Basescu este pregatit pentru anticipate

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 12:36
2217 citiri
Basescu este pregatit pentru anticipate

Presedintele Romaniei este pregatit pentru alegeri inainte de termen, daca Parlamentul il respinge pe premierul propus de seful statului, afirma Sebastian Lazaroiu, consilierul pentru planificare politica la Cotroceni.

"Conform Constitutiei, presedintele poate sa ceara un alt nume de la partidul care a obtinut 50%+1. In cazul in care niciun partid nu obtine 50%, e clar ca vorbim de o guvernare de coalitie, si atunci e mai greu pentru oricare partid sa-si impuna candidatul propriu", explica Sebastian Lazaroiu, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Candidatul isi formeaza un cabinet si se duce in fata parlamentului, iar parlamentul are posibilitatea sa respinga acel premier sau acel cabinet, a mai spus Lazaroiu.

El a tinut sa precizeze ca viitorul premier nu trebuie sa fie un om controlat de oligarhi.

"Prima data, presedintele trebuie sa se convinga ca omul respectiv, care va fi cealalta fata a executivului, impartaseste acel set de prioritati: educatie, sanatate, reforma administratiei publice.

Presedintele a spus-o in repetate randuri. Cel mai important lucru nu este cine castiga alegerile, ci cum se formeaza majoritatea si cum aceasta majoritate va putea sa faca aceste reforme grele in urma torii doi sau trei ani, a spus consilierul.

Sebastian Lazaroiu a mai afirmat ca anul viitor, campania pentru prezidentiale depinde foarte mult de rezultatul alegerilor de anul acesta.

"Dar asta nu inseamna neaparat ca, daca PD-L castiga alegerile, gata, a mai castigat Basescu inca un mandat. Ecuatia e mult mai complicata", sustine acesta.

Pe de alta parte, el a mai spus ca decizia presedintelui de a promulga legea de majorare a salariilor profesorilor nu a ajutat foarte mult Partidul Democrat Liberal sa creasca in sondaje.

"Daca nu ar fi promulgat-o, probabil ca ar fi pus partidul intr-o situatie dificila. Este posibil sa fi fost afectat negativ cu doua-trei procente. Dar nu cred ca l-a ajutat promulgarea", a mai afirmat consilierul pentru planificare politica la Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Traian Basescu, #anticipate, #alegeri, #premier, #Sebastian Lazaroiu , #presedinte