Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu il contrazice pe Iohannis: UE nu ne poate obliga sa primim refugiati, am face o mare greseala (Video)

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 13:17
9405 citiri
Basescu il contrazice pe Iohannis: UE nu ne poate obliga sa primim refugiati, am face o mare greseala (Video)
Foto: B1 TV

Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit, din nou, vineri dimineata, despre criza refugiatilor din Europa, sustinand ca UE nu poate obliga Romania sa accepte cotele obligatorii de imigranti, asa cum a aratat Klaus Iohannis.

"Noi avem marea problema a actiunii pe efect, adica aproape toti liderii UE vor sa imparta refugiati, iar ieri (joi - n.red.) am aflat cu stupoare de la presedintele Iohannis ca UE ne obliga.

UE nu poate obliga niciun stat membru in zonele care nu sunt parte a Tratatului de la Lisabona sau a Tratatului de aderare, ori o astfel de procedura de repartizare de cote de migranti nu exista in niciun tratat", le-a spus Basescu jurnalistilor, la iesirea din sediul PMP.

Iohannis: Am putea fi obligati de UE sa primim mai multi refugiati. Cu ce mandat se duce Oprea la JAI

Fostul sef de stat a subliniat ca "Romania nu poate fi obligata de UE, ci, eventual, de propria ei slabiciune, daca la un moment dat a acceptat ideea de cote", adaugand ca "Iohannis a creat o intreaga masina de propaganda" in acest sens.

Traian Basescu a precizat ca liderii europeni sunt in momentul de fata "intr-o reala degringolada", pentru ca nu stiu cum sa abordeze problema transfugilor veniti cu sutele de mii in Europa in cautarea unui trai mai bun.

"Merkel i-a invitat, pe urma s-a razgandit si a introdus controale la frontiera. Croatia a spus 'Nu va mai da voie Ungaria, poftiti prin Croatia', in 24 de ore s-a razgandit. E o slabiciune pe care o arata UE, este lipsa de pregatire pentru a infrunta un astfel de eveniment, desi era previzibil", a subliniat fostul presedinte.

Leonard Orban, despre cotele obligatorii: Exista sprijin tot mai mare, posibil sa nu putem bloca decizia

Basescu a amintit ca el a fost unul dintre politicienii care au avertizat cu fiecare ocazie la consiliile europene si NATO ca "interventiile noastre in Libia sau in sustinerea asa-zisei Opozitii moderate din Siria nu vor duce decat la ceea ce acum avem".

Fostul sef de stat a punctat ca, mai mult decat "poza deplorabila a UE in momentul de fata", il preocupa "jocurile care se fac mai noi", in special dezinformarea. "Romania face o mare greseala acceptand imigranti pe teritoriul sau", a avertizat acesta.

Basescu a spus ca este necesara o hotarare a Parlamentului roman care sa prevada obligativitatea pentru oricine reprezinta Romania, in Consiliile JAI sau la consiliile europene, sa prezinte acelasi punct de vedere al tarii noastre.

Comentariile lui Traian Basescu vin in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a prezentat public, joi, temele discutate in sedinta CSAT, precizand ca Romania ar putea fi obligata de Uniunea Europeana sa primeasca mai multi refugiati decat a anuntat ca poate gazdui.

Slovacia, hotarata sa blocheze prin veto impunerea cotelor obligatorii de refugiati

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Basescu imigranti, #Basescu refugiati, #Basescu cote obligatorii , #presedinte