Basescu il diseca pe Iohannis: "Guvernul meu", vacantele la plaja si posibila suspendare

Luni, 02 Mai 2016, ora 20:55
12760 citiri
Basescu il diseca pe Iohannis: "Guvernul meu", vacantele la plaja si posibila suspendare
Foto: Arhiva Administratia Prezidentiala

Fostul presedinte Traian Basescu a examinat luni seara cele mai recente actiuni si declaratii ale urmasului sau la Cotroceni, Klaus Iohannis.

Basescu a apreciat ca actualul sef de stat a fost la slujba de Inviere, desi nu e ortodox, apoi a ciocnit oua cu soldatii romani din Afganistan, un gest simbolic. In schimb, Basescu l-a acuzat pe Iohannis ca are concedii nepermis de lungi si nu isi asuma deciziile ministrilor din guvernul pe care si l-a dorit si ales.

Iohannis, nemultumit de Cabinetul Ciolos: Nu e Guvernul meu! (Video)

"Mi s-a parut greu de inteles pozitia presedintelui, eu am avut guvernul meu, cu Emil Boc, cu care am ramas cu el legat de gat pana in ultima clipa. (...)

Guvernul Dacian Ciolos e un guvern despre care Klaus Iohannis a stiut pana la ultimul ministru. Unde nu a fost vointa lui, a fost binecuvantarea lui. Eu mi-am asumat pana la capat guvernul meu. Asta e, categoric, guvernul pe care Iohannis l-a vrut, fructificand dezastrul de la Colectiv.

Nu i-a ales nici Hristos, singurul care i-a ales a fost Klaus Iohannis. Politicienii pot avea si solutii mai putin morale. Aceasta a fost o solutie mai putin morala, ce a facut Iohannis cu Victor Ponta in cazul Colectiv", a declarat Basescu, pentru Romania TV.

Pe de alta parte, fostul presedinte a spus ca Iohannis "s-a calificat la locul de munca" si ca incepe sa se comporte ca un presedinte.

Klaus Iohannis, la Slujba de Inviere de la Patriarhie. Cateva persoane au strigat "Demisia!"

"Presedintele Iohannis a avut un timp lung de adaptare pana acum. Iohannis incepe acum sa faca ce trebuie sa faca un presedinte. In loc sa mearga la Miami, cum s-a dus anul trecut, a stat acasa si a participat la slujba de Inviere, chiar daca nu este crestin-ortodox. Este un gest de apreciat. Apoi a mers in vizita la soldatii romani din Afganistan, a dat mana cu ei, au ciocnit oua. Cred ca a intrat in atitudinea specifica unui presedinte, prin gesturi simbolice", a sustinut Traian Basescu.

Ce au facut Klaus si Carmen Iohannis in Afganistan de Paste (Galerie foto)

In schimb, fostul presedinte a criticat concediile si deplasarile prea lungi pe care le face Iohannis peste hotare.

"Este de neconceput ca pleaca in strainatate si-l uita Dumnezeu acolo, isi mai prelungeste sederea cu o zi sa viziteze nu stiu ce bazilica sau sa faca plaja... Pai imi amintesc cand am fost in Japonia cu delegatia de ziaristi, a durat 40 de ore cu tot cu drumul dus-intors", a relatat Traian Basescu.

Ulterior, la Realitatea TV, fostul presedinte l-a criticat pe Iohannis si pentru alegerile facute pentru posturile de ambasadori.

"In mandatul meu nu am numit decat un singur ambasador care nu era diplomat de profesie, dar era profesor universitar si cu doctorat luat: Avramescu. In rest, nu mi-am permis sa trimit in capitale gigantice ca importanta - Berlin, Paris, Londra - amatori in diplomatie.

Meseria de ziarist si cea de diplomat sunt complet diferite. Sa faci o analiza pe politica externa e una, sa fii diplomat de cariera este cu totul altceva.

Dar lasand asta, vorbeam de ziarisiti numiti si cei care intra in politica prin vot - e o mare diferenta (cu referire la Robert Turcescu, candidat PMP la Primaria Capitalei - n.red.). Poate fi o legitimare mai mare, daca e castigator, sau mai mica, daca nu obtine procentele castigatorului, dar e o legitimare, ai trecut prin vot, nu te-a numit clientelar cineva undeva", a spus fostul sef de stat.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis i-a trimis pe jurnalistul Luca Niculescu ambasador in Franta si pe publicistul Emil Hurezeanu ambasador in Germania.

Iohannis, suspendat?

Cu toate aceste critici, fostul presedinte a exclus total posibilitatea ca Iohannis sa fie suspedat din functie cum a patit-o el de doua ori in mandatele de la Cotroceni.

"Nu cred ca se va mai pune vreodata problema suspendarii presedintilor fara sa se produca un grav abuz. Nu cred ca Iohannis va face o incalcare de Constitutie grosolana si nu va interveni suspendarea, chiar daca Parlamentul va vrea sa faca un exercitiu in acest sens. Nu cred in povesti cu suspendari", a spus Traian Basescu la Romania TV.

Idee neasteptata in Parlament: "Mai bine votam suspendarea lui Iohannis"

Senatorul Cristiana Anghel a vorbit in Parlament despre suspendarea presedintelui, iar seful Partidului Romania Unita, deputatul Bogdan Diaconu, a anuntat ca va cere suspendarea lui Klaus Iohannis daca in Romania vor ajunge migranti din alte tari UE.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Basescu Iohannis vacanta plaja, #Basescu Iohannis concediu, #Basescu Iohannis guvern Ciolos , #presedinte
Comentarii
Poza IoandinChicago
IoandinChicago
rank 5
Poza cop4you
cop4you
rank 5
Chiar ma gandeam sa-i sugerez redactiei sa bage ceva cu Basescu,