Basescu ii raspunde lui Antonescu: De ce i-a cerut declaratia lui Hasotti

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 16:54
7798 citiri
Basescu ii raspunde lui Antonescu: De ce i-a cerut declaratia lui Hasotti

Administratia Prezidentiala a transmis explicatiile pentru faptul ca presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului propus al Culturii, Puiu Hasotti, o declaratie pe propria raspundere prin care sa spuna ca nu a plagiat.

Astfel, seful statului a transmis ca dreptul ii e dat de o decizie a Curtii Constitutionale, din anul 2007, si a acuzat faptul ca interpretarea conform careia ar fi conditionat numirea lui Hasotti in functie e "rau-voitoare", dand de inteles ca nu intentioneaza sa o refuze.

"Interpretarea ca presedintele Romaniei conditioneaza investirea domnului Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National este rau-voitoare si neconforma cu textul scrisorii prin care presedintele Romaniei a solicitat prezentarea unei asumari scrise de catre domnul Puiu Hasotti care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat", se arata in comunicatul Presedintiei.

Ce scrie in declaratie

"Referitor la declaratiile mai multor lideri ai Uniunii Social-Liberale facute in ultimele zile privind scrisoarea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, de joi, 21 iunie a.c., prin care i-a cerut prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, sa transmita, pana la data depunerii juramantului de investitura a domnului Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National, o declaratie pe propria raspundere a ministrului desemnat care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari:

- (1) Dreptul presedintelui Romaniei de a verifica corespunderea candidatului cu functia de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curtii Constitutionale a Romaniei.

Decizia prevede urmatoarele: "Aceste audieri privesc corespunderea pentru functie a candidatilor propusi de primul-ministru privitor la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea, conditii necesare si indispensabile functiei de ministru. (...) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru functia propusa, in cazurile alin. (1) si (3) trebuie avute in vedere de Presedintele Romaniei in cazul remanierii guvernamentale prevazuta de alin. (2) al aceluiasi Art. 85 si pe aceste temeiuri Presedintele Romaniei are indreptatirea de a verifica corespunderea candidatului pentru functia propusa, in raport de aceleasi conditionari-criterii mentionate anterior, si poate solicita motivat o alta propunere din partea primului-ministru.", se arata in comunicatul postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

- (2) Interpretarea ca presedintele Romaniei conditioneaza investirea domnului Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National este rau-voitoare si neconforma cu textul scrisorii prin care presedintele Romaniei a solicitat prezentarea unei asumari scrise de catre domnul Puiu Hasotti care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat.

- (3) Solicitarea presedintelui Romaniei are la baza impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzati o parte dintre membrii Guvernului Romaniei", se mai arata in comunicat.

De asemenea, presedintele "saluta" faptul ca Hasotti semnase aceasta declaratie.

"Presedintele Romaniei saluta declaratia publica a domnului Puiu Hasotti, facuta joi, 21 iunie 2012, prin care afirma ca a semnat o declaratie pe proprie raspundere in care a garantat ca publicatiile mentionate in propriul sau curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat.

Presedintele Romaniei saluta si declaratia publica a domnului Puiu Hasotti, facuta vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat ca a depus declaratia la Cabinetul prim-ministrului Romaniei", mai scrie in comunicat.

Basescu, amenintat cu suspendarea

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri ca ministrul propus al Culturii nu ii va trimite nicio declaratie presedintelui Traian Basescu, cum ca nu a plagiat, asa cum ceruse acesta si ca, daca seful statului nu-l investeste in functie luni, USL incepe procedurile de suspendare.

Antonescu: Basescu ii va semna investirea lui Hasotti ca notarul sau il suspendam

"Daca ii plac raporturile de forta, nu va primi nicio hartie si luni, la ora 19, il va investi pe Puiu Hasotti. Va asigur ca o va face, fara sa incerce sa-si mai bata joc (...). Eu nu accept din partea lui Traian Basescu ceea ce altii, din nefericire, au acceptat - a ajuns sa faca din Romania o tara aproape bananiera din partea institutiilor statului, din cauza numeroaselor lasitati si cedari ale oamenilor politici din Romania, chiar adversari.

Nici eu, nici Victor Ponta nu mai suntem dispusi sa-i permitem presedintelui injosirea vietii politice, a unor oameni care n-au alta vina decat aceea ca fac politica.

Daca Traian Basescu nu semneaza luni, in conformitate cu prevederile legale, cu respectarea Constitutiei, investirea lui Puiu Hasotti, voi cere imediat PNL initierea procedurii de suspendare.

Traian Basescu se comporta precum seful unei haite si nu stie decat de frica. Ii e frica si va semna investirea lui Puiu Hasotti. Regret sa vorbesc in asemenea termeni, politica se face cu oameni, nu cu fiare (...)", a spus Antonescu.

Presedintele PNL a adaugat ca Basescu va semna "ca notarul" investirea lui Hasotti, altfel va pleca.

L.L.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu raspunde Antonescu, #Basescu explicatii declaratie Hasotti , #presedinte