au cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa recunoasca independenta regiunii separatiste.

Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta - primul pas pentru alipirea la Rusia

"Ne uitam cu multa simpatie la lupta voastra de a pastra limba romana, a dascalilor, a parintilor vostri, care in conditiile din Transnistria inca au curajul si determinarea sa va creeze conditii sa invatati intr-un liceu cu limba de predare limba romana.

Spre marea noastra satisfactie, acordul de asociere intre Republica Moldova si UE va fi redactat, ca limba oficiala, in limba romana, in baza hotararii Curtii Constitutionale de la Chisinau", le-a spus presedintele Traian Basescu elevilor veniti din Tiraspol, la ceremonia special organizata pentru ei la care au participat consilierii prezidentiali precum si presedintele PMP, deputatul Eugen Tomac.

Traian Basescu i-a invitat pe copii sa participe la tabara de vara de la Sulina, special organizata in fiecare an pentru elevii din Republica Moldova.

Seful statului s-a referit si la evenimentele care au loc in Transnistria.

"Romania va sustine pana la capat integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Dupa evolutiile care sunt acum ne dam seama ca trebuie sa facem mai mult pentru cei care continua sa se autodenumeasca romani si continua sa locuiasca in Transnistria, care inteleg ca limba romana e limba lor. Va asigur ca vom face mai mult", a subliniat presedintele Romaniei.

La randul sau, directorul Ion Iovcev a multumit pentru invitatie si a declarat ca "prin grele incercari au trecut si trec scolile romanesti din regiunile estice ale Republicii Moldova".

Totodata acesta i-a adus un scurt omagiu lui celui care da numele liceului pe care il conduce, "marelui Lucian Blaga, umanist, democrat, poet, care daca ar fi trait ar fi fost primul acum la noi, in Tiraspol".

"Este onorant sa lupti pentru limba, pentru istoria neamului, pentru acesti copilasi catre trebuie sa aiba viitor. Romanii tot timpul au fost alaturi de noi", a mai spus Ion Iovcev, multumindu-i presedintelui Basescu pentru ca a fost alaturi de el dupa evenimentele din 5 februarie, cand el a fost retinut abuziv de autoritatile de la Tiraspol.

"Datorita dvs, datorita Romaniei, datorita UE si luptei profesorilor, parintilor, elevilor, am putut si putem sa rezistam acolo. Vom face tot posibilul ca acest liceu, scoala romananeasca, acesti copilasi frumosi sa aiba posibilitatea sa invete in limba romana. Profesia de actor, de preot si de invatator nu e profesie, e vocatie", a mai spus acesta, reamintind vorbele lui Nicolae Iorga: "Pentru ca sa fiu eu om, au fost atatia alti oameni. Ca sa fie altii oameni, trebuie sa fiu eu om".

"In continuare vom lupta pentru dreptul copiilor sa invete in limba romana, sa cunoasca istoria neamului, sa aiba viitor", a incheiat directorul Ion Iovcev, in aplauzele celor prezenti.

La final, presedintele a primit un mic dar din partea invitatilor, a dat mana cu acestia si s-a fotografiat impreuna cu ei in fata drapelelor UE si NATO.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Basescu elevi Tiraspol Cotroceni, #Basescu elevi Lucian Blaga , #presedinte