Basescu i-a luat la rost pe ministrii lui Boc

Duminica, 14 Iunie 2009, ora 20:01
4544 citiri
Basescu i-a luat la rost pe ministrii lui Boc
Foto: Bloombiz

Presedintele Traian Basescu i-a luat duminica la "rost" pe mai multi ministri prezenti la sedinta Guvernului cerandu-le sa isi rezolve problemele slabe din propria "curte" pentru ca situatia este destul de grava in tara.

Incepand de la reforma in Educatie pana la salarii, presedintele a atins toate subiectele dureroase, avertizandu-i pe membrii Executivului ca anul electoral nu le va rezolva problemele, daca se bazeaza pe acest lucru.

"Dragi domni ministri, eu vreau sa va spun un lucru care trebuie prevenit: salariile. Stiu ca ati avut o reducere a fondurilor de salarii fata de anul trecut si in acest timp insa privesc si la economie si va spun ca nu va exploda in perioada urmatoare.

Astfel ca in perioada urmatoare vor veni venituri putine la bugetul de stat. Cred ca veti fi nevoiti sa faceti o rectificare negativa undeva prin luna august - septembrie. Eu nu va spun sa o faceti, va spun ce intuiesc ca se va intampla", a declarat presedintele la sedinta de Guvern.

Basescu le-a spus ca acei care spera ca este an prezidential isi asuma un risc major, si anume sa nu dea salarii in octombrie si noiembrie.

"Trebuie sa vorbiti cu oamenii si sa va incadrati in fondurile de salarii pentru ca banii imprumutati sunt doar pentru investitii. Daca ne vom imprumuta sa dam banii de salarii ne pregatim de intrare in derapaj", a mai completat primul om in stat.

Basescu i-a atras atentia lui Vasile Blaga

Pe langa tonul generalist, Traian Basescu i-a apostrofat pe o parte din ministri, incepand chiar cu Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Presedintele i-a spus sa aiba mai multa grija cu programul de termoficare al locuintelor pentru ca primariile se plang ca exista probleme.

"Domnul Blaga, sunt semnale ca reabilitarea termica merge foarte greu, primariile se plang. Tineti cont ca primariile nu pot da nici ordonante. Statisticile arata ca investitiile sunt mai slabe in primul trimestru decat cele de anul trecut, desi avem 9 miliarde pentru asta", a mai spus seful statului.

Nici Ministerul de Finante nu a fost ocolit de sfaturile presedintelui. Traian Basescu a cerut acesui minister sa faca o realitate pe sumele din buget, daca nu sa spuna foarte clar oamenilor ca nu sunt bani de investitii.

"Am o rugaminte majora la ministerul de Finante: sa analizeze problema compensarii TVA-ului la firme. De la 1 iulie trebuie trecuti pe alti parametrii de buget", a mai declarat acesta.

Scoala romaneasca scoate filosofi

Traian Basescu a rugat-o "prieteneste" pe Ecaterina Andronescu sa reformeze sistemul educational romanesc, sa revina la o programa adecvata si neincarcata, pe cat posibil adaptata economiei romanesti. Mai mult chiar, seful statului a tinut sa precizeze ca situatia din Educatie este dezastruoasa.

"Doamna Andronescu, am o rugaminte: sa nu mai treaca un an fara reforma in Educatie. Despre papadie, salata sau Herodot poate afla orice copil care intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti.

Nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto, nu mai avem licee de alimentatie. Hai sa facem ospatari si ce ne trebuie. Noi facem filosofi si oameni neincadrabili in campul muncii cu usurinta. Poate revenim la liceele CFR", a fost indemnul presedintelui.

Traian Basescu i-a cerut sa tina cont de proiectele de legi propuse de Comisia prezidentiala pentru ca sunt bune. Mai mult chiar i-a spus prieteneste sa nu scoata sportul.

"Va spun prieteneste, lasati sportul in scoli", a mai replicat seful statului.

Calculatoare in fiecare sectie de votare la prezidentiale

Traian Basescu a gasit si solutia ca alegerile prezidentiale sa nu fie fraudate, si anume calculatorul in fiecare sectie de votare.

"Ati vazut foarte bine, domnule Nica, ca alegerile de duminica nu au fost un proces electoral care s-a incadrat in normele corectitudinii. Acesta a fost puternic mediatizat pe un numar cert de ilegalitati. In curand vin alegerile prezidentiale si circumscriptia este Romania, asa ca omul trebuie sa voteze oriunde in tara.

Avem nevoie de 17.800 de calculatoare care trebuie puse in sectiile de votare ca sa putem confrunta listele de votare suplimentare. Asa scoatem din lista orice suspiciune si rezolvam orice problema", a mai spus presedintele.

Pe de alta parte, Traian Basescu i-a cerut lui Cristian Diaconescu, ministrul de Externe, sa intensifice relatiile la nivelul ministrilor de externe care fac parte din comisia de alimentare cu energie. Mai mult chiar, presedintele a adus in discutie si problema militarilor din Afganistan si Irak.

"Un militar cu contract care lupta in Irak si Afganista castiga un salariu de 1.200 de lei, insa acum primeste 1.000 de lei. Vreau sa va spun ca familiile lor traiesc din aceste salarii. Ministerul de Finante sa analizeze posibilitatea ca in iulie sa li se dea acele sporuri care au fost amanate la plata. Cu cat o intarziati mai mult cu atat se strange o suma mai mare", a mai spus seful statului.

Basescu a reiterat ideea ca Externele sunt singura structura care nu poate face greva, nu poate face nimic, care tace si inghite.

"Nu uitati ca sotiile celor care lupta in Afganistan traiesc din salariile pe care le primesc", a mai spus acesta.

La cateva minute dupa ce a discutat cu ministrii, Traian Basescu a plecat de la Palatul Victoria in jurul orei 11.25.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu, #sedinta guvern, #reforma educatie, #ministri Cabinet Boc , #presedinte