Basescu: Impozitarea cu 85% face o bresa in cota unica. Partidele sa spuna "stop" clientilor politici

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 16:56
1410 citiri
Basescu: Impozitarea cu 85% face o bresa in cota unica. Partidele sa spuna "stop" clientilor politici

Presedintele Basescu a declarat ca solutia premierului Victor Ponta de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii din companiile de stat face o bresa in cota unica si nu va fi bine primita de comunitatea de afaceri, insa problema poate fi rezolvata de partide care sa le spuna "stop clientilor politici".

"A incercat si Boc, a incercat, cred, mai neinspirat acum, premierul Ponta, pentru ca a incalcat un principiu. Acea impozitare de 85% a iesit din povestea cu cota unica. E prima bresa care se face si cred ca nu va fi foarte bine primita de comunitatea de afaceri. (...)

Incepe sa erodeze increderea mediului de afaceri ca se va mentine cota unica, cand pentru un tronson ai introdus o impozitare de 85%, orice companie va gandi: 'pai, maine, cu o ordonanta de urgenta, imi face mie acelasi lucru'", a apreciat Basescu, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.

El a aratat ca il sustine pe premierul Ponta in rezolvarea acestei probleme, insa trebuie facuta altfel decat prin aplicarea pe tronsoane a cotei unice.

"Sunt partizan fara rezerve al gasirii unei solutii aici, dar trebuie gasita solutia care nu ne afecteaza credibilitatea. Si eu sustin, cum l-am sustinut pe Boc, sustin si efortul premierului Ponta de a gasi o solutie", a spus el.

Basescu a apreciat ca solutia pentru aceasta "chestiune de moralitate" a autonomiei de a stabili salariile a societatilor comerciale, regiilor si institutiilor autofinantate ale statului poate fi rezolvata prin schimbarea legii 31 si stabilirea salarizarii la nivel de bugetari.

De asemenea, el a subliniat ca numiri politice la regiile si institutiile statului au facut si fac toate partidele, iar acestea trebuie sa intervina pentru a corecta salariile de zeci de mii de euro pe luna ale "clientilor" pe care i-au sustinut.

"Chestiunea de la asigurari se putea rezolva amiabil"

"Chestiunea cu domnii de la asigurari se putea rezolva foarte bine, dupa parerea mea, amiabil. Cum doamna aceea care a ajuns la Nuclear, Daniela Lulache, a incasat de pe unde a fost, de la Fondul Proprietatea, pe urma, vreo jumatate de milion de dolari, pentru ca nu a ramas tot mandatul, pai aia e o clienta politica. Nu poti sa iti chemi clientul si sa ii spui: 'Alo, fii cu bun simt, doamna Lulache'? sau ceilalti de la asigurari.

Toti directorii de la asigurari au fost clienti politici, cum sunt toti astia numiti acuma prin consilii cu bani multi. Nu poti tu, partid, care l-ai sustinut sa castige zeci de mii de euro pe luna, sa il chemi sa ii spui 'Stop'? (...) Despre clienti vorbesc si nu despre clientii unui singur partid. Toti sunt clientii tuturor partidelor, dar doamna Lulache e un nume reprezentativ, cum sunt si cei de la asigurari, n-au fost atat de vehiculate numele lor, dar si ei sunt clienti ai partidelor, ca-i PDL, ca-i PSD, ca-i PNL", a mentionat el.

"Iar acesti clienti politici, pentru ca mecanismele pentru beneficiarii politici sunt aceleasi pentru toate partidele (...) Daca tot te-am numit, domnul Rusanu, printr-o hotarare a Parlamentului, ei, te chem eu la Parlament, ca o sa-mi spui de astazi ca tu ai salariu de 14.000 de euro, cat Banca Nationala. Te chem in Parlament si iti spun ca iti dam un vot prin care stabilim ca nu-l mai ai, daca iti convine. Daca nu, iti dam un vot sa pleci din functie", a mai spus Basescu.

Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, sa stabileasca o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere".

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Traian Basescu impozit 85, #impozit 85 suta salarii stat , #presedinte