Basescu i-a decorat pe avocatii care au pledat in procesul cu Ucraina

Vineri, 08 Mai 2009, ora 17:25
1279 citiri
Basescu i-a decorat pe avocatii care au pledat in procesul cu Ucraina

Presedintele Traian Basescu i-a decorat, vineri, la Palatul Cotroceni, pe avocatii care au pledat in procesul cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie de la Haga privind delimitarea platformei maritime la Marea Neagra.

Presedintele a precizat ca decoratia reprezinta recunostinta poporului roman fata de munca avocatilor care au adus victoria Romaniei la Curtea Internationala de Justitie.

"Ceea ce dumneavoastra ati facut pentru Romania este o demostratie. O demonstratie ca forta dreptului trebuie sa stea inaintea dreptului forta. Prin sentinta de la Haga nu ati facut decat sa confirmati o traditie a politicii externe a Romaniei, si anume ca dreptul international trebuie sa stea la baza relatiilor dintre state si ca nicio alta solutionare a diferendelor nu este in masura sa asigure securitatea", a declarat presedintele Basescu.

Basescu a adaugat ca decizia luata in procesul de la Haga "este una din cele mai importante decizii alte Curtii de la Haga si ca Romania "nu se afla intr-o zona cu putine probleme de contencios intre state".

Curtea de Justitie de la Haga a dat dreptate Romaniei, pe 3 februarie, in procesul intentat Ucrainei cu privire la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra.

Pretentia Ucrainei, aceea ca Insula Serpilor sa influenteze linia de delimitare, nu a fost luata in considerare.

Romania si Ucraina s-au luptat la Haga pentru o zona de 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra care ar contine, potrivit estimarilor, aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 miliarde de tone de petrol.

Potrivit coordonatelor geografice decise de Curte, Romania a primit 79,34% din zona in litigiu, respectiv acces la 12 milioane de metri cubi de petrol si 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

(L.S.)

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Basescu decorat, #avocati pledat Haga, #proces Ucraina, #delimitare platforma, #Marea Neagra , #presedinte
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
Dupa ce a vandut resursele eneregetice ale romaniei in 1992 impreuna cu STLOJAN premiaza avocati care au mai salvat ceva, dar degeaba ca tot vandut ramane.