Basescu, in America - interesul public, la secret (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 00:30
6807 citiri
Basescu, in America - interesul public, la secret (Opinii)
Foto: presidency.ro

"N-am vrut ca vizita (in SUA n.r.) sa fie distrusa de vorbe si de analisti la tv, avem talentul acesta", a explicat Traian Basescu secretul care a invaluit atat plecarea domniei sale in SUA, cat si intalnirile programate.

Si, din nefericire, nu pot sa spun ca a gresit cu ceva. Chiar prinsi pe picior gresit si pusi in fata faptului implinit, opozantii presedintelui si-au dat silinta sa arunce in derizoiu vizita, a carei importanta nici nu cred ca fost pe deplin relevata, deocamdata.

Este clar insa ca ea depaseste nivelul scutului antiracheta si se refera mai mult la parteneriatul strategic bilateral, asa ca ne putem astepta la amanunte foarte interesante saptamana viitoare, cand presedintele urmeaza sa organizeze o conferinta de presa pe aceasta tema.

Aceasta importanta nu pare a interesa insa prea mult, ci tot felul de alte subiecte, in cel mai bun caz marginale, daca nu de-a dreptul tampe. De ce Traian Basescu s-a intalnit cu Barack Obama doar 25 de minute? De ce pe usa din dos si nu pe usa din fata? De ce americanii fac asa putin pentru noi cand noi facem asa mult pentru ei (sic!) in Afganistan?

Cat timp Traian Basescu nu s-a intalnit cu Barack Obama, de ce nu s-a intalnit? Acum ca s-a intalnit, de ce s-a intalnit asa? De ce a stat pe scaunul din dreapta si nu pe cel din stanga? Si tot asa.

Teribile vremuri de isterie mediatica traim daca presedintele tarii a ajuns sa-si organizeze in mare secret cele mai importante momente ale agendei externe pentru ca ele sa nu fie masacrate. Vremuri teribile confirmate insa de chiar patronul Realitatii TV, Elan Schwartzenberg, care, recent, a facut o declaratie foarte grava:

"Consider ca la momentul preluarii, Realitatea era o televiziune care daca ploua in China cu gheata, vinovat ar fi fost Basescu. Imi doresc ca acest post sa fie de genul CNN si am avut doua rugaminti precise: vreau sa fim o televiziune echidistanta, echilibrata, normala. Nu vreau sa vad oameni lingusiti sau oameni tavaliti la infinit. Am rugat sa trecem usor-usor in programul in care moderatorii nu mai au foarte multe pareri personale, fara legatura cu realitatea".

Asa ceva n-ar fi trebuit sa ramana fara ecou, fara raspuns. Fie patronul nu are dreptate si jurnalisti RTV ar fi trebuit sa reactioneze prompt si dur, fie are dreptate si atunci ar fi trebuit sa vedem mai multe demisii de onoare. Nici, nici. O liniste de mormant a urmat declaratiei patronului Realitatii TV, tacere care, in mod normal, echivaleaza cu o confirmare.

Mai mult, linia jurnalistilor postului nu s-a schimbat cu nimic. Traian Basescu ramane vinovat pentru ploaia cu gheata din China. Recent, Corina Dragotescu declara ca epoca Basescu va ramane drept aceea in care a murit presa scrisa. Adica, sa-ntelegem, presedintele i-ar fi facut de petrecanie. Cum d-na Dragotescu nu a intrat ieri in breasla, ma mir ca nu-si aminteste vremea lui Adrian Nastase, aceea in care presa era complet sufocata daca indraznea accese de independenta.

Adrian Nastase nu s-a lansat in polemici acide cu jurnalistii, ce-i drept, dar a fost extrem de eficient in a le inchide gura celor incomozi. In vreme ce Traian Basescu invarte zilnic batul in gard, dar in mod concret nimeni n-a avut de suferit. Caci a suporta consecintele evaziunii constatata de ANAF si admisa, implicit, de noul patron, nu este decat o situatie normala intr-un stat de drept.

Si d-na Dragotescu ar mai trebui sa stie ceea ce spunea recent chiar Cristian Tudor Popescu: presa scrisa moare in intreaga lume, nu din cauza presedintilor, ci din cauza terenului pe care il castiga zilnic online-ul. E o evolutie trista, dar globala, pe care Romania nu avea cum sa o evite.

De ce este ea, poate, mai abrupta in Romania? Pentru ca la noi presa si-a pierdut credibilitatea tocmai din cauza unor atitudini partizane de tipul celor invocate de actualul patron al RTV.

Oamenii nu mai au incredere in corectitudinea jurnalistilor, nu mai consuma presa pentru a se informa, ci doar pentru un soi de divertisment. Se uita la televizor ca la circ, ca la un meci de fotbal, injura sau se distreaza, dar dupa stingerea ecranului revin la ale lor. Daca ne amintim de la ce consum de presa am pornit in urma cu 20 de ani si comparam cu inapetenta la care am ajuns, involutia este, intr-adevar, foarte grava si, as zice, periculoasa pentru democratie.

Nu vreau sa fiu gresit inteleasa: Traian Basescu nu e nici victima si nici Zana Maseluta. A provocat multe din atacurile la care a fost supus, a avut la randul sau o multime de atitudini nepotrivite fata de presa, si am scris recent despre asta.

Dar interesul public ar trebui sa fie deasupra pulsiunilor provocate de aceste adversitati, iar interesul public inseamna corecta informare. Si exact acest interes public nu prea mai este servit de presa in acest moment. Acest interes public este victima exceselor de tip "ploaie cu gheata in China".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu vizita secret America, #presa Basescu America, #Basescu intalnire Obama secret , #presedinte