Basescu face declaratii la 14.30 - ce crezi ca va spune?

Joi, 28 Iunie 2012, ora 13:35
5670 citiri
Basescu face declaratii la 14.30 - ce crezi ca va spune?

Scandalul reprezentarii Romaniei la Bruxelles, la Consiliul European, continua chiar si in ziua in care incep lucrarile.

Cu toate ca CCR a decis, miercuri, ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa mearga la Consiliul European, seful statului nu a plecat inca spre Bruxelles. El a anuntat ca va face la ora 14.30 declaratii de la Cotroceni. Ziare.com va transmite in format LIVE TEXT declaratiile sefului statului.

CCR: Basescu ne reprezinta la Bruxelles. Ponta: Ba merg eu! - Ce urmeaza

In schimb, premierul Victor Ponta nu a tinut cont de decizia CCR, iar joi dimineata s-a imbarcat in avionul catre Belgia.

La sosirea la Bruxelles, primul ministru a primit din partea lui Mihnea Motoc, ambasadorul Romaniei la UE, legitimatia de acces pentru lucrarile Consiliului European. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat ca premierul Victor Ponta a primit insemnul de conducator al delegatiei Romaniei la reuniunea Consiliului European, iar ministrii au primit badge-urile de membri ai delegatiei.

Ponta a zburat dis de dimineata spre Bruxelles (Video)

Potrivit Mediafax, care citeaza surse oficiale, o vizita a presedintelui Traian Basescu la Bruxelles in cursul zilei de joi sau o eventuala prezenta a sefului statului in cladirea Consiliului European nu a fost notificata oficial institutiilor UE.

CCR a decis ca Basescu trebuie sa mearga la Consiliul European

Dupa zile de certuri si dezbateri legate de cine e mai indreptatit sa mearga la Consiliul European de la Bruxelles, premierul sau presedintele, CCR a decis, miercuri, doar cu o zi inainte de data de incepere a lucrarilor Consiliului, ca Traian Basescu este cel care trebuie sa reprezinte Romania.

Prim-ministrul Ponta a declarat insa ca el va participa la reuniunea de la Bruxelles, in ciuda deciziei CCR.

Ponta a primit legitimatia de acces pentru lucrarile Consiliului European

"Decizia Curtii Constitutionale nu e o surpriza, in cadrul Curtii Constitutionale presedintele Traian Basescu a numit niste oameni care intotdeauna i-au indeplinit dorintele. M-am prezentat in fata Curtii Constitutionale pentru ca Romania are nevoie de institutii, sa poata functiona, iar blocajul permanent la care presedintele Basescu si cei cativa oameni care-i sunt credinciosi recurg nu poate fi acceptat si considerat normal in niciun fel de tara democratica. Din pacate, acea majoritate care apartine din punct de vedere politic lui Traian Basescu nu a facut decat a adauge la Constitutie, sa accepte ca presedintele Traian Basescu conduce toate institutiile acestei tari.

Consider ca am obligatia, alaturi de Parlament, sa incerc sa deblochez aceasta situatie si singurii care pot sa decida sunt cetatenii romani. Avem Guvern, Parlament, milioane de voturi, iar presedintele are 5 judecatori (...) In felul acesta nu putem functiona, vreau sa va anunt ca merg la Bruxelles, am in spate legitimitatea data nu de 5 judecatori, ci de Parlamentul Romaniei, sper ca presedintele sa inteleaga ca acest vesnic conflict e impotriva intereselor Romaniei, nu am considerat ca trebuie sa accept conflictul, m-am comportat cu respect fata de fiecare institutie, dar si cu respectul pe care il am fata de cetateanul care asteapta sa ne comportam cu respect fata de ei", a spus Ponta.

Decizia CCR favorabila lui Traian Basescu devine, potrivit legii, obligatorie, numai dupa data publicarii in Monitorul Oficial. Coincidenta sau nu, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta prin care isi subordoneaza regia autonoma Monitorul Oficial.

Basescu il acuza pe Ponta ca isi insuseste atributiile presedintelui

Pe 20 iunie, Traian Basescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, in care il acuza ca incalca legea, afirmand ca premierul isi insuseste atributiile presedintelui atunci cand spune ca va reprezenta Romania la Consiliul European de la Bruxelles, din perioada 28-29 iunie.

Basescu il acuza pe Ponta ca isi insuseste atributiile presedintelui

In scrisoarea obtinuta de Antena 3, seful statului il acuza pe seful Guvernului ca isi insuseste atributiile constitutionale ale presedintelui Romaniei.

"Va atrag atentia asupra faptului ca in lipsa unei delegari exprese din partea Presedintelui Romaniei cu privire la mandatul privind participarea la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa unei delegari exprese a Primului ministru, in calitate de reprezentant al statului roman, va echivala, din punct de vedere juridic, cu o insusire a unei atributii constitutionale a Presedintelui Romaniei de catre primul-ministru", se arata in scrisoarea respectiva, semnata de Traian Basescu.

Administratia prezidentiala a reactionat prompt, dar vag, la acuzatiile Antena3.

"Administratia prezidentiala nu are in acest moment un punct de vedere fata de scrisoarea trimisa de Traian Basescu domnului Ponta", este raspunsul pe care l-a transmis postului de televiziune citat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea.

Surse citate de catre Romania TV sustin ca presedintele Traian Basescu va depune plangere penala impotriva primului-ministru ca urmare a faptului ca acesta a mers la Bruxelles, la Consiliul European, in locul presedintelui.

Ziare.com va invita la dezbatere. Ce credeti ca va declara Traian Basescu la ora 14:30?

- Va anunta ca pleaca si el la Bruxelles?

- Va renunta sa participe la lucrarile Consiliului European si ii va delega atributiile lui Ponta?

- Va anunta ca il cheama in justitie pe Victor Ponta pentru incalcarea deciziei CCR?

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Traian Basescu Consiliul European, #Traian Basescu Bruxelles, #Traian Basescu Victor Ponta Bruxelles , #presedinte